Δέηση στο σημείο εμφάνισης της Παναγιάς κατά το έπος του '40

Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος

“Το πνεύμα των ηρώων του 40, όχι μόνο πρέπει να ζει, αλλά και να μας καθοδηγεί, προκειμένου, μέσα από το υψηλό φρόνημά τους και την υψηλή πίστη τους, να στηριζόμαστε πάντοτε”.
Η αποστροφή αυτή του Μητροπολίτη Αργυροκάστρου Δημητρίου κατά την τελετή μνήμης προς τιμή των Ελλήνων πεσόντων στρατιωτικών στον Ελληνο-Ιταλικό πόλεμο (1940-1941), στο πλαίσιο του εορτασμού της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου, δίνει το πλαίσιο και την ατμόσφαιρα τόσο στις εκδηλώσεις στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο Κλεισούρας και σ’ αυτές στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο Βουλιαρατών.
Οι φετινές επετειακές εκδηλώσεις είχαν ιδιαίτερη σημασία, αφού πραγματοποιήθηκαν λίγο μετά την ολοκλήρωση, στην περιοχή του Dragot της Αλβανίας, των εργασιών (που θα συνεχισθούν σε άλλα σημεία της αλβανικής επικράτειας), για την αναζήτηση και εκταφή των Ελλήνων πεσόντων, καθώς και τις θρησκευτικές τελετές ενταφιασμού των οστών συνολικώς 673 Ελλήνων ηρώων.
Εκεί ήταν πολλοί συγγενείς τους από την Ελλάδα, με ολοφάνερη τη συγκίνησή τους.
ΔΕΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ
«Είμαι η Παναγία. Μη φοβάσαι, παιδί μου”. Στο σημείο, όπου η Παναγία εμφανίστηκε, το βράδυ 2 Μαρτίου 1941, στον ανθυπασπιστή του 40ου Συντάγματος Ευζώνων Νικόλαο Γκάτζαρο, σύμφωνα με μαρυρία του, που είχε κοινοποιηθεί τότε στο Επιτελείο Στρατού, τελέστηκε δέηση από μικρή ομάδα προσκυνητών, με επικεφαλής τον αρχιερατικό επίτροπο της περιφέρειας Αργυροκάστρου πρωτοπρεσβύτερο π. Ιωάννη Μερκούρη.
Στα ίχνη των θεμελίων του ναού της Παναγίας, που είχε κτιστεί την άνοιξη του 1941, με σχετική εντολή του θρυλικού διοικητή της 13ης Μεραρχίας υποστράτηγου Χαράλαμπου Κατσιμήτρου και με την εργασία και το φτωχό οβολό των στρατιωτών, και σήμερα δε σώζεται, κοντά στο χωριό Γκολέμι, εψάλη η Παράκληση στην Παναγία και ακολούθησε τρισάγιο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για το θαύμα αυτό ο γνωστός ζωγράφος Γιάννης Τσαρούχης, που ήταν στρατιώτης και ο ίδιος στο μέτωπο και μάλιστα κοντά στην περιοχή, ζωγράφισε την περίφημη εικόνα η “Παναγιά της Νίκης”, όπου στο κάτω μέρος της απεικονίζεται από τη μια πλευρά το θαύμα της εμφάνισης της Παναγίας ως γυναίκα της υπαίθρου και απ’ την άλλη το κτίσμο του ναού της από τους στρατιώτες.
ΣΤΟΥΣ ΒΟΥΛΙΑΡΑΤΕΣ
Μετά τη θεία λειτουργία και την επίσημη δοξολογία στο ναό των Βουλιαριτών έγινε η μαθητική παρέλαση προς το στρατιωτικό νεκροταφείο, όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση, εκφωνήθηκε ομιλία και κατατέθηκαν στεφάνια στο Μνημείο Ηρώων.
Στο χαιρετισμό της η Ελληνίδα πρέσβης στα Τίρανα Ελένη Σουράνη, τόνισε μεταξύ άλλων ότι “ήλθαμε και εφέτος εδώ, στον τόπο της θυσίας, να μεταφέρουμε την αιώνια ευγνωμοσύνη του έθνους στα Παιδιά της Ελλάδος.
Σ’ εκείνους, που με το χαμόγελο στα χείλη, έπεσαν στη φωτιά και προασπίστηκαν, μέχρις εσχάτων, την ελευθερία και την αξιοπρέπεια της Πατρίδας, δείχνοντας απόλυτη περιφρόνηση στον θάνατο».
Και πρόσθεσε: “Πορευόμενοι σ’ αυτό το πνεύμα και στις σχέσεις μας με την φίλη και σύμμαχο Αλβανία, βλέπουμε να τελεσφορεί μία διπλωματική προσπάθεια 40 ετών για τον εντοπισμό και την ταφή των οστών των πεσόντων μας.
Ένα εθνικό χρέος, που η ελληνική πολιτεία ποτέ δεν λησμόνησε, άρχισε να εκτελείται εφέτος τον Ιανουάριο, με τις εκταφές στο Ντραγκότ, όπου ανευρέθησαν και ετάφησαν στα δύο στρατιωτικά κοιμητήρια 673 πεσόντες.
Το έργο είναι τεράστιο καθώς πρόκειται να πραγματοποιηθούν έρευνες σε 129 σημεία, όπου διεξήχθησαν μάχες».
Eξάλλου ο πρόεδρος της Ένωσης Τέκνων, Συγγενών και Φίλων Πεσόντων το 1940-1941 Γιώργος Σούρλας επέδωσε τιμητική διάκριση στη μαθητική κοινότητα Βουλιαριτίου, που παρουσίασε πρόγραμμα με απαγγελίες ποιημάτων και τραγούδια.
Στα πλαίσια των εκδηλώσεων για το έπος του 1940 ο δήμος Δρόπολης, σε συνεργασία με την κοινότητα Δερβιτσάνης, έκανε την τελετή αποκαληπτυρίων του αγάλματος της Δεροπολήτισσας, δωρεά του προέδρου του Ιδρύματος Ελληνισμού Αμερικής Μιχάλη Σέρβου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ