Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: ''Αν αγαπούμε την Παναγία ας της δώσουμε χαρά''

Σήμερα, 30 ημέρες πριν το Άγιο Πάσχα, τελέστηκε σε όλους τους Ορθόδοξους ιερούς ναούς η ακολουθία της γ’ Στάσης των χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο.
Στην πρωτεύουσα της μαρτυρικής Κύπρου, ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας Κύπρου, Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Χρυσόστομος, χοροστάτησε στην κατανυκτική ακολουθία των Γ΄ Χαιρετισμών στον Ιερό Ναό Αγ. Νικολάου Έγκωμης.
Ο Μακαριώτατος στο κήρυγμά του ερμήνευσε τον στίχο από τη σημερινή στάση των Χαιρετισμών «χαῖρε δι’ ἧς ἠνοίχθη Παράδεισος».
Πράγματι. Πόσα έκανε για μας η Παναγία; Τα πάντα. Έφερε τον Θεό στη γη. Οδήγησε τους ανθρώπους στον ουρανό. Έφερε σ᾿ εμάς το μέγα έλεος, δηλαδή τον Χριστό. Έφερε τον σωτήρα του κόσμου.
Άνοιξε τον παράδεισο. Μεσιτεύει και πρεσβεύει μέρα-νύχτα για μας. Αν θα σωθούμε, θα σωθούμε εξ αιτίας Της. Είναι λοιπόν τόσο μεγάλες και τόσο πολλές οι ευεργεσίες της προς την ανθρωπότητα, ώστε ό,τι και αν κάνουμε, δεν είναι αντάξιό της, άξιο όσων εκείνη έκανε. Ποτέ δεν θα μπορέσουμε επάξια να την υμνήσουμε, έστω και αν ακόμη έχουμε στόμα αγγελικό.
Να προσέχουμε την ζωή μας. Να είναι ένας διαρκής ύμνος ευχαριστίας και δοξολογίας και ποτέ να μη πληγώνουμε την Παναγία.
Ας προσπαθήσουμε με την ζωή μας, με τα έργα και τίς πράξεις μας. Τιμούμε λοιπόν την Παναγία, όταν μιμούμαστε την ευσπλαχνία της και την ασκητική της ζωή. Η Παρθένος ήταν πεντακάθαρη και στο σώμα και στην ψυχή από κάθε τι που μολύνει την σάρκα και το πνεύμα.
Έτσι κι εμείς, αν θέλουμε να τιμήσουμε την αειπάρθενο, θα πρέπει να αγωνιζόμαστε σοβαρά, για να μη μολύνουμε το σώμα και την ψυχή μας με αμαρτωλές ηδονές, το στόμα μας με λόγια ρυπαρά, την διάνοιά μας με ρυπαρούς λογισμούς, τα μάτια μας με πονηρά θεάματα κ.ο.κ.
Αν πράγματι αγαπούμε την Παναγία, ας της δώσουμε χαρά. Ας κόψουμε για χατίρι της την αμαρτία. Ας μη αμαρτήσουμε ούτε εν λόγω, ούτε εν έργω, ούτε εν διανοίᾳ. Να αφοσιωθούμε στο καλό, στην αρετή, όπως έκανε Εκείνη. Αξίζει τον κόπο μόνο και μόνο για να μη την λυπήσουμε, να σταματήσουμε την αμαρτία. Έτσι θα την τιμήσουμε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ζωτικά όργανα του Αγίου Λουκά του Ιατρού έμειναν άφθορα και ο ετοιμοθάνατος αρχιμανδρίτης πήγε και λειτούργησε

Ήταν 17 Μαρτίου [σαν σήμερα] 1996, μία συγκλονιστική βραδιά. Θυμάμαι έκανε πολύ κρύο, είχε δυνατό άνεμο κι έριχνε χιονόνερο. Είχαμε συγκεντρωθεί αρκετοί ιερείς, τελέσαμε … [...]

Πάντα δυνατά τω πιστεύοντι

Ο ομότιμος καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Παν. Αθηνών Πρωτ. Γεώργιος Μεταλληνός, αναλύοντας την ευαγγελική περικοπή της Δ΄ Κυριακής των Νηστειών, τονίζει την σημασία … [...]

Σταυρός και Κωνσταντίνος

Του Αρχιμ. Πορφυρίου, Καθηγουμένου της Ι.Μ. Τιμίου Προδρόμου Βεροίας | Romfea.gr Είμαστε μέσα στο πνεύμα της Σταυροπροσκυνήσεως, έστω γιά λίγες ακόμα ώρες, και μία … [...]

Κλιμαξ – Οσιου Ιωαννου του Σιναϊτου: Αποκτηστε το αριστουργημα της ορθοδοξης ασκητικης γραμματειας!

ΚΛΙΜΑΞ:Τό ἀριστούργημα τῆς ὀρθόδοξης ἀσκητικῆς γραμματείας, πού συντάχθηκε ἀπό τό θεοκίνητο χέρι τοῦ ὁσίου Ἰωάννου τοῦ Σιναΐτου. Τό ἱερογράφημα αὐτό τοῦ Θεοβαδίστου … [...]

Η Υμνολογία της Μεγάλης Εβδομάδος

Ηλεκτρονικό βιβλίο και Πρόγραμμα εξ αποστάσεως Επιμόρφωσης Τα τελευταία δύο έτη το Εργαστήριο «Ελληνικής Γλώσσας της Χριστιανικής Γραμματείας» (ΦΕΚ 3060/26-09-2016) του … [...]

Άγιος Αλέξιος ο Άνθρωπος του Θεού

Του Λάμπρου Κ. Σκόντζου Θεολόγου – Καθηγητού Ως ο κατ’ εξοχήν «άνθρωπος του Θεού», αξιώθηκε να χαρακτηρισθεί μόνον ένας άγιος, ο άγιος Αλέξιος. Κι’ αυτό διότι, όπως θα … [...]