Βασιλόπιτα μεχρι μέσα Γενάρη, όχι στο τριώδιο.

 
Αρχίζουν σιγά σιγά να μας έρχονται προσκλήσεις για κοπή της πίτας του Μεγάλου Βασιλείου από διάφορα σωματεία και συλλόγους.
Δε θα γράψουμε πολλά, απλά υπενθυμίζουμε πως η κοπή της πίτας είναι έθιμο που βασίζεται σε μιά πράξη του Μ.Βασιλείου κατά την παράδοση. Συνεπώς το έθιμο συνδέεται με το πρόσωπο του. Η γιορτή του έχει περάσει εδώ και 10 μέρες. Θεωρούμε όμως εύλογο ένα διάστημα μέρικων ημερών μέσα στο μήνα, ώστε να υπάρξει η κατάλληλη προετοιμασία από τη μεριά των σωματείων.
 
Άλλο όμως είναι ένα διάστημα μερικών ημερών και άλλο μερικοί μήνες αργότερα. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι προσκλήσεις αποστέλλονται 2 και 3 μήνες αργότερα ίσως και παραπάνω σε κάποιες περιπτώσεις.  Όμως με αυτόν τον τρόπο χάνεται  η σημασία του εθίμου και μετατρέπεται σε ένα πανηγυράκι για προσωπικά μικροσυμφέροντα των προέδρων των πολιτικών κλπ. Αυτό που γίνεται ετεροχρονισμένα δεν είναι κοπή πίτας αλλά συγκέντρωση ψηφοθηρίας ή μάζωξη κολάκων και χειροκροτητών του εκάστοτε προέδρου, δημάρχου κλπ.
 
Αν εγώ προσκαλούσα κόσμο για την ονομαστική μου εορτή, αντί του Αγίου Νικολάου στις 30 Φεβρουαρίου, άραγε πως θα με χαρακτήριζαν; Μάλλον τρελο.
 
Πίτα μέσα στο Γενάρη λοιπόν και όχι στο τριώδιο.
 
 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Το αφετείον

Για τη Romfea.gr | Δρ Χαραλάμπης Μ. Μπούσιας   Ἀφιέρωμα στὴν μνήμη τοῦ μάκαρος,Γέροντος Ἀγαθαγγέλου Μιχαηλίδη Ὁ Γέροντας Ἀγαθάγγελος Μιχαηλίδης, ὁ ἁπλός, … [...]