Αρχιερατικό Συλλείτουργο για τον Άγιο Νικήτα στις Σέρρες (ΦΩΤΟ)

Σέρρες, Χρήστος Καναρόπουλος

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε η ιερά μνήμη του συμπολιούχου και αγρύπνου φρουρού της Εκκλησίας των Σερρών και του ευλαβούς λαού της, Αγίου ενδόξου Ιερομάρτυρος Νικήτα του Νέου, του εν Σέρραις αθλήσαντος κατά το έτος 1808.
Η μαρτυρική και μεγαλώνυμος πόλη των Σερρών «ίσταται εν ευγνωμοσύνη» ενώπιον του αθλοθέτου Χριστού, διότι αξιώθηκε της μεγάλης τιμής και ευλογίας να προσφέρει, ως μητέρα γη, θυσία στο αχειροποίητο ουράνιο θυσιαστήριο, αλλά και στο βωμό της Ελλάδος, πολλά δικά της γεννήματα και αναστήματα. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει ο Άγιος Νεομάρτυς Νικήτας, το αληθινό καύχημα των Σερρών, που τιμάται όλως ιδιαιτέρως την Κυριακή του Αντιπάσχα (του Θωμά).
Επίκεντρο των λατρευτικών εκδηλώσεων ήταν ο περικαλλέστατος Ναό του τιμώμενου Αγίου στις Σέρρες, όπου σήμερα, Κυριακή του Θωμά, τελέσθηκε πανηγυρική πολυαρχιερατική θ. Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ, συλλειτούργων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Παροναξίας κ. Καλλινίκου και του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου της Εκκλησίας των Σερρών και της Νιγρίτας κ. Θεολόγου.
Επίσης, στην πνευματική και ευχαριστιακή σύναξη έλαβαν μέρος Ιερείς και Ιεροδιάκονοι της Ι. Μητροπόλεως, ανάμεσα στους οποίους και οι εορτάζοντες Αρχιμ. π. Νικήτας Χαλέμης, Γραμματέας της Ι. Μητροπόλεως και Πρωτ. π. Θωμάς Τσιάγγας, Γεν. Αρχιερατικός Επίτροπος.
Ο ευσεβής Σερραϊκός λαός υπερεπλήρωσε τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικήτα για να συμμετέχει της ευχαριστιακής σύναξης, να προσκυνήσει την Ιερή του Εικόνα και το Ιερό του Λείψανο που φυλάσσεται ως πολύτιμος θησαυρός, καθώς ευλογεί και αγιάζει την πόλη που μαρτύρησε και τους κατοίκους της.
Το θείο λόγο κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης της Καισαριανής κ. Δανιήλ, ο οποίος έστειλε θεολογικά και ουσιαστικά μηνύματα ζωής, αναφερόμενος στην Ανάσταση του Κυρίου και Σωτήρα Ιησού Χριστού.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών κ. Θεολόγος ευχαρίστησε οφειλετικώς τους Σεβ. Αρχιε­ρείς για την όλως τιμητική και λαμπρή παρουσία τους στις εφετινές λατρευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν του Αγίου Νικήτα. Εξέφρασε εκ μέσης καρδίας την ευγνωμοσύνη της τοπικής Εκκλησίας προς τις Αρχές της πόλεως και του Νομού και τον φιλάγιο λαό για την πάνδημη συμμετοχή τους στις εορταστικές ακολουθί­ες προς τιμήν του συμπολιούχου των Σερρών.
Ανάμεσα τους, παρέστησαν, η Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κα. Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά, η Βουλευτής κα. Φωτεινή Αραμπατζή, ο Δήμαρχος Σερρών κ. Πέτρος Αγγελίδης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Αραμπατζής, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, κ.α.
Ο Σεβασμιώτατος κ. Θεολόγος αναφέρθηκε στο βλάστημα της μαρτυρικής γης της Ηπείρου και ευωδέστατο άνθος του Αγιωνύμου Όρους Άθω, Άγιο Νεομάρτυρα Νικήτα που αγίασε με το αίμα του την πόλη των Σερρών.
Το μαρτύριο του ετόνισε, ο Σεβασμιώτατος, θα φωτίζει και θα αφυπνίζει τις καθαρές καρδιές, στις οποίες και θα μεταλαμπαδεύει τη αναστάσιμη φλόγα της αγάπης για τον Θεό.
Υπογράμμισε ότι ο Άγιος είχε ακλόνητη πίστη την οποία δεν θεώρησε ιδιωτική υπόθεση γι’ αυτό καί στα χρόνια δύσκολα της τουρκικής σκλαβιάς έδωσε θάρρος και δύναμη στους υπόδουλους Έλληνες.
«Η ορθόδοξη πίστη ζωογονεί διαχρονικά την πατρίδα μας. Μέσα σ’ αυτήν ανεδείχθησαν οι μεγάλοι Πατέρες της Εκκλησίας μας, ανεγέρθησαν περίλαμπροι Ναοί, εγράφησαν κείμενα μοναδικά, μνημεία του έλληνος λόγου,παρήχθη πολιτισμός που εφώτισε ολόκληρη την οικουμένη. Η Εκκλησία μας πρωτοστατει πάντοτε με πνεύμα θυσίας και διακονίας στους αγώνες του Έθνους μας, γιατί η ορθόδοξη πίστη δεν είναι ιδιωτική υπόθεση αλλά παρουσία Θεού, ποιότητα ζωής, μαρτυρία ελπίδος, δύναμη του ουρανού, απαντοχή του λαού, δημιουργός πολιτισμού, φάρος πνεύματος και προόδου» είπε χαρακτηριστικά.
Τέλος ο Μητροπολίτης Σερρών ευχήθηκε σε όλους χρόνια πολλά, ειρηνικά, ελεύθερα και ευλογημένα και ο Άγιος Νικήτας να πρεσβεύει υπέρ όλων των Ορθοδόξων Χριστιανών.
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Αόρατοι ερημίτες στην Κρήτη!

Περί τα μέσα του 19ου αιώνα (περίπου το 1850) ο τότε ηγούμενος της Μονής Οδηγήτριας [βρίσκεται στα Αστερούσια Όρη, του νομού Ηρακλείου] είχε δώσει εντολή όλοι οι βοσκοί … [...]

Οι τρόποι της προσευχής

Ο Γέρων Αθανάσιος Σιμωνοπετρίτης μιλάει για τους τρόπους της προσευχής, με τους οποίους η ανθρώπινη ψυχή στρέφεται καθημερινά στον Πατέρα και Δημιουργό της Θεό, και … [...]

Η άνεση της πνευματικής ζωής

Πώς όμως θα μπορέσουμε να γλιτώσουμε από όλη αυτή την απρέπεια, την προπέτεια, την ασχημονία; Χρειάζονται άραγε μεγάλοι αγώνες και φοβερές ασκητικές προσπάθειες, νηστείες … [...]