Αρχιεπίσκοπος Κλήμης: ''Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος έχει πολλά οφέλη από την Αυτοκεφαλία''

Ρεπορτάζ: Romfea.gr

Τα αποτελέσματα της συνάντησης των δύο Προκαθημένων στο Φανάρι, δεν προκαλούν κάμια σημαντική ανακάλυψη στο θέμα του Αυτοκεφάλου σύμφωνα με την Εκκλησία της Ουκρανίας.
Ο Επικεφαλής του Τμήματος Πληροφοριών της Εκκλησίας της Ουκρανίας, Αρχιεπίσκοπος Νιζίνσκι κ. Κλήμης, πιστεύει ότι στο εγγύς μέλλον δεν θα χορηγηθεί στο λεγόμενο “Πατριαρχείο του Κιέβου” Αυτοκεφαλία.
“Σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από διάφορες πηγές, μπορούμε να πούμε ότι στο εγγύς μέλλον δεν θα υπάρξει αυτοκεφαλία στην Ουκρανία για τους σχισματικούς. Η Εκκλησία της Ουκρανίας είναι αυτοκεφάλη και δεν ζήτησε ποτέ αυτοκεφαλία” – δήλωσε στο Страна.UA ο Αρχιεπίσκοπος Κλήμης, σχολιάζοντας την συνάντηση των δύο Προκαθημένων.
Επίσης σύμφωνα με τον Αρχιεπίσκοπο Κλήμη, το Οικουμενικό Πατριαρχείο σήμερα βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση.
“Πρώτον, είναι εξαιρετικά περιορισμένο από τις Τουρκικές αρχές. Δεύτερον, στην Αμερική, όπου έχει και τις περισσότερες κοινότητες, τώρα όλο και περισσότερο υπάρχουν φωνές ανεξαρτησίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Όπως μπορείτε να δείτε, δεν βιάζεται εκεί να δώσει καμία Αυτοκεφαλία. Όπως και η Φιλανδική Εκκλησία, η οποία για πολλά χρόνια δεν αναγνωριζόταν, και σήμερα έχει το καθεστώς της αυτονομίας” πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Ουκρανός Αρχιεπίσκοπος Κλήμης.
Ο Αρχιεπίσκοπος Νιζίνσκι ανέφερε ακόμη, ότι δεν είναι λιγότερο περίπλοκη και η κατάσταση με τις ενορίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ευρώπη.
“Ο Οικουμενικός Πατριάρχης δεν έχει κάνενα λόγο να δώσει στην Ουκρανία Αυτοκεφαλία. Τον ενδιαφέρει να επεκτείνει το πεδίο επιρρόης του, και όχι μόνο υπό την κανονική έννοια του όρου, αλλά και από οικονομικής απόψεως” – δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Κλήμης.
Σύμφωνα με τον Αρχιεπίσκοπο Κλήμη, οι Ουκράνοι έχουν πολύ αγάπη στο Θεό και δωρίζουν πολλά λεφτά σε Ελληνικά Μοναστήρια και το Άγιον Όρος, και αυτό είναι γνωστό στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.
“Επομένως, δεν είναι δύσκολο να δούμε στην παρούσα κατάσταση τα πολύ ρεαλιστικά συμφέροντα του Οικουμενικού Πατριαρχείου…Ο Βαρθολομαίος θέλει να ενισχύσει και αναπτύξει το Πατριαρχείο και δεν θα δώσει αυτοκέφαλο χωρίς οφέλη γι΄αυτό” – κατέληξε ο Αρχιεπίσκοπος Κλήμης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΕΡΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΦΩΚΑ

Πατρίδα του Αγίου Φωκά ήταν η Σινώπη του Ευξείνου Πόντου. Οι γονείς του Πάμφυλος (ναυπηγός στο επάγγελμα) και Μαρία μεταλαμπάδευσαν στο Φωκά από την παιδική του ηλικία τη … [...]

Ευλογία του Θεού και οικονομία

Είναι επιβεβλημένη και αδιαμφισβήτητη η θεώρηση ότι σήμερα η οικονομία, ως ισχυρό στοιχείο της καθημερινότητάς μας, είναι πεδίο απόλυτης κυριαρχίας της ψυχρής λογικής, … [...]

Η αποδημία, μια εποχιακή μετακίνηση

Όλοι σας ξέρετε ότι τα χελιδόνια και κάποια άλλα πουλιά τα συναντούμε στη χώρα μας μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες. Πού βρίσκονται το φθινόπωρο και τον χειμώνα, πριν τα … [...]