Αρχιεπίσκοπος: «Η εκκοσμίκευση εντός της Εκκλησίας αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο»

Του Αιμίλιου Πολυγένη

Προσφώνηση ενώπιον των μελών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, πραγματοποίησε σήμερα το πρωί ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος
Στην αρχή της ομιλίας του ο Μακαριώτατος τονίζει ότι η σύγκληση της ιεραρχίας συμπίπτει με ιδιαίτερα ευαίσθητα κοινωνικά εθνικά πολιτικά και άλλα κρίσιμα γεγονότα ενώ υπογράμμισε τις νέες προκλήσεις καθώς και τις σημαντικές γεωπολιτικές αλλαγές τόσο εντός όσο και εκτός της πατρίδος.
«Το ορθόδοξο μήνυμα μας, καθίσταται επίκαιρο, επιτακτικό, αλλά και αναγκαίο όσο ποτέ άλλοτε» τόνισε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.
Επίσης ο Αρχιεπίσκοπος προέτρεψε τους Ιεράρχες να στρέψουν το βλέμμα στην πολύπαθη και πολυπολιτισμική Ελληνική κοινωνία και να υπογραμμίσουν όλοι μαζί την δύναμη της εν Χριστώ αγάπης, η οποία δεν γνωρίζει διακρίσεις φυλετικές, γλωσσικές και θρησκευτικές, ούτε ομιλεί ποτέ τη γλώσσα της υποκρισίας, καθώς αρθρώνει πάντοτε το λόγο της αληθείας.
«Το μήνυμά μας λοιπόν στην πολύ συλλεκτική αυτή ελληνική και συνάμα ευρωπαϊκή κοινωνία μας είναι η δύναμη της αγάπης, της αγάπης που έχει ο Χριστός για τον κάθε άνθρωπο» – ανέφερε ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας.
Επίσης ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος πρόσθεσε ότι «το μήνυμα αγάπης που εκφράζουμε σήμερα απευθύνεται σε μία νέα Ελλάδα «μεταμνημονιακή» πληγωμένη και κοινωνικά ασταθή. Εθνικά και γλωσσικά απειλούμενη από τάσεις διχόνοιας, προσωπικών ιδοτελειών και γεωπολιτικών συμφερόντων. Μία Ελλάδα χωρίς ξεκάθαρη πλοήγηση, χωρίς όραμα, χωρίς εθνική ομοψυχία και κατάρτιση ενός κοινού σχεδίου για βασικούς τομείς της ζωής μας, όπως η παιδεία, η υγεία και η εξωτερική μας πολιτική».
«Έχουμε ηθικό Χρέος να μην επαναλάβουμε τα λάθη και τα παραπτώματα του παρελθόντος. Να μην επιστρέψουμε στις πελατειακές σχέσεις του χθες και σε πρακτικές που ευθύνονται για την πολυετή οικονομική κρίση που βιώνουμε σήμερα, αποτέλεσμα της ηθικής και πνευματικής παρακμής μας» συμπλήρωσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.
Σε άλλο σημείο ο Μακαριώτατος ανέφερε ότι «η Εκκλησία δεν μπορεί να κωφεύει, δεν μπορεί να αγνοεί τη σύγχρονη παγκοσμιοποιημένη πραγματικότητα και δεν μπορεί να μείνει αδρανής στην κοινωνική αδικία»
Να αναφερθεί ότι ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε και στις γεωπολιτικές προκλήσεις που δέχεται η πατρίδα μας, τονίζοντας ότι «Δυστυχώς τα τύμπανα του πολέμου έχουν ξεκινήσει καιρό τώρα να ηχούν απειλητικά. Η ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων μετατρέπεται εκ νέου σε χώρο πολιτικών ζυμώσεων και εθνικών διεκδικήσεων. Η ταυτότητά μας, η ιστορία μας γίνεται για άλλη μία φορά αντικείμενο διαπραγματεύσεων, διαβουλεύσεων και συμβιβασμών.»
Επίσης ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ανέφερε πως, διάφορα σύννεφα καλύπτουν την ενότητα της ορθοδόξου εκκλησίας, μέσω της εκκοσμίκευσης σε πολλά εκκλησιαστικά πρόσωπα, φαινόμενο το οποίο αποτελεί και το μεγαλύτερο κίνδυνο της Εκκλησίας.
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Το υπέρβαρο αμάρτημα της αυτοκτονίας

Ένα φαινόμενο που δυστυχώς ταλανίζει τα τελευταία χρόνια τόσο την Κύπρο όσο και την υπόλοιπο υφήλιο, το οποίο έχει ανησυχητικές διαστάσεις, είναι το φαινόμενο της … [...]

Η κακουργία του διαβόλου (Λουκ. η΄ 26-39)

«Δέομαί σου, μη με βασανίσης» Πολλοί άνθρωποι τη μανία του διαβόλου που στρέφεται κατά της ψυχής μας και μας δημιουργεί πολλά προβλήματα «συνοράν ουκ έχουσι», δηλαδή … [...]