Αντίδοτον χολής και όξους!

Λίγες ώρες μετά την απάντηση του Μητροπολίτη Καλαβρύτων κ. Αμβροσίου, ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, επανέρχεται με νέα επιστολή μέσω Romfea.gr.
Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων ξεκαθαρίζει ότι ποτέ δεν χαρακτήρισε τον Μητροπολίη Καλαβρύτων “αιρετικό” , τονίζοντας παράλληλα ότι διαφωνεί διαχρονικά με πολιτικά χρωματισμένες θέσεις.
ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΜΕΣΩ ROMFEA.GR
Σεβασμιώτατε Άγιε Καλαβρύτων ποτέ δεν τόλμησα να Σας χαρακτηρίσω αιρετικό όπως και ποτέ δεν απήντησα στους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς Σας γιατί δεν με ενοχλούν. Αν βρεθεί κάπου η έκφραση “αιρετικός”τότε έχετε δίκαιο και στα υπόλοιπα! Όμως δεν υπάρχει και παρελκυστικά χρησιμοποιείται!
Ασχολήθηκα με τις θέσεις Σας για ένα θέμα στο οποίο διαφωνώ και αφορά το ότι θυμάστε (μνηνονεύετε για την ακρίβεια) τα κακά μόνο μιας συγκεκριμένης περιόδου και ως Αρχιερεύς χρωματίζετε πολιτικά το λόγο της Εκκλησίας, η οποία, όπως ιστορικά τεκμηριώνεται, έχει υποστεί κακομεταχείριση σε κάθε περίοδο της σύγχρονης ιστορίας. Κατά την άποψή μου οι ταμπέλες δεν έχουν θέση στην Εκκλησία!
Επίσης έγραψα για τις θέσεις Σας στο θέμα του θεού τιμωρού που σκοτώνει και καίει τους ανθρώπους που κάηκαν στο Μάτι, αλλά και γενικότερα τους αμαρτωλούς ανθρώπους όπως ισχυρίζεστε! Θεωρώ ότι πρόκειται για μια μακάβρια και ατυχή στιγμή θεολογικής έκφρασης εκκλησιαστικού ανδρός!
Ότι και να πείτε γι αυτό θα διαφωνούμε! Απευθύνθηκα όμως σ’ Εσάς γραπτώς από σεβασμό, μόνο διότι επιμένατε με δύο προσωπικές επιστολές Σας του Αυγούστου να Σας απαντήσω, τις οποίες μάλιστα δημοσιεύσατε. Στο θεολογικό μέρος χρησιμοποίησα αποκλειστικά θέσεις του Ιερού Χρυσοστόμου! Από σεβασμό το έκανα ιδιωτικώς, ενώ Εσείς συνεχίσατε τη δημόσια χλεύη.
Σε επιστολή που έλαβα σήμερα μου γράφετε πως δεν γνωρίζατε την επιστολή μου και πώς δεν χρειαζόταν η απάντηση! Με ονειδίζετε για το αφιλάδελφον, την υπεροψία, την επίδειξη θεολογικών γνώσεων και για το πρόσωπό μου! Σεβασμιώτατε ακόμα και στη ΔΙΣ στείλατε επιστολή και απαιτούσατε απάντηση, την οποία προσωπικώς κατέθεσα στη Σύνοδο αρχές Σεπτεμβρίου!
Προσωπικά δεν έχω κανένα πρόβλημα με τους χαρακτηρισμούς και τις κατηγορίες Σας. Ίσως είμαι ή μάλλον είμαι και χειρότερος!
Επαναλαμβάνω όμως ότι:
1. ουδέποτε Σας χαρακτήρισα αιρετικό.
2. υιϊκώς και οφειλετικώς αναγνωρίζω τη σημαντική Σας εκκλησιαστική και κοινωνική προσφορά ασχέτως αν διαφωνώ με τις συγκεκριμένες θέσεις Σας.
3. προτιμώ τους Αγίους Πατέρες της Εκκλησίας, τις θέσεις, την ερμηνεία και την πνευματική τους εμπειρία ως πνευματικό μέτρο για την κατανόηση της ευαγγελικής αλήθειας και την απάντηση στα ερωτήματα της ζωής και του κόσμου. Δεν επιθυμώ να είμαι ούτε ανεξάρτητος ερμηνευτής, ούτε μεταπατερικός θεολόγος! Αυτό για λόγους ουσίας και πνευματικής ασφάλειας!Αν εσείς προτιμάτε κάτι άλλο δικαίωμά Σας.
4. διαφωνώ διαχρονικά με πολιτικά χρωματισμένες θέσεις Σας και κυρίως με τον επιθετικό τρόπο ανάπτυξης και εκφοράς τους για πλείστα όσα ζητήματα, όπως για παράδειγμα για το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο και τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη, εντός και εκτός της Ιεράς Συνόδου, τις οποίες δικαίωμά Σας είναι να έχετε και να υποστηρίζετε! Το ίδιο όμως δικαίωμα εξίσου έχουν και οι λοιποί!
5. δεν θεωρώ δίκαιο κάποιος να μπορεί να λέει την άποψή του με χαρακτηρισμούς, χλεύη, ειρωνία, περιπαικτικά, απαξιωτικά, με χαστούκια, σκαμπίλια, σφαλιάρες και άλλα πλείστα όσα, όπως για παράδειγμα πράξατε Εσείς τις τελευταίες ημέρες και εκείνος που Σας απαντά να χαρακτηρίζεται με τόση ευκολία τόσο αρνητικά! Ως καλός Ποιμήν και Πατέρας μπορείτε να δώσετε το καλό παράδειγμα! Παρόλα αυτά δέχομαι κάθε χαρακτηρισμό Σας ευχαρίστως!
Για όλα τα παραπάνω παρακαλώ να προσεύχεστε για τη μηδαμινότητά μου, να με φωτίσει ο Θεός όπου κάνω λάθος, να μετανοήσω και να διορθωθώ, αφού κατά την πατρική Σας διάγνωση και διαγνώμη πάσχω από τόσο σημαντικά πνευματικά νοσήματα!
Κατά τα άλλα και διαφωνώ και Σας αγαπώ και Σας συγχωρώ και συγχώρεση Σας ζητώ “εν παροξυσμώ αγάπης”!
Μετά βαθυτάτου Σεβασμού και Ευγνωμοσύνης
Ο Ιωαννίνων Μάξιμος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Θεατρικό δρώμενο για τη ζωή του Άγιου Μαξίμου του Γραικού με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 500 ετών από τη μετάβασή του στη Ρωσία.

Η Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως διοργάνωσαν σήμερα, Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου έ.έ., Διεθνή Επιστημονική … [...]

ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΥ

Ο Άγιος Σεβαστιανός γεννήθηκε στα Μεδιόλανα της Ιταλίας, το 250 με 256 μ.Χ. Οι γονείς του τον ανέθρεψαν με μεγάλη χριστιανική επιμέλεια. Καθώς ήταν και από γένος … [...]