«Αναζητώντας τον χρόνο»

Το πρόγραμμα “Παραδόσεις και Νεωτερικότητα”, που υποστηρίζεται από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης,  σας προσκαλεί στην ανοιχτή συζήτηση με θέμα τον Χρόνο. ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ (Ο Χρόνος στην σύγχρονη επιστήμη, την φιλοσοφία, την θεολογία).
Εισηγητές
Αργύρης Νικολαΐδης (τ. Kαθηγητής Θεωρητικής Φυσικής, ΑΠΘ)
Χρονικότητες
Πέτρος Παναγιωτόπουλος (Eπίκουρος Καθηγητής Θεολογικής Σχολής, ΑΠΘ)
Εγχρονισμός του αιώνιου. Η θεολογική καμπύλωση του χρόνου.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Μιλτιάδης Κωνσταντίνου (τ. Kοσμήτορας Θεολογικής Σχολής,  ΑΠΘ)
 
Τόπος και χρόνος
Αμφιθέατρο, Πατριαρχική Μονή Βλατάδων
Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2019, 8:00 μμ

Το Πρόγραμμα “Παραδόσεις και Νεωτερικότητα”  (http://tr-modern.physics.auth.gr/) έχει σαν στόχο την συνάντηση και συνδιαλλαγή ανάμεσα στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Υποστηρίζεται από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και συντονίζεται από τον τ. καθηγητή και κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής Μιλτιάδη Κωνσταντίνου και τον τ. καθηγητή της Θεωρητικής Φυσικής Αργύρη Νικολαΐδη. Έχει πραγματοποιήσει ήδη πέντε εκδηλώσεις:

Η Φύση και Εμείς
Ο Άγιος Γρηγόριος Παλαμάς και η Αναζήτηση μιας Νέας Επιστημολογίας
Πίστη, Επιστήμη και το Ερώτημα του Θανάτου
Η κρίση της νεωτερικότητας
Έρως και Αγάπη

Η έκτη εκδήλωση με θέμα   “ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ”  έχει σαν αντικείμενο την αναζήτηση του αινίγματος του χρόνου στην επιστήμη, την φιλοσοφία και την θεολογία.
Ο Αργύρης Νικολαΐδης σπούδασε Θεωρητική Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων στο πανεπιστήμιο McGill του Μόντρεαλ, όπου έλαβε το διδακτορικό (Ph.D.) με βαθμό άριστα. Εργάστηκε στη συνέχεια ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Εργαστήριο Σωματιδιακής Φυσικής, Collège de France, στο Παρίσι. Από το 1980 υπηρέτησε ως καθηγητής στο Σπουδαστήριο Θεωρητικής Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Για το επιστημονικό του έργο τιμήθηκε με το Εμπειρίκειο Βραβείο Φυσικών Επιστημών (1988). Fulbright Fellow το 1995. Μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Τεχνολογιών και Ερευνών Βαθείας Θαλάσσης και Αστροσωματιδιακής Φυσικής Νετρίνων “ΝΕΣΤΩΡ”. Προσκεκλημένος ερευνητής και ομιλητής στο CAPP-IBS (Institute of Basic Science, Daejeon, Κορέα, θέρος 2016). Έλαβε τις υποτροφίες NRC (McGill, 1974-1978), France–Québec (Collège de France, 1978-1980), Joliot – Curie (École Polytechnique, 1981).
Συμμετέχει στον διεπιστημονικό διάλογο Επιστήμη–Φιλοσοφία–Θεολογία. Συντονιστής του προγράμματος “Ο Κόσμος στην Επιστήμη και τη Θρησκεία” (τα πρακτικά παρουσιάστηκαν στις εκδόσεις Αδελφών Κυριακίδη). Συντονιστής του Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Δικτύου “Science-Religion Interaction in the 21st Century”.Στα πλαίσια του προγράμματος δημοσιεύτηκαν τα πρακτικά “The Evolution of Time: Studies of Time in Science, Anthropology, Theology” (Bentham ebooks) και “Ο Άγιος Γρηγόριος Παλαμάς και η αναζήτηση μίας νέας Επιστημολογίας” Είναι Συντονιστής του Καφέ της Επιστήμης (http://cafesciences.web.auth.gr/) και Σύμβουλος του John Templeton Foundation.

Ο Πέτρος Παναγιωτόπουλος σπούδασε Φυσική και Θεολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και έλαβε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα και Διδακτορικό από το Τμήμα Θεολογίας του Α.Π.Θ. Συνεργάστηκε με το ίδιο Τμήμα σε Πρόγραμμα Διδακτικής Εμπειρίας, στην Πρακτική Άσκηση των Φοιτητών του και στη διοργάνωση Ανοικτών Μαθημάτων/Open Courses (Προγράμματα ΕΣΠΑ).  Είναι διδάσκων στη Θεολογική Σχολή του Ορθοδόξου Πανεπιστημίου του Κογκό και ιδρυτικό μέλος του Εργαστηρίου Κοινωνικής Έρευνας της Θρησκείας και του Πολιτισμού του Τομέα Ηθικής και Κοινωνιολογίας του Τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ. Εργάστηκε ως Αρχισυντάκτης της Ιστοσελίδας «Πεμπτουσία» και υπήρξε επιμελητής της ηθικο-θρησκευτικής έκδοσης του Οικουμενικού Πατριαρχείου «Ορθοδοξία» και της Επιθεώρησης του Πατριαρχικού Κέντρου Πατερικών Μελετών «Κληρονομία».
Από το Φεβρουάριο του 2018 διδάσκει ως Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ τα μαθήματα Εισαγωγή στην Ηθική, Χριστιανική Ηθική, Σύγχρονη Επιστήμη και Ορθόδοξη Θεολογία (ΥΕ) και Ποιμαντική θεολογία και Επιστημονική Ηθική (ΥΕ). Το Γνωστικό του Αντικείμενο είναι: «Ποιμαντική Ηθική των Επιστημονικών Εφαρμογών». Είναι μέλος της συγγραφικής ομάδας των νέων βιβλίων Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης, για την Ποιμαντική της Γ΄ Λυκείου. Είναι επίσης αντεπιστέλλον μέλος της Ποντιφικής Ακαδημίας για τη Ζωή, Αντιπρόεδρος του Κέντρου Οικουμενικών Ιεραποστολικών και Περιβαλλοντικών Μελετών »Μητροπολίτης Παντελεήμων Παπαγεωργίου» (CEMES) και Γραμματέας του ΔΣ του Οικουμενικού Εργαστηρίου Προσφύγων ΝΑΟΜΙ.
Ο Μιλτιάδης Κωνσταντίνου διετέλεσε Καθηγητής στο Τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ, Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. (2000 – 2002 και 2004 – 2006) και Κομήτορας της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. (2014 – 18). Δίδαξε από το 1984 έως το 2019 μαθήματα Εισαγωγής και Ερμηνείας της Παλαιάς Διαθήκης και Βιβλικής Εβραϊκής Γλώσσας στο Τμήμα Θεολογίας Α.Π.Θ. σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο. Συμμετείχε σε αρχαιολογικές έρευνες στην Ιορδανία και στο Ισραήλ/Παλαιστίνη ως μέλος γερμανικής αρχαιολογικής αποστολής. Υπήρξε Ιδρυτικό μέλος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Βιβλικής Εταιρείας, Υπεύθυνος του προγράμματος της Ελληνικής Βιβλικής Εταιρίας για τη μετάφραση της Βίβλου στα νέα ελληνικά, Αξιωματούχος των Ηνωμένων Βιβλικών Εταιριών (United Bible Societies), Επισκέπτης καθηγητής επί σειρά ετών στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου του Balamand του Λιβάνου (2002 – 06), και Εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου σε θεολογικά συνέδρια.
Είναι «Άρχων Διδάσκαλος του Ευαγγελίου της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας», Εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος στην International Commission of the Anglican-Orthodox Theological Dialogue (ICAOTD), Σύμβουλος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στην Προπαρασκευαστική Επιτροπή του Θεολογικού Διαλόγου Ορθοδόξων – Λουθηρανών, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς, Υπεύθυνος οργάνωσης του Postgraduate Diploma Programme in Bible Translation for the Orthodox World “Tradition and Innovation in Bible Translation” (2017-2019) σε συνεργασία της Ελληνικής Βιβλικής Εταιρίας και του Nida Institute for Biblical Scholarship της Νέας Υόρκης, Μέλος του Ανωτάτου Επιστημονικού Συμβουλίου των Εκκλησιαστικών Ακαδημιών του Υπουργείου Παιδείας της Ελλάδας και Μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου και της Διαχειριστικής Επιτροπής του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών Θεσσαλονίκης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ο λαγός και η χελώνα

– Ποιος θα τρέξει μαζί μου σήμερα; ……………… – Κανείς λοιπόν… Μα βέβαια, ποιος μπορεί να τα βάλει με τα πιο γρήγορα πόδια του κόσμου! Ο κυρ λαγός καθημερινά … [...]