Δημοσιογραφική διάσκεψη 33ου Μαραθωνίου Αγάπης Αγνοουμένων

Στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, ως είθισται, έλαβε χώρα το πρωί της Δευτέρας 16 Απριλίου 2018, δημοσιογραφική διάσκεψη με την ευκαιρία της έναρξης του 33ου Μαραθωνίου Αγάπης Αγνοουμένων.
Στη διάσκεψη, συμμετείχαν ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος, ο Επίτροπος Προεδρίας κ. Φώτης Φωτίου, ο Πρόεδρος του Παγκυπρίoυ Ταμείου Μαραθωνίου Αγάπης Αγνοουμένων και μέλη του Δ.Σ. του Ιδρύματος. 
Αναλύθηκε το πρόγραμμα και οι στόχοι του φετινού Μαραθωνίου Αγάπης Αγνοουμένων, καθώς και οι πρόσφατες εξελίξεις στο θέμα των Αγνοουμένων.
Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου επισήμανε την πρόοδο που παρατηρήθηκε στην ταυτοποίηση πολλών αγνοουμένων μέχρι σήμερα πεσόντων στην τουρκική εισβολή του 1974, ενώ διαπίστωσε ότι πολλοί κατά σάρκα συγγενείς τους δεν είναι πλέον εν ζωή ώστε να υποδεχθούν και να τιμήσουν τους συγγενείς τους ήρωες.
Σύντομο ιστορικό του Ιδρύματος
Τον Ιούλιο 1983 η Αθλητική Ομοσπονδία Κέντρων Νεότητας Λεμεσού (Α.Ο.Κ.Ν.Ε.Λ), σε συνεργασία με την Παγκύπρια Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων,  διοργάνωσαν τον Α΄ Μαραθώνιο Αγάπης Αγνοουμένων, που έκτοτε έγινε ετήσιος θεσμός.
Εφέτος διοργανώνεται ο τριακοστός τρίτος κατά σειρά Μαραθώνιος Αγάπης Αγνοουμένων.
Σύμφωνα με το καταστατικό του Ιδρύματος, Πρόεδρος είναι ο εκάστοτε Αρχιεπίσκοπος Κύπρου και Ταμίας ο Γενικός Λογιστής της Δημοκρατίας. Μόνιμα Μέλη του Ιδρύματος είναι το τριμελές Προεδρείο της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αγνοουμένων, ο Διευθυντής του Τμήματος Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Κέντρων Νεότητας (ΚΟΚΕΝ), τα οποία και ορίζουν τα αριστίνδην μέλη. 
Οι σκοποί του Ιδρύματος, όπως καθορίζονται από το καταστατικό του, είναι:
(α) η συμβολή στην προώθηση του θέματος των Αγνοουμένων, και
(β) η οικονομική αρωγή σε οικογένειες Αγνοουμένων, με τη μορφή Βοηθημάτων Γάμου σε νεόνυμφα τέκνα/αδέλφια Αγνοουμένων, Σπουδαστικών Βοηθημάτων σε τέκνα/αδέλφια Αγνοουμένων που φοιτούν σε τριτοβάθμιες σχολές της Κύπρου και του εξωτερικού και Εκτάκτων Βοηθημάτων σε γονείς/συζύγους/τέκνα /αδέλφια Αγνοουμένων, που αντιμετωπίζουν επείγοντα/έκτακτα περιστατικά.
Πρόγραμμα εκδηλώσεων 33ου Μαραθωνίου Αγάπης Αγνοουμένων στο εσωτερικό
Κυριακή 15/4/2018
Ανάγνωση Αρχιεπισκοπικής Εγκυκλίου στους ιερούς Ναούς της Κύπρου και τέλεση μνημοσύνου για τους υπέρ πίστεως και πατρίδος αγωνισαμένων και ευκλεώς πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή του 1974 και δέηση υπέρ ανεύρεσης των αγνοουμένων.
Δευτέρα 16/4/2018
Δημοσιογραφική Διάσκεψη 
10π.μ. Η διάσκεψη θα δοθεί στην Ι. Αρχιεπισκοπή από την Α.Μ. τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο – Πρόεδρο του Ιδρύματος κι εκπροσώπους της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αγνοουμένων.
Τρίτη 17/4/2018
Τοποθέτηση πανώ στα οδοφράγματα οδού Λήδρας και Αγίου Δομετίου, στα οποία θα αναγράφονται στην ελληνική, αγγλική και τουρκική γλώσσα συνθήματα που θα καλούν να δοθούν πληροφορίες για χώρους ταφής Αγνοουμένων. Τετάρτη 18/4/2018
Ενδοσχολικές εκδηλώσεις κατά τις οποίες: 9 π.μ. (α) Να διαβαστεί εγκύκλιος του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού, (β) Να πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις για το θέμα των Αγνοουμένων στα σχολεία.
Πέμπτη 19/4/2018
Επίδοση υπομνημάτων από κοινές αντιπροσωπείες 
10 -11 π.μ Συγγενών Αγνοουμένων και Γυναικείων Οργανώσεων στις Πρεσβείες των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, και στους Εκπροσώπους των Η.Ε και της Ε.Ε. Λευκωσία.
Παρασκευή 20/4/2018
Τρισάγιο στον Τύμβο Μακεδονίτισσας:
10 π.μ. (α) Τρισάγιο και Δέηση υπέρ ανευρέσεως των Αγνοουμένων, προϊσταμένου της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β’, 
(β) σύντομες ομιλίες από Εκπροσώπους της Πολιτείας, της Εκκλησίας, των Συγγενών Αγνοουμένων. 
(γ) κατάθεση λουλουδιών στους τάφους των ηρώων από παιδιά. 
Στην εκδήλωση θα κληθεί να παραστεί η Φιλαρμονική της ΣΜΕΦ ή της ΕΛΔΥΚ ή της Αστυνομίας. 
(Διάρκεια εκδήλωσης 30 λεπτά)

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Αόρατοι ερημίτες στην Κρήτη!

Περί τα μέσα του 19ου αιώνα (περίπου το 1850) ο τότε ηγούμενος της Μονής Οδηγήτριας [βρίσκεται στα Αστερούσια Όρη, του νομού Ηρακλείου] είχε δώσει εντολή όλοι οι βοσκοί … [...]

Οι τρόποι της προσευχής

Ο Γέρων Αθανάσιος Σιμωνοπετρίτης μιλάει για τους τρόπους της προσευχής, με τους οποίους η ανθρώπινη ψυχή στρέφεται καθημερινά στον Πατέρα και Δημιουργό της Θεό, και … [...]

Η άνεση της πνευματικής ζωής

Πώς όμως θα μπορέσουμε να γλιτώσουμε από όλη αυτή την απρέπεια, την προπέτεια, την ασχημονία; Χρειάζονται άραγε μεγάλοι αγώνες και φοβερές ασκητικές προσπάθειες, νηστείες … [...]