Απάντηση Μητροπολίτη Βιδινίου για την απόφαση της Ιεράς Συνόδου

Γραφείο ρεπορτάζ:  Romfea.gr

Στο φως της δημοσιότητας φέρνει σήμερα, Πέμπτη 13 Ιουνίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Βιδινίου κ. Δανιήλ την επιστολή που απέστειλε σε Μητροπολίτες των κατά Τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών σχετικά με την εκχώρηση του Τόμου Αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία.
Μετά την χθεσινή απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Βουλγαρίας, η οποία διαφοροποιήθηκε κατηγορηματικά από την άποψη του Μητροπολίτη Βιδινίου, ο Σεβασμιώτατος προς αποφυγή περαιτέρω παρεξηγήσεων δίνει στην δημοσιότητα το περιεχόμενο της επιστολής.
Επίσης ο Σεβασμιώτατος στην γραπτή δήλωσή του προς την Ιερά Σύνοδο τονίζει: «Όπως γνωρίζουν οι Μητροπολίτες από το κείμενο της επιστολής μας, εκφράζουμε και δικαιολογούμε την κατηγορηματική διαφωνία μας με διάφορες ενέργειες και δηλώσεις του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, όπως:
* Εισπήδηση και άσκηση δικαιοδοσίας στο αλλότριο χώρο (κατά παράβαση του β΄ κανόνος της Β΄ Οικουμενικής και του η΄ κανόνος της Γ΄ Οικουμενικής Συνόδων)˙
* Αξιώσεις αρχηγίας εφ’ όλων των Αυτοκεφάλων κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών εκ μέρους του Κωνσταντινουπόλεως (κατά παράβαση του λδ΄ Αποστολικού κανόνος και του β΄ κανόνος της Β΄ Οικουμενικής Συνόδου, του η΄ κανόνος της Γ΄ Οικουμενικής Συνόδου)˙
* Αξιώσεις ότι μόνο το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως έχει αποκλειστικά προνόμια επί της δικαιοδοσίας στην ούτως λεγόμενη διασπορά, στα εδάφη, τα οποία σε ουδεμία των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών ανήκουν (ανυπόστατη ερμηνεία του κη΄ κανόνος της Δ΄ Οικουμενικής Συνόδου).
«Ως Ορθόδοξος Επίσκοπος η συνείδησή μου δεν μου επιτρέπει να συμμετέχω στην συλλογική σιωπή στα κρίσιμα αυτά ζητήματα για τον Ορθόδοξο κόσμο» προσθέτει ο Μητροπολίτης Βιδινίου.
«Το καταστατικό της Εκκλησίας της Βουλγαρίας εγγυάται το δικαίωμα των Μελών της Συνόδου να εκφράζουν την πεποίθησή τους, μέσω μιας εμπεριστατωμένης αντίθετης άποψης ως μέρος της γραπτής απόφασης της Συνόδου” υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο κ. Δανιήλ.
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ
Διαβάστε την σχετική είδηση: Διαφοροποιείται από την άποψη του Βιδινίου Δανιήλ η Εκκλησία της Βουλγαρίας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Εντεκα Χρονια ΕΛΛΑΣ – ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ!!!

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Με τη βοήθεια του Θεού και τη στήριξη όλων εσάς των αναγνωστών, κλείνουμε σήμερα ΕΝΤΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΔΙΑΚΟΠΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ … [...]

Πνευματικά Αναγνώσματα • Re: Σήμερα είναι :Τη ΙΗ΄ (18η) Ιουνίου, μνήμη του Αγίου Μάρτυρος ΛΕΟΝΤΙΟΥ και των συν αυτώ ΥΠΑΤΙΟΥ και ΘΕΟΔΟΥΛΟΥ.

Λεόντιος ο Άγιος κατήγετο μεν από την Ελλάδα, έζησε δε κατά τους χρόνους του βασιλέως Ουεσπασιανού, εν έτει ο΄ (70). Και επειδή είχεν ανδρείαν και ρώμην φυσικήν, η οποία … [...]