Γνωρίζοντας τον άγιο Αχμέτ

– Γιατί μερικοί άνθρωποι είναι ρατσιστές; ρώτησε ο Βασίλης.
– Είναι ρατσιστές εξαιτίας του εγωισμού τους. Το μεγαλύτερο κακό που μπορεί να πάθει ο άνθρωπος είναι να χάσει την αγάπη για τον κάθε , να ξεχάσει πως όλοι είμαστε πλάσματα και αγαπημένα παιδιά του Θεού. Ο καθένας μας μπορεί να ενωθεί με τον Θεό και, μάλιστα, να γίνει άγιος ανεξάρτητα από τη χώρα, το επάγγελμα, την κοινωνική τάξη ή το χρώμα του δέρματός του.
– Υπάρχουν παντού άγιοι;
– Και βέβαια! Υπάρχουν πρώτα-πρώτα, άγιοι που είναι άγνωστοι σε μας αλλά γνωστοί στον Θεό. Και φυσικά υπάρχουν πολλοί χριστιανοί ορθόδοξοι άγιοι, που τους ξέρει και τους τιμά η Εκκλησία μας σε όλον τον πλανήτη κι απ΄ όλες τις κοινωνικές τάξεις. Υπάρχουν άγιοι που ήταν βασιλιάδες και άγιοι που ήταν φτωχοί. Άγιοι καλόγεροι και άγιοι οικογενειάρχες. Άγιοι στρατιωτικοί, άγιοι γιατροί, άγιοι έμποροι και άγιοι μάστορες. Άνθρωποι που αγαπώντας τον αληθινό Θεό έμαθαν ν΄ αγαπούν κι όχι να μισούν. Έμαθαν να συγχωρούν κι όχι να επιτίθενται. Από όποια μεριά της Γης κι αν προέρχονται. Υπάρχουν, για παράδειγμα, ορθόδοξοι άγιοι Κινέζοι, όπως η αγία Ία Γουέν κι ο άγιος Μητροφάνης Τσι Σουνγκ. Υπάρχουν Άγγλοι άγιοι, όπως ο άγιος Έντμουντ, που ήταν βασιλιάς και μαρτύρησε για τον Χριστό. Υπάρχουν και Τούρκοι Άγιοι!
– Τούρκοι; απόρησε ο Βασιλάκης.
– Μάλιστα, Τούρκοι! Θα σου διηγηθώ, λοιπόν, αν θέλεις την ιστορία του αγίου Αχμέτ, που ήταν ένας Τούρκος άγιος.
Οι εκδόσεις «Άθως-Παιδικά», παρουσιάζουν την ιστορία του αγίου νεομάρτυρα Αχμέτ στο βιβλίο «Γνωρίζοντας τον άγιο Αχμέτ» της Ελένης Λεφάκη Στάτη με εικονογράφηση της Αγγελικής Δελεχά και αγιογραφική βυζαντινή απεικόνιση του αγίου της Χριστίνας Παπαθέου Δουληγέρη.
Η συγγραφέας διηγείται τη ζωή του μάλλον άγνωστου αγίου, παίρνοντας αφορμή ένα γεγονός υπαρκτό στα σχολεία μας· τον ρατσισμό. Η προσέγγιση γίνεται με πολύ όμορφο και κατανοητό τρόπο για τα παιδιά της πρώτης σχολικής ηλικίας, μέσα από μια αβίαστη διήγηση, με διαλόγους που φανερώνουν ότι το Άγιο Πνεύμα πνέει όπου θέλει, βλέποντας την προαίρεση του κάθε ανθρώπου… αυτό άλλωστε φαίνεται από τον βίο του αγίου Αχμέτ, του κάλφα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

«Το σύμπλεγμα του διωγμού…»

Του Σεβ. Μητροπολίτου Πτολεμαϊδος Εμμανουήλ στην Romfea.gr «… συνέκλεισε γάρ ο Θεός τους πάντας εις απείθειαν ένα τους πάντας ελεήση…» Ο διωγμός είναι μέσα στη «φύση … [...]

Ο Θεός είναι Αγάπη και Δικαιοσύνη…

 Καλά άνθρωποι που δεν διαβάζουν τη Γραφή, έστω παρασύρονται από δημοσιογράφους και λένε ότι ο Θεός είναι μόνον αγάπη και αγνοούν τη δικαιοσύνη Του. Αλλά και … [...]