Έφυγε ο μέγας γκαϊτατζής Δημήτριος Κόττας

Μια μεγάλη μορφή της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, ο Δημήτριος Κόττας, ένας από τους τελευταίους της γενιάς των μουσικών της παράδοσης της Καλής Βρύσης και της περιοχής Δράμας, αναχώρησε για τα αιώνια, σε ηλικία 93 ετών, αφήνοντας πίσω του ένα λαμπρό παράδειγμα και μια πλούσια παρακαταθήκη για την μακεδονική παραδοσιακή μουσική. Ο Δημήτριος Κόττας αν και αγρότης κατά κύριο επάγγελμα, ήταν ένας από τους παλαιότερους οργανοπαίκτες της Καλής Βρύσης Δράμας, που έπαιζε και κατασκεύαζε γκάιντα, γι αυτό αναφερόταν ως «Γκαϊντολαλιτάς».

Γεννήθηκε το 1926 και ξεκίνησε να παίζει γκάιντα από την ηλικία των 13 ετών. Την γκάιντα την διδάχτηκε από τον πατέρα του και δίδαξε ο ίδιος στη νέα γενιά για 4 χρόνια στο μουσικό σχολείο της Δράμας, ηχογραφώντας μάλιστα και πολλά παραδοσιακά κομμάτια. Από σήμερα η τοπική παραδοσιακή μουσική θα έχει έναν λιγότερο εκπρόσωπο.
%lalakakkauayhabvagtaredca%
 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Πνευματικά Αναγνώσματα • Re: Σήμερα είναι :Τη ΚΣΤ΄ (26η) Απριλίου, μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος ΒΑΣΙΛΕΩΣ Επισκόπου Αμασείας.

Βασιλεύς ο ένδοξος του Χριστού Ιερομάρτυς ήτο Επίσκοπος Αμασείας της εν τω Ευξείνω Πόντω ευρισκομένης ζων κατά τους χρόνους του Λικινίου, του βασιλεύσαντος κατά τα έτη … [...]