Γαλλίας Εμμανουήλ: ''Μέσω του διαλόγου η πίστη γίνεται παράγοντας ειρήνης''

Γράφει ο Αιμίλιος Πολυγένης

 
Συνέντευξη στον ιταλικό ιστότοπο “agensir” παραχώρησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ, ο οποίος μίλησε για το θέμα που αφορά την εκχώρηση αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία.
“Μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχοντας επίγνωση της ευθύνης ως Μητέρα Εκκλησία και μετά από αιτήματα του ουκρανικού λαού, μετά από μια ανάλυση εις βάθος του ζητήματος, αποφάσισε να εκχωρήσει αυτοκέφαλο στην Εκκλησία της Ουκρανία για θεραπευτεί η διαίρεση ανάμεσα στους πιστούς στη χώρα” – ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Γαλλίας.
Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Γαλλίας ο οποίος συμμετείχε στην συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών στο Φανάρι, “η διαδικασία της αυτοκεφαλίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας είναι ένα λεπτό ζήτημα από πολλές απόψεις”.
“Ο πρόσφατος διορισμός δύο εξάρχων στην Ουκρανία εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου υπογραμμίζει την αποφασιστικότητα του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου στο να επιλύσει με επιτυχία τις διαιρέσεις μεταξύ των Ορθόδοξων Ουκρανών, επισημαίνοντας παράλληλα μια ιστορική πρόοδο” – ανέφερε σε άλλο σημείο ο Ιεράρχης του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Επίσης ο Μητροπολίτης Γαλλίας υπογράμμισε ότι “οι δύο Έξαρχοι καλούνται να προετοιμάσουν τον δρόμο που θα οδηγήσει στην αυτοκεφαλία. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι στην περίπτωση αυτή η διαδικασία είναι πολύ σημαντική για τον στόχο. Στην πραγματικότητα, μέσω αυτής της διαδικασίας, διάφοροι κλάδοι της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας μπορούν να έλθουν πιο κοντά.”
“Όμως η κύρια αποστολή των δύο Εξάρχων είναι να διευκολύνουν τις επαφές, να χτίσουν γέφυρες, να προωθήσουν το διάλογο και, τέλος, να συμβάλουν στην οικοδόμηση μιας ανεξάρτητης τοπικής Εκκλησίας” – σημείωσε ο Μητροπολίτης Εμμανουήλ.
Μιλώντας για την συνάντηση των δύο Προκαθημένων ο Μητροπολίτης Γαλλίας έκανε λόγο για μια “ζεστή και αδελφική ατμόσφαιρα” , παρόλο αυτά ήταν μια συνάντηση με εμπιστευτικό περιεχόμενο το οποίο δεν μπορεί να γίνει γνωστό προς τα έξω.
“Από αυτή την άποψη, θέλω να προσθέσε ότι δεν συναντηθήκαμε μόνο για να κάνουμε καλή εντύπωση στον κόσμο. Αυτή η ζεστή ατμόσφαιρα παρέμεινε ίδια για όλη την διάρκεια της συνάντησης των δύο Προκαθημένων που διήρκησε δύο ώρες. Η άφιξη του Πατριάρχης Κυρίλλου στο Φανάρι είναι ένα ισχυρό σημάδι της ενότητας του Ορθοδόξου κόσμου, και η Ορθοδοξία συνδέεται με την πρόοδο του διαλόγου” – υπογράμμισε ο Μητροπολίτης Γαλλίας.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο Μητροπολίτης Γαλλίας αναφέρε ότι “ο Μητροπολίτης Κιέβου ανήκε κατά κανόνα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, παρόλο που το 1686 υπό την πίεση της κοσμικής εξουσίας, προσαρτήθηκε η Ουκρανική Εκκλησία στο Πατριαρχείο Μόσχας. Έτσι, το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει διπλή ευθύνη, γενικά στον ορθόδοξο κόσμο, και ειδικότερα στην Ουκρανία.”

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στα Εγκαίνια της Έκθεσης: «Το Ημέτερον Κάλλος: Βυζαντινές Εικόνες από την Θεσσαλονίκη»

Την Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2018, ώρα 9.30 π.μ. θα πραγματοποιηθούν τα Εγκαίνια της Εκθέσεως «ΤΟ ΗΜΕΤΕΡΟΝ ΚΑΛΛΟΣ: Βυζαντινές Εικόνες από την Θεσσαλονίκη» από την ΑΘΠ … [...]

Συμβουλές για ένα σωστό γάμο

Ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος μιλάει για τις προϋποθέσεις του σωστού γάμου και αναλύει την πίστη και την διδασκαλία της Εκκλησίας για το μέγα μυστήριο της … [...]

«Από τα Ουράλια στα Ουράνια»

Σκίρτησε το πνεύμα μου, ευφράνθηκε η καρδία μου, ευφρόσυνη ευτυχία, θαύμασα την πίστη των ανθρώπων στον Θεό μας, βίωσα μαζί τους το θαύμα. Κι ακόμη, συγκλονίστηκα. … [...]

Θέλεις να συναντήσεις το Θεό;

Ο αββάς Ολύμπιος διηγήθηκε: «Κάποτε κατέβηκε στη Σκήτη ένας ιερέας των ειδωλολατρών και ήρθε και κοιμήθηκε στο κελλί μου. Όταν είδε τον τρόπο ζωής των μοναχών με … [...]

ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΟΣΙΑΣ ΕΥΦΡΟΣΥΝΗΣ

Θυγάτηρ Παφνουτίου του Αιγυπτίου Η Οσία Ευφροσύνη έζησε στα χρόνια του Θεοδοσίου του μικρού [περί το 410 μ.Χ.), ήταν μοναχοκόρη και πολύ πλούσια. Ο πατέρας της Παφνούτιος … [...]