Άγιος Παΐσιος: Δίκαιοι κατ’ άνθρωπον και δίκαιοι κατά Θεόν

Από τις συναντήσεις μας το 1978
1.«Κύριος αγαπά δικαίους». Υπάρχουν δίκαιοι κατ’ άνθρωπον που δεν αδικούν τους άλλους και δίκαιοι κατά Θεόν. Οι δεύτεροι προτιμούν να αδικηθούν, να μη δικαιωθούν από τους ανθρώπους, για να δικαιωθούν από τον Θεό. Πολύ τους αγαπά αυτούς ο Θεός. Πολύ με συγκινεί αυτή η φράση του ψαλμού: «Κύριος αγαπά δικαίους». Αυτοί αποταμιεύουν τη δικαίωσή τους στην άλλη ζωή.
2.Αγάπη μέσα στην οποία υπάρχει ικανοποίηση του εγώ μας, που δεν έχει δηλαδή το χαρακτηριστικό της αυτοθυσίας, της τέλειας απάρνησης του εαυτού μας χάριν του αγαπωμένου είναι για πέταμα. Το εγώ είναι σαν μια ακαθαρσία μέσα σ’ ένα ωραίο κατά τα άλλα πιάτο καλού φαγητού. Το πετάς ολόκληρο.
3.Η αγάπη προς τους γονείς έρχεται σε δεύτερη μοίρα εν σχέσει προς την αγάπη προς τον (την) σύζυγο. Και θα προτιμήσουμε εν ανάγκη να δυσαρεστήσουμε τους γονείς, γιατί αυτοί έζησαν τη ζωή τους παρά την (τον) σύζυγο.
4.Η απαρέγκλιτη ακρίβεια στην εκτέλεση των καθηκόντων μας μπορεί να γίνει ένας τύραννος. Αν εφαρμόζαμε απαρέγκλιτα και ομοιόμορφα τους κανόνες του Πηδαλίου σ’ όλους τους πιστούς, χωρίς δηλαδή οικονομία, κανείς δεν θα σωζόταν.

5.Οι σύζυγοι να συμπεριφέρεσθε ο ένας στον άλλο αρχοντικά, να σκέφθεσθε δηλαδή να κάνετε ό,τι ευχαριστεί τον άλλο κι όχι εσάς.
6.Να έχετε καλούς λογισμούς. Όταν σκέφτεσαι για τον άλλο πάντα καλά και πάντοτε βλέπεις την καλή πλευρά, την καλύτερη εκδοχή, τότε πρώτα αγιάζεις τον εαυτό σου και ύστερα βοηθάς και τον άλλο να βρει τον καλό εαυτό του.
7.Ο διάβολος πειράζει αυτούς που ξεκίνησαν με ιδανικά, να ευαρεστήσουν στο Θεό και όχι στους σαρκικούς ανθρώπους που δεν έχουν καμιά σχέση με τον Θεό.
8.Τα βάσανα που τραβάμε από τα παιδιά είναι και σαν πληρωμή για όσα κάναμε κι εμείς σαν παιδιά στους γονείς μας.
9.Όταν πεισθεί κάποιος από την αρχή ότι τον αγαπά αληθινά και ειλικρινά ο άλλος, και κάτι ανάποδο ή ανεπίτρεπτο να γίνει δεν θα τον παρεξηγήσει. Θα ξέρει ότι τον αγαπά.
10.Η υπερβολική αγάπη μεταξύ των συζύγων μπορεί να βλάψει τα παιδιά, να δημιουργήσει μέσα του παράπονα και πληγές (εμένα δεν μ’ αγαπά ο μπαμπάς όσο τη μαμά).
11.Σε μερικούς το επάγγελμα δεν τους βοηθά καθόλου. Ο δικαστής π.χ. βλέπει σε κάθε περίπτωση παραβάσεις που πρέπει να παταχθούν, να τιμωρηθούν.
12.Δικαιοσύνη κατά Θεόν δεν είναι να μοιράσεις ίσα-ίσα την περιουσία σου με τον αδελφό σου, αλλά να λάβεις υπ’ όψιν σου την κατάστασή του (αν δεν είναι πνευματικός άνθρωπος) και να του πεις πάρε αδελφέ εσύ το καλύτερο κομμάτι και λίγο παραπάνω από το δικό μου.
13.Πιο δύσκολο είναι να φυλάξεις την Χάρη από το να την αποκτήσεις.
14.Όποιος, ξεκινώντας για κάποιο καλό σκοπό, εμπιστευθεί τον εαυτό του στο Θεό θα δει πως όλα τα εμπόδια θα του βγουν σε καλό και μπαίνουν για να προφυλαχθεί από μεγαλύτερο κακό.
 
<a href="//pemptousia.gr/vivliothiki/iakovidis_book/index.html" target="_blank" title="Διαβάστε ολόκληρη τη μελέτη εδώ”>Διαβάστε ολόκληρη τη μελέτη εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Η ζωή βρίσκεται στη γραφή.

ΚΥΡΙΑΚΗ 13/26 ΜΑΪΟΥ 2019 +ΤΗΣ ΣΑΜΑΡΕΙΤΙΔΟΣ Αγία Γλυκερία, Όσιος Σέργιος ο Ομολογητός, Όσιος Ευθύμιος ο Νέος κτήτορας της Μονής Ιβήρων Αγίου Όρους,Άγιος Λαοδίκιος ο … [...]

Πνευματικά Αναγνώσματα • Re: Σήμερα είναι :Τη ΚΣΤ΄ (26η) Μαϊου, μνήμη του Αγίου και ενδόξου Αποστόλου ΚΑΡΠΟΥ ενός των Εβδομήκοντα Αποστόλων.

Κάρπος, ο του Κυρίου Απόστολος, ήκμασε κατά τους χρόνους του βασιλέως Νέρωνος, του βασιλεύσαντος κατά τα έτη νδ΄ - ξη΄ (54-68) μ. Χ. συνηριθμείτο δε μετά των Εβδομήκοντα … [...]