Δεν ισχύει στην Ορθοδοξία το ''πίστευε και μη ερεύνα''

Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος για τη Romfea.gr

Δεν υπάρχει μεγαλύτερο επιχείρημα κατάρριψης του ισχυρισμού, ότι η Ορθόδοξη θρησκεία αποδέχεται το «πίστευε και μη ερεύνα», από την ψηλάφηση που έκανε στο Χριστό ο Θωμάς.
Αυτή η πρόχειρη θεωρία, δεν απηχεί καμία διδασκαλία της Εκκλησίας, και σε κανένα Ευαγγέλιο ή χωρίο της αγίας Γραφής δεν απαντάται.
Από τη μια έχουμε τον Θωμά, που ήθελε να δει με τα ίδια του τα μάτια τον Αναστημένο Χριστό, και ύστερα να πιστέψει στην Αναστάσή Του.
Ζητούσε, δηλαδή, μια χειροπιαστή απόδειξη.
Από την άλλη ο Χριστός κατανόησε την ανθρώπινη αυτή αδυναμία, και εμφανίστηκε μπροστά του ολόσωμος, όχι για να ικανοποιήσει την περιέργεια του Θωμά, αλλά για να δώσει την ατράνταχτη μαρτυρία του γεγονότος της Ανάστασης, αλλά και να δείξει ότι δεν απορρίπτει την ανθρώπινη επιθυμία για έρευνα.
Έτσι καταρρίπτεται ο συκοφαντικός ισχυρισμός κάποιων, ότι η Εκκλησία μάς ζητάει να πιστεύουμε χωρίς να ερευνούμε.
Αν και η λογική σε θέματα πίστης δεν μπορεί να δώσει ολοκληρωμένες εξηγήσεις, η Ορθοδοξία ποτέ δεν αρνείται τη νοητική μας λειτουργία, αντίθετα τη θέλει παρούσα.
Και δεν εμποδίζει τον άνθρωπο να μελετήσει, να αναζητήσει και να προβληματιστεί.
Δεν βάζει, δηλαδή όρια απαγορευτικά, εκεί όπου φθάνει το ανθρώπινο μυαλό και η ανθρώπινη γνώση. Αντίθετα ενθαρρύνει την κριτική αξιολόγηση.
Μας μιλάει για την Ανάσταση του Χριστού, όπως μας την παρουσιάζουν τα Ευαγγέλια, μας αφήνει ελεύθερους, όμως, να την ανιχνεύσουμε ιστορικά, φιλολογικά, ψυχολογικά και με άλλες παραμέτρους.
Αυτό είναι μια πραγματικότητα, διαφορετική από την απαίτηση και την αξίωση να πιστεύουμε μόνο όσα βλέπουμε ή ακούμε ή καταλαβαίνουμε.
Δεν πρέπει να διαφεύγει σε κανέναν ότι πάνω απ’ όλα η πίστη είναι κατάκτηση της καρδιάς και όχι του μυαλού, γι’ αυτό ακριβώς αρχίζει εκεί, που τελειώνει η γνώση.
Ας ψαχτούμε, λοιπόν, όσο θέλουμε στα ζητήματα της πίστης.
Γνωρίζοντας, βέβαια, ότι το λογικό δεν μπορεί, εξ αντικειμένου, να πλησιάζει αλήθειες του υπερβατικού και υπέρλογου κόσμου, ενώ η ψυχή ανταποκρίνεται στη λαχτάρα του «ειδέναι».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

"Και πάλι κίνησα να 'ρθώ, Χριστέ μου"

  "Και πάλι κίνησα να 'ρθώ, Χριστέ μου, στην αυλή σου, να σκύψω στα κατώφλια σου τα τρισαγαπημένα, όπου με πόθο αχόρταγο το λαχταρεί η ψυχή μου. Η σάρκα μου … [...]

Πνευματικά Αναγνώσματα • Re: Σήμερα είναι :Τη ΙΘ΄ (19η) Μαϊου, του Αγίου Ιερομάρτυρος ΠΑΤΡΙΚΙΟΥ και των συν αυτώ ΑΚΑΚΙΟΥ, ΜΕΝΑΝΔΡΟΥ και ΠΟΛΥΑ

Πατρίκιος ο Άγιος Ιερομάρτυς και οι συν αυτώ Άγιοι Μάρτυρες Ακάκιος, Μένανδρος και Πολύαινος ηξιώθησαν των στεφάνων του Μαρτυρίου εις την Προύσαν της Μικράς Ασίας επί του … [...]

Προφητείες για τον Χριστό

Ιησούς Χριστός ο Αρχιπάρθενος, έργον αγιογραφείου Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου 2015 Σειρά κηρυγμάτων με ομιλητή τον Αρχιμανδρίτη π. Επιφάνιο Χατζηγιάγκου με θέμα την ερμηνεία του … [...]