Άγιοι Βασιλομάρτυρες Ρομάνοφ: Όσα δεν μπόρεσε να κρύψει η σιωπή

Φέτος, στις 17 Ιουλίου, συμπληρώνονται εκατό χρόνια από την ημέρα του μαρτυρίου των αγίων βασιλομαρτύρων Ρομάνοφ.
Στο πλαίσιο της εν λόγω επετείου, η αδελφότητα της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Μέσα Ποταμού, έπειτα από μακρόχρονη και εντατική έρευνα, παραδίδει με ιδιαίτερη χαρά στους Έλληνες αναγνώστες την πρώτη πλήρη βιογραφία των αγίων βασιλομαρτύρων Ρομάνοφ, αποκαλύπτοντας Όσα δεν μπόρεσε να κρύψει η σιωπή.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η συγγραφή του έργου αποτέλεσε δύσκολο εγχείρημα, διότι από την εποχή της κυριαρχίας του κομμουνισμού στην Ρωσσία μέχρι και τις ημέρες μας παρατηρείται μια έντονη προσπάθεια διαστρέβλωσης της αλήθειας σχετικά με την ζωή των βασιλομαρτύρων, το πνευματικό μεγαλείο των οποίων αποκρύπτεται επιμελώς.
Ως εκ τούτου, για την ορθή παρουσίαση της πραγματικότητας, η Ι. Μ. Μέσα Ποταμού ανέτρεξε στις πρωτογενείς πηγές και συνεργάστηκε με τους σοβαρώτερους ιστορικούς ερευνητές στον χώρο των Ρομάνοφ.
Το βιβλίο προσεγγίζει το θέμα μέσα από ένα ορθόδοξο πρίσμα, εστιάζοντας στις πνευματικές αρετές των αγίων.
Περιλαμβάνει μεταξύ άλλων πλήθος αυθεντικών σημειώσεων των ιδίων των βασιλομαρτύρων από τα ημερολόγιά τους και την αλληλογραφία τους, καθώς επίσης και προσωπικές μαρτυρίες και καταθέσεις άλλων ιστορικά σημαντικών προσώπων.
Η έκδοση κυκλοφορεί σε συνεργασία με τις Εκδόσεις ΑΘΩΣ και περιέχει πρόλογο του Γέροντος Εφραίμ, καθηγουμένου της Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου Αγίου Όρους. Συνοδεύεται, επίσης, από πλούσιο φωτογραφικό υλικό και ένα ένθετο με εντυπωσιακά επιχρωματισμένες φωτογραφίες.
Το πολυσέλιδο βιβλίο συμπληρώνει ένας ψηφιακός δίσκος με οπτικοακουστικό υλικό από το Ρωσσικό Κρατικό Αρχείο. Για την έκδοση συνεργάστηκαν οι διακεκριμένοι ιστορικοί ερευνητές και συγγραφείς Helen Rappaport, Helen Azar και Nicholas Nicholson, ο οποίος συνέγραψε και τον επίλογο του έργου.
Στα πλαίσια της έκδοσης αυτής, η Μονή Μέσα Ποταμού ετοίμασε μία ιδιαίτερα επιμελημένη ιστοσελίδα, όπου παρουσιάζεται το έργο και παρατίθενται αποσπάσματα του βιβλίου, καθώς επίσης και φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό από την έκδοση.
Δείτε την ιστοσελίδα εδώ: www.romanovs.eu
Η έκδοση αναμένεται να κυκλοφορήσει κατά τα τέλη Ιανουαρίου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Η Αγία Αναφορά.

Το μάθημα πραγματοποιήθηκε την 17 Ιανουαρίου 2018. Αρχιμανδρίτης Ιωάννης Καρασακαλίδης. … [...]