Αρχιεπίσκοπος: ''Να αγωνιστούμε να γίνουν περισσότεροι οι φίλοι του Χριστού''

Κείμενο: Romfea.gr

Παρουσία πλήθους πιστών τελέστηκε σήμερα, Μεγάλη Παρασκευή 6 Απριλίου η Ακολουθία του Επιταφίου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Αθήνα.
Στην ακολουθία χοροστάτησε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, συγχοροστατούντων των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων, Φαναρίου κ. Αγαθαγγέλου και Θεσπιών κ. Συμεών.
Μετά το πέρας της ακολουθίας πραγματοποιήθηκε η περιφορά του Επιταφίου, με συνοδεία αγήματος προς το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στην πλατεία Συντάγματος όπου τελέστηκε δέηση.
Ο Μακαριώτατος στην ομιλία του στάθηκε σε μία φράση του Κυρίου για να προβληματιστούμε σε μια εποχή που είναι δύσκολη, όπως τόνισε χαρακτηριστικά.
”«Ει ούν υμείς φίλοι μου εστε, εμέ μιμείσθε» και «ου γάρ ήλθον διακονηθήναι, αλλά διακονήσαι». Εάν θέλετε να είστε πραγματικοί μου φίλοι θα ήθελα να σας πω ότι πρέπει να με μιμήστε, παίρνοντας παράδειγμα το δικό μου, που δεν ήρθα να με υπηρετήσουν οι άνθρωποι σ’ αυτό τον κόσμο αλλά ήρθα Εγώ να τους διακονήσω” ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.
”Είναι αλήθεια ότι πολλά είναι τα συνθήματα της εποχής μας, πολλές είναι οι δυσκολίες και απ’ ότι φαίνεται κάθε μέρα προβάλλονται συνεχώς. Θα έπρεπε δύο σημεία να υπογραμμίσουμε από αυτά τα λόγια του Κυρίου. «Εἰ οὖν ὑμεῖς φίλοι μού ἐστε» ξεκάθαρα λοιπόν ο Κύριος μας είπε ότι δεν θα είναι όλοι οι άνθρωποι οι φίλοι του, θα έχει τους φίλους Του αλλά θα υπάρχουν και οι μη φίλοι” πρόσθεσε ο κ. Ιερώνυμος.
”Επομένως εκείνοι που οραματίζονται, που θέλουν να κάνουν τους ανθρώπους ίδιους τον έναν με τον άλλον δεν έχουν σχέση με αυτά που μας είπε ο Χριστός. Το δεύτερο σημείο είναι να τον μιμηθούμε, να υπηρετήσουμε κι εμείς ο ένας τον άλλο. Όπως εγώ ήρθα χωρίς να περιμένω και να επιμένω να με υπηρετούν οι άνθρωποι, αλλά εγώ να διακονώ τούτο πρέπει να γίνει σύνθημα στην εποχή μας” συμπλήρωσε ο Αρχιεπίσκοπος.
Σε άλλο σημείο ο Μακαριώτατος τόνισε: ”Η αλήθεια είναι ότι καταβάλλονται από πολλούς και από πολλά μέρη προσπάθειες για να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες και τα προβλήματα που συνεχώς αυξάνουν. Έρχεται όμως απόψε το μήνυμα αυτό του Χριστού μας, που ήτανε πάντοτε ριζοσπαστικό και σήμερα ιδιαίτερα σε μία εποχή που ο καθένας απο εμάς είτε σαν πρόσωπο, είτε σαν οικογενειάρχης, σαν μέλος της κοινωνίας, είτε ως άρχοντας νομίζει πως είναι ο ομφαλός της γης. Νομίζει ότι όλοι οι άλλοι άνθρωποι γεννήθηκαν για να τον υπηρετούν και να τον διακονούν, έρχεται αυτό το μήνυμα το εκρηκτικό να μας πει ότι η πορεία μας σε αυτή την ζωή δεν είναι να περιμένουμε να μας διακονούν όλοι οι άλλοι, αλλά πρέπει ο καθένας από εμάς να κάνει την δική του διακονία”.
”Ας προχωρήσουμε απόψε μέσα σε αυτή την κατανυκτική ατμόσφαιρα, μέσα σε αυτή την ατμόσφαιρα της μυσταγωγίας και να πάρουμε μαζί μας σαν σύνθημα αυτά τα δύο πράγματα. Ότι δυστυχώς εχθροί του Χριστού υπήρξαν και τότε, υπάρχουν και σήμερα και θα υπάρχουν. Να αγωνιστούμε να γίνουν περισσότεροι οι φίλοι και αυτοί που θέλουν να είναι φίλοι Tου να τον μιμηθούν, να τον αντιγράψουν σε όλα, αλλά κυρίως σε αυτό που απόψε μας είπε: «Ούκ ήλθον διακονηθήναι αλλά διακονήσαι» υπογράμμισε κλείνοντας ο Μακαριώτατος.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ο Γέροντας φλεγόταν όλος!

Ο π. Αδριανός Ριμαρένκο, όταν του ζητήθηκε να σκιαγραφήσει την προσωπικότητα του μεγάλου Γέροντος Νεκταρίου [Ρώσος όσιος Νεκτάριος (1853-1928)], αρνήθηκε … [...]

Ένα ταξίδι με την «Αργώ» στο παρελθόν

Ελάτε να ταξιδέψουμε με την ΑΡΓΩ της φαντασίας μας και της καρδιάς μας, στα νάματα του πλεύσιμου ποταμού της γλώσσας μας, με αντίστροφη αυτή τη φορά κατεύθυνση. Το λιμάνι … [...]