Βραβεύτηκε το Διαθρησκειακό Συμβούλιο Αλβανίας

Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος στην Romfea.gr

Το Διαθρησκειακό Συμβούλιο Αλβανίας, το οποίο συναποτελούν εκπρόσωποι των Ορθοδόξων, των Καθολικών, της Μουσουλμανικής Κοινότητας, του Παγκόσμιιου Αρχηγείου της Μπεκτάσι και της Ευαγγελικής Αδελφότητας, απέσπασε το βραβείο “Sérgio Vieira de Mello”, ως αναγνώριση της προώθησης της συμφιλίωσης και του διαλόγου μεταξύ των θρησκευημάτων, με σκοπό την πρόοδο της αλβανικής κοινωνίας και την ανάπτυξή της, μακριά από πρακτικές διαχωρισμού και διχασμού.
Και είναι γνωστό ότι από κοινού τα θρησκεύματα στη γειτονική χώρα παίρνουν πρωτοβουλίες για την άνοδο του βιοτικού και μορφωτικού επιπέδου του λαού και την ειρηνική συνύπαρξη.
Προς αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή των δημιουργικών παρεμβάσεων για την ευημερία, πνευματική και υλική, των πολιτών, πρωτοστατεί ο διεθνούς φήμης και ακτινοβολίας Αρχιεπίσκοπος κ. Αναστάσιος.
Τα θρησκεύματα σαφώς διαφέρουν ως προς τα δόγματα μεταξύ τους, αλλά αυτό δεν αποκλείει την επιβαλλόμενη εκ των πραγμάτων συνεργασία για ζητήματα, που έχουν να κάνουν με τη βελτίωση πολύπλευρα της ποιότητα της ζώης των ανθρώπων.
Και αυτή η κοινή προσπάθεια δικαιολογημένα επιβραβεύεται. Κατά την εκτίμησή μας πάντα, ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος και στο σύνολό της η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας, εκφράζει το γνήσιο πνεύμα του Χριστιανισμού, όπως αυτό θεμελιώθηκε από τα χρόνια του Χριστού και των Αποστόλων.
Η Ορθοδοξία δεν είναι μια στάσιμη κατάσταση αυτό-περιχαρακωμένη, έγκλειστη στον εαυτό της, σε τείχη υψηλά, αλλά κατανοεί την φυλετική, πολιτισμική και θρησκευτική ετερότητα και δεν αποστασιοποιείται.
Ο διάλογος, η συνδιαλλαγή, που δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ταύτιση, για την εξυπηρέτηση κοινωφελών σκοπών, είναι απαραίτητα.
Ο ορθόδοξος λόγος, που τον εκφράζει αυθεντικά και αληθινά ο Αρχιεπίσκοπος κ. Αναστάσιος, όχι μόνο καταφάσκει στο μέτρο του εφικτού τη διαφορετικότητα, αλλά το σεβασμό της τον αναδεικνύει ως ουσιώδες στοιχείο της χριστιανικής ταυτότητας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Διάφορα Θέματα • Οταν πεις την λέξη Εξομολόγηση ο άλλος αντιδράει λές και βάζει το χέρι του στην πρίζα.

Οταν πεις την λέξη Εξομολόγηση ο άλλος αντιδράει λές και βάζει το χέρι του στην πρίζα. ..Αρχίζουμε και ξεπερνάμε και τους ειδωλολάτρες έχουμε φύγει μπροστά κατά πολύ.Το … [...]