Έναρξη Επιμορφωτικών σεμιναρίων στην Ι.Μ. Περιστερίου (ΦΩΤΟ)

Περιστέρι | Δήμητρα Παναγοπούλου

Πραγματοποιήθηκε, σήμερα Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2019, με προτροπή και ευλογία του Σεβ. Μητροπολίτη Περιστερίου κ. Κλήμη, η έναρξη του Επιμορφωτικών σεμιναρίων τα οποία διοργανώνονται σε συνεργασία της Ιεράς Μητροπόλεως με το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
Το εκπαιδευτικό υλικό αφορά το επιμορφωτικό πρόγραμμα «Κοινωνικοπρονοιακή εκκλησιαστική παρέμβαση σε προβλήματα του γάμου και της οικογένειας», στο πλαίσιο της Πράξης με τίτλο: «Ανάπτυξη ικανοτήτων ανθρώπινου δυναμικού σε υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας με έμφαση στις δομές της Εκκλησίας» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά βίου Μάθηση».
Προ της ενάρξεως τελέσθηκε Αγιασμός από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Περιατερίου κ. Κλήμη, με την παρουσία του αναπλ. Διευθυντού του Ι.Π.Ε., πανοσιολ. Αρχιμ. π. Θεολόγου Αλεξανδράκη, του Καθηγητή της Λειτουργικής και Διευθυντή στο Τμήμα Θεολογίας του Α.Π.Θ. κ. Παναγιώτη Σκαλτσή και πλειάδα κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Περιστεριού.
Στην προσφώνηση του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Περιστεριού κ. Κλήμης, αναφέρθηκε στην ανάγκη πραγματοποιήσεως επιμορφωτικών σεμιναρίων εκ μέρους της Εκκλησίας, με τα οποία θα επιμορφώνονται οι κληρικοί, στα πλαίσια της ποιμαντικής τους κατάρτισης και υποδομής, αλλά και της αναγκαιότητας προσέγγισης κρίσιμων κοινωνικών ζητημάτων μέσα από το πρίσμα της σύγχρονης πραγματικότητας.
Ακολούθησε χαιρετισμός από τον Αναπληρωτή Διευθυντή του Ι.Π.Ε Αρχιμ. Θεολόγο Αλεξανδράκη, ο οποίος αφού μετέφερε την ευλογία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, προέδρου του Δ.Σ. του Ι.Π.Ε., μίλησε για το έργο του Ι.Π.Ε. και τη σημασία των πιστοποιημένων Επιμορφωτικών Σεμιναρίων, τα οποία υλοποιούνται σε πανελλήνιο επίπεδο.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο π. Θεολόγος το Ι.Π.Ε. λειτουργεί 20 και πλέον πιστοποιημένα προγράμματα στις ανά την Ελληνική επικράτεια Ιερές Μητροπόλεις, από τα οποία θα ωφεληθούν περισσότεροι από 7.400 Κληρικοί και λαϊκά στελέχη της Εκκλησίας σε 240 πιστοποιημένα προγράμματα και περιέγραψε το έργο του Ι.Π.Ε ως Επιμορφωτικό και Ερευνητικό Ίδρυμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
Τέλος ευχαρίστησε τον Σεβ. Μητροπολίτη Περιστερίου κ. Κλήμη για την έναρξη της συνεργασίας με το Ι.Π.Ε.
Παίρνοντας το λόγο ο εισηγητής και καθηγητής Λειτουργικής στο Τμήμα Θεολογίας του Α.Π.Θ. Και Πρόεδρος του Τμήματος κ. Παναγιώτης Σκαλτσής ανέπτυξε το θέμα το θέμα «Σύγχρονη Εκκλησιαστική προσέγγιση της Θεολογίας του γάμου».
Ο κ. Σκαλτσής ανέδειξε την μυστηριακή διάσταση του γάμου, την τελετουργική του δομή και τάξη και την θεολογική του σημασία μέσα από τις ευχές και την υμνογραφία.
Στην συζήτηση τέθηκαν αρκετά ερωτήματα γύρω από την ποιμαντική του γάμου, την λατρεία την ιστορική εξέλιξη και τα ποιμαντικά πρόβλημα όπως τα βιώνει σήμερα ο Ιερέας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο επιμορφωτικό σεμινάριο συμμετείχαν 28 Ιερείς της Μητροπόλεως Περιστερίου. Το συντονισμό του Σεμιναρίου είχε ο Ιερολογιώτατος Διάκονος της Μητροπόλεως Περιστεριού π. Κωνσταντίνος Κολιπέτσας.
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Η Δευτέρα Παρουσία

Ιησούς Χριστός ο Αρχιπάρθενος, έργον αγιογραφείου Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου 2015 Σειρά κηρυγμάτων με ομιλητή τον Αρχιμανδρίτη π. Επιφάνιο Χατζηγιάγκου με θέμα την ερμηνεία του … [...]