Ακολουθίες στην Ορθόδοξη Εκκλησία (ΙΙ)

Η Εκκλησία μας είναι μια μεγάλη αγκαλιά, μια στοργική μάνα για όλους τους χριστιανούς. Νοιάζεται για τις ανάγκες μας και είναι κοντά μας – αν κι εμείς το θέλουμε – σ’ όλες τις περιστάσεις της ζωής μας. Γι’ αυτό υπάρχουν ακολουθίες που συνοδεύουν και ευλογούν διάφορα γεγονότα της ζωής μας. Τέσσερις από αυτές είδαμε σε προηγούμενη δημοσίευση. Κάποιες άλλες είναι:
Λιτανείες για την ανομβρία ή σεισμούς ή λοιμικές ασθένειες ή εχθρικές επιδρομές.
 
 
 
 
Νεκρώσιμες και επιμνημόσυνες ακολουθίες (κηδείες, μνημόσυνα, τρισάγια)
 
 
 
 
Δοξολογίες στις εθνικές επετείους
Ευχές για τη γέννηση ενός παιδιού
Ευχές για ασθενείς και ψυχορραγούντες (ετοιμοθάνατους)
Ευχές σε κτήματα και κτήνη
 
Αρτοκλασίες που συνηθίσαμε να τις τελούμε στις ονομαστικές μας εορτές. Στην αρτοκλασία προσφέρουμε πέντε άρτους, κρασί, λάδι και λίγο σιτάρι. Ο ιερέας ευλογεί τα δώρα που προσφέρουμε και με ωραίες ευχές παρακαλεί το Θεό να μη μας στερήσει τα αναγκαία για τη ζωή μας υλικά αγαθά, αλλά να μας χαρίσει και τη θεϊκή Του ευλογία. Ψάλλουμε τον πολύ ωραίο ύμνο “Πλούσιοι ἐπτώχευσαν καί ἐπείνασαν, οἱ δέ ἐκζητοῦντες τόν Κύριον οὐκ ἐλαττωθήσονται παντός ἀγαθοῦ” – Πολλοί πλούσιοι έχασαν τον πλούτο τους και επείνασαν, όσοι όμως με ελπίδα αναζητούν τον Κύριο δεν θα στερηθούν κανένα αγαθό.
Η συμμετοχή μας σε τέτοιες ακολουθίες, δηλαδή κοινές προσευχές, μας παρηγορεί και μας στηρίζει. Μας βοηθά να αισθανόμαστε ότι είμαστε μέλη ενός ισχυρού συνόλου, παιδιά ενός σπλαχνικού και παντοδύναμου Πατέρα που μας νοιάζεται και μας φροντίζει. Δεν κερδίζει ο Θεός ή η Παναγία ή οι Άγιοί μας κάτι από τη δική μας λατρευτική ζωή. Εμείς κερδίζουμε. Εμείς δεχόμαστε τη Χάρη και τη δύναμη του Θεού, ζωογονούμαστε, ανακαινιζόμαστε και πορευόμαστε σ’ αυτήν τη ζωή, με τις δυσκολίες και τα προβλήματά της, δυνατοί, με την ελπίδα και τα μάτια μας στραμμένα στην αιώνια ζωή και τη θεϊκή δόξα.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

«Ιούδας ο προδότης και δόλιος….»

Ο Ιούδας στην Ορθόδοξη Εκκλησία δεν έγινε ποτέ το κατεξοχήν προειδοποιητικό παράδειγμα για το ολέθριο τέλος του μεγαλύτερου αμαρτωλού και εγκληματία της ιστορίας, όπως … [...]