Από το χιονισμένο Βάλαμο … Αισιόδοξα μηνύματα

Γράφει ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναϊρόμπης κ. Μακάριος

«Ἔξελθε ἐκ τῆς γῆς σου καὶ ἐκ τῆς συγγενείας σου καὶ ἐκ τοῦ οἴκου τοῦ πατρός σου καὶ δεῦρο εἰς γῆν, ἣν ἂν σοι δείξω…». (Γεν.ιβ΄)
Τίποτε δεν είναι τυχαίο. Αυτόν τον χρόνο που μας πέρασε ασχολήθηκα με τους αγίους της Αλάσκας και τον Άγιο Ιννοκέντιο Βενιαμίνωφ, του οποίου τη μελέτη ήδη δημοσίευσα στη Ρομφαία.
Πριν μερικές μέρες βρέθηκα στη Μονή Βάλαμο της χιονισμένης Φινλανδίας, περιτριγυρισμένος από αμέτρητες λίμνες και ποτάμια.
Γι’ αυτό στη σκέψη μου ήλθαν οι λόγοι του Κυρίου προς τον Αβραάμ, αφού απ’ εδώ ξεκίνησαν (1794) όλοι σχεδόν οι μοναχοί που αποφάσισαν ν’ ασχοληθούν με τον ευαγγελισμό των διαφόρων φυλών της Αλάσκας και των άλλων νήσων.
Ο σκοπός του τελικά πέτυχε και μερικοί από αυτούς ανακηρύχθηκαν Άγιοι όπως ο Άγιος Γερμανός. Όλοι μαζί γιορτάζονται στις 13 Δεκεμβρίου. Φωτισμένες ψυχές!
Έτσι κάθομαι και συλλογίζομαι την απαρχή της Ορθοδοξίας σ’ εκείνους τους αφιλόξενους χώρους στα νησιά, στις λίμνες, στους Αλεουτιανούς και όλους τους άλλους ανθρώπους των διαφόρων φυλών, που βρίσκονται, κινούνται και ζουν σ’ αυτά τα μέρη.
Μόνο φανταστικά μπορώ να αισθανθώ την απόφαση αυτή των μοναχών του Μοναστηριού αυτού που βρέθηκα πριν λίγες μέρες και σκέφτηκα για την απόφασή τους αυτή.
Ο χώρος εκεί, έτσι όπως είναι σήμερα, θα ήταν φαντάζομαι απαράλλακτος, με τις λίμνες και τα δάση που τον περιβάλλουν και φυσικά όπως τώρα έτσι και τότε χιονισμένος, με τσουχτερό κρύο.
Κάπου – κάπου ακούεται και η φωνή κάποιου πουλιού που πώς μπορεί μέσα σ’ αυτό το κλίμα να κελαηδά; Καμιά φυσικά σύγκριση με την Κένυα που τα πουλιά όλες τις εποχές γίνονται όλα μαζί μια μουσική χορωδία και συγχορδίζονται τόσο μελωδικά, ιδιαίτερα τις πρωινές ώρες.
Εδώ είναι σαν να μοιρολογούν αφού είναι τόσο λίγα και δε νομίζω να μπορούν να επικοινωνούν ανάμεσά τους λόγω των καιρικών συνθηκών.
Πάμε πίσω τρεις αιώνες, όταν οι μοναχοί απ’ αυτό το μέρος – άγνωστό πώς – αποφάσισαν και αναχώρησαν χωρίς κανένα οδηγό και χωρίς εφόδια, για να ταξιδέψουν και να πορευθούν σ’ αυτούς τους τόπους που ακόμα μέχρι σήμερα αποτελούν ένα αίνιγμα για μας και δεν μπορούμε να μπούμε καν μέσα σ’ εκείνη την τοπική τους βιωτή, τις γλώσσες, την κουλτούρα, τα έθιμά τους και τις συνήθειές τους.
Ειλικρινά, ένιωσα ότι βρισκόμουν εκεί, σ’ εκείνον τον χώρο όπου οι άγιοι τότε ασκητές της περιοχής αυτής, με την προτροπή του Γέροντα και πνευματικού τους, αποφάσισαν να καταπιαστούν μ’ ένα τελείως διαφορετικό έργο, με το μυστήριο αυτό της διάδοσης του θείου μηνύματος και του ευαγγελικού λόγου.
Ξεκίνησαν από το Βάλαμο προς μια τελείως άγνωστη και άγονη γωνιά της γης, κάτω από συνθήκες – φαντάζομαι το σκηνικό – που ούτε οι ίδιοι δεν γνώριζαν.
Άκουσαν – είμαι βέβαιος – μια φωνή που τους προσκαλούσε «…δεῦρο εἰς γῆν, ἣν ἂν σοι δείξω…». Φοβερά λόγια μα που περικλείουν μέσα τους τη σοφία και το φιλάνθρωπο αίσθημα του ίδιου του Θεού.
Ήξεραν ότι αν αγαπήσουν τον ξένο, τον άγνωστο, τον πλησίον τους, που τώρα βρισκόταν τόσα χιλιόμετρα μακριά τους και που τους ήταν άγνωστος και μη περιγράψιμος, θα μπορέσουν και, τέλος, να αγαπήσουν βαθιά και δυνατά τον ίδιο τον Θεό.
Θα είχαν αυτή την τόσο δύσκολη αποστολή και ευκαιρία. Μάζεψαν ότι νόμιζαν ότι θα τους ήταν χρήσιμο και βοηθητικό είτε σε ύλη είτε σε πνεύμα, με τις ευχές τόσων άλλων συνασκητών τους και ξεκίνησαν για αυτό το ταξίδι που, στο τέλος, αποδείχθηκε ότι ήταν χωρίς επιστροφή.
Στους χώρους εκείνους είναι έντονη και ζωντανή η σχέση των μοναχών του Βάλαμο με τον ευαγγελισμό των νήσων και των γύρω περιοχών της Αλάσκας.
Η Μονή έχει ακόμα μέσα στο αρχείο της ιδιόχειρες επιστολές τόσο του Αγίου Γερμανού όσο και του Αγίου Ιννοκεντίου Βενιαμίνωφ, πολύτιμοι θησαυροί που μαρτυρούν, πραγματικά, τη συμβολή του μοναχισμού στην εξάπλωση της Ορθοδοξίας (Φώτο).
Τι να πω κι εγώ μ’ αυτά που ζω και ο Θεός μου δίνει τέτοιες ευκαιρίες για να συντονίσω καλύτερα τον εαυτό μου με τις πράξεις και τα έργα του Ευαγγελισμού των φυλών της Αφρικής!
Απ’ εκείνον τον χώρο ξεκίνησαν, λοιπόν, εκείνοι όλοι οι μάρτυρες της Ορθοδοξίας και πορεύθηκαν στα μακρινά αυτά μέρη, τα άγνωστα και φυσικά, με τις δύσκολες συνθήκες της εποχής που έζησαν.
Τι κλήση και τι πρόσκληση ήταν αυτή! Ποιο θεϊκό μήνυμα πήραν και βεβαιώθηκαν γι’ αυτή την πράξη της αποστολής τους μέσα από τη μοναχική τους μαρτυρία, θυσία και προσφορά!
Ήμουν πλημμυρισμένος από τις αναμνήσεις. Αυτά που μελέτησα και έγραψα ήδη σε ανύποπτο χρόνο, ακόμα και για τον περίφημο Αλέξανδρο Δουμά, τον οποίο σκιαγράφησα και θαύμαζα πάντα μέσα από τα γραπτά κείμενα (χωρίς να γνωρίζω ότι μια μέρα ο Θεός θα έπαιρνε τα βήματά μου ως εκεί στον αγιασμένο χώρο που το πέρασμα όλων αυτών των μοναχών και στη συνέχεια ιεραποστόλων, σφράγισε έντονα την εξάπλωση της Ορθοδοξίας.
Οπωσδήποτε αφού θυσίασαν την ησυχία και την αποκοπή τους από τα εγκόσμια αισθάνθηκαν ότι είχαν κάτι που συμπλήρωνε βαθιά τη μοναχική τους κλήση και αποστολή.
Έτσι, οι μοναχοί του Βάλαμο αισθάνθηκαν ότι το πνεύμα μέσα στο οποίο κινήθηκαν ήταν αποστολικό, ευαγγελικό, σωτηριώδες.
Είναι εξάλλου η φύση της Εκκλησίας ιεραποστολική, πολύ περισσότερο μάλιστα όταν αυτοί που αποφάσισαν να ταπεινώσουν τους εαυτούς τους, να θυσιάσουν ακόμη και τη ζωή τους, το είναι τους, για να καλλιεργήσουν μέσα τους την αφανή αυτή κλήση τους, για να ασκήσουν τα φιλάνθρωπα αισθήματά τους, αναλώνοντας τα πάντα για τη σωτηρία των ψυχών των ταπεινών αυτών ανθρώπων των εγκαταλελειμμένων μέσα στη φτώχεια και τη στέρηση.
Μέσα σ’ αυτό το πνεύμα αισθάνθηκαν οι πρωτοπόροι αυτοί μοναχοί του Βάλαμο, αφού κύριο μέλημά τους υπήρξε η μεταφύτευσή των κοσμοσωτήριων μηνυμάτων στις κουρασμένες ψυχές των ντόπιων κατοίκων των περιοχών αυτών με πλήρη εμπιστοσύνη προς τον Κύριο με τη βαθιά πίστη και με μια μυστική και απερίγραπτη εσωτερική ευαισθησία, με φλεγόμενη καρδιά, ξεκίνησαν όπως ήδη αναφέραμε γι’ αυτό το «θείο υπούργημα» της εξωτερικής ιεραποστολή.
Ο δρόμος τους ήταν μακρύς, κάτω από αντίξοες συνθήκες, όμως ήταν εξαιρετική η αποστολή τους και ο τελικός προορισμός τους.
Αισθάνομαι ότι εκεί σ’ αυτό το αγιασμένο μέρος με την παρουσία τόσων ταπεινών ασκητών που είχαν καθημερινό τους διακόνημα την αδιάλειπτη προσευχή και επικοινωνία με τα επουράνια, μπόρεσαν να ενισχύσουν και να στερεώσουν την όλη προσπάθεια.
Οι μορφές τους, τα θυμιάματα και οι ικεσίες των προσευχών τους ακόμα περιφέρονται ανάμεσά μας. Κατόρθωσαν σαν φωτοβόλοι πυρσοί να μεταβάλουν το σκότος της άγνοιας σε φως σωτηρίας και αναστάσεως.
Έχουμε μπροστά μας μια ολόκληρη στρατιά αφιερωμένων μοναχών που με τα χαρίσματα και τις αρετές τους άνοιξαν τις πόρτες του παραδείσου στους καταφρονεμένους και λησμονημένους, ξεχασμένους και άγνωστους, δίνοντάς τους το αιωνόβιο δέντρο της Ορθόδοξης πίστης αφού πρώτα οι ίδιοι πέρασαν μέσα από αίματα και τους ασκητικούς ιδρώτες εκείνων που θυσίασαν τα πάντα για τον Χριστό και την Εκκλησία Του.
Στέκομαι με δέος και σεβασμό μπροστά σ’ αυτές τις πρωτοπόρες οσιακές μορφές των ασκητών του ιερού εκείνου μοναστηριού του Βάλαμο και υποκλίνομαι, αφού τις μέρες εκείνες με αξίωσε ο Θεός να ζήσω έστω και για λίγο μακριά από τον θόρυβο και τις άλλες εκδηλώσεις που μ’ έταξε ο Θεός να υπηρετώ τον άνθρωπο στον χώρο της ιεραποστολής.
Τους έβλεπα να παρελαύνουν ήρεμα κι αθόρυβα με την ταπείνωση που συνήθως χαρακτηρίζονται οι μοναχοί, οι δοσμένοι ολοκληρωτικά στο θέλημα του Θεού με τη μετάνοιά τους και την παραδειγματική υπομονή τους, αφού ζώντας με αυτό τον τρόπο, μέσα τους κρύβεται ο ίδιος ο Θεός.
Καλλιέργησαν φυσικά μέσα τους και εφάρμοσαν έμπρακτα όλες τις αρετές της άσκησης και του μοναχικού ιδεώδους με κορύφωση εκείνη της αγάπης γι’ αυτό εγκατέλειψαν τον χώρο αυτό και πορεύθηκαν προς τα έθνη και στη δική τους περίπτωση προς τις νήσους της Αλάσκας και των άλλων νησίδων για να κηρύξουν το Ευαγγέλιο της δικαιοσύνη.
Έφυγα και πήρα μαζί μου δυνάμεις πνευματικές απ’ αυτό που ένιωσα σ’ αυτό τον μαρτυρικό χώρο που αγίασαν και πότισαν με τον ιδρώτα της θυσίας τους τόσοι άγιοι και ασκητές της ερημικής αυτής όασης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Πληρωτικά.

Το μάθημα πραγματοποιήθηκε την 10 Δεκεμβρίου 2017. Αρχιμανδρίτης Ιωάννης Καρασακαλίδης. … [...]

Μηνύματα της επισκέψεως Ερντογάν

Του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Αλεξανρουπόλεως κ. Ανθίμου Ο Τούρκος Πρόεδρος, μιλώντας στις 10 Νοεμβρίου 2017 κατά την τελετή που διοργανώθηκε στο Ak Saray (μτφ. Λευκό … [...]

30χρονα Σχολής Αγίας Μαρίνας Ιλισίων

Την Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017, ώρα 7 μ.μ. στον ιερό ναό αγίας Μαρίνης Άνω Ιλισίων θα πραγματοποιηθεί ψαλτική εκδήλωση-αφιέρωμα στα 30 χρόνια λειτουργίας της Σχολής … [...]