Άγιος Νεκτάριος: Σημάνετε και ο παπάς έρχεται!

Ο άγιος Ιερώνυμος Σιμωνοπετρίτης (αριστέρα) και ο άγιος Νεκτάριος, Επίσκοπος Πενταπόλεως, ο εν Αιγίνη.
(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)
Είναι παραμονή της εορτής της Αγίας Τριάδος, όπου πανηγυρίζεια η Μονή του Αγίου [αγίου Νεκταρίου, επισκόπου Πενταπόλεως, του εν Αιγίνη]. Ο άγιος της ασθενής στην κλίνην του δεν δύναται να χοροστατήσει στην αγρυπνία.

Οι μοναχές τον ρωτούν αν θα σημάνουν καμπάνες.
– Σημάνετε, λέγει, και ο παπάς έρχεται.
Καθώς σήμαιναν οι καμπάνες ο π. Ιερώνυμος [όσιος Ιερώνυμος Σιμωνοπετρίτης] έμπαινε στο προαύλιο της Μονής.
– Δεν σας είπα πως έρχεται ο παπάς, τους λέγει, και μάλιστα ηγούμενος Αγιορείτης;
Ο Άγιος μετά την αγρυπνία ζητάει από τον π. Ιερώνυμο να περάσει από όλα τα κελλιά όλων των μοναχών για να τα ευλογήσει. Και εκείνος ο ευλογημένος, μπροστά στον Άγιο αρχιερέα αισθάνθηκε την αναξιότητά του και δεν θέλησε να υπακούσει και έφυγε κρυφά.
Όταν αργότερα το εδιηγείτο, δακρύζοντας έλεγε:
– Ποιος ήμουν εγώ μπροστά σε έναν άγιο…
Την παράκληση όμως του θεοφόρου Αγίου πάντοτε την θυμότανε και τρεις ημέρες προ της κοιμήσεώς του [ο όσιος Ιερώνυμος Σιμωνοπετρίτης] πήγε και ευλόγησε τα κελλιά των μοναχών.
Απόσπασμα από το κείμενο του Μοναχού Μωυσή Σιμωνοπετρίτη, με τίτλο ο “Άγιος Νεκτάριος και ο Γέρων Ιερώνυμος Σιμωνοπετρίτης” το οποίο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Αθωνικοί Διάλογοι, τεύχος 67-68, Δεκέμβριος 1979.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

«Δος αίμα και λάβε πνεύμα»!

Οι υπηρεσίες της σύγχρονης ψυχολογίας στην βελτίωση των όρων της ζωής του ανθρώπου είναι ασφαλώς όχι απλώς αξιόλογες αλλά και επαινετές. Η ευρεία διάδοση των ψυχολογικών … [...]

Χελώνα και αετός

Κάποτε μια χελώνα περπατώντας αργά μέσα στο δάσος, αγκομαχώντας, μουρμούριζε την άτυχη μοίρα της: «Αργά κι αργά και πάλι αργά να σέρνομαι σχεδόν στο χώμα, ενώ άλλα ζώα … [...]