Διάλογος Εκκλησιών – Ευρωπαϊκής Ενώσεως: Συνάντηση με Πατριάρχη και Ρουμανική Προεδρία

Αντιπροσωπεία των Εκκλησιών στην Ευρώπη συναντήθηκε στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας με τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Teodor-Viorel Meleșcanu, την 28η Ιανουαρίου 2019, για να συζητήσουν σχετικά με τις προτεραιότητες της Ρουμανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε.
Η αντιπροσωπεία αποτελείτο από αντιπροσώπους της CROCEU (Επιτροπής Αντιπροσώπων των Ορθοδόξων Εκκλησιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση), της COMECE (Επιτροπής των Επισκοπικών Συνελεύσεων της Ευρωπαϊκής Ενώσεως), και της CEC (Διασκέψεως των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών), οι οποίοι εξέθεσαν τις απόψεις τους σχετικά με τις τέσσερεις προτεραιότητες της Ρουμανικής Προεδρίας: 1) Η Ευρώπη της σύγκλισης των κρατών-μελών της· 2) Μία ασφαλέστερη Ευρώπη· 3) Ευρώπη, ένας ισχυρότερος παγκόσμιος πόλος· 4) Η Ευρώπη των κοινών αξιών.
Η Ρουμανία ανέλαβε την Προεδρία της Ε.Ε. σε μία χρονική περίοδο σημαντικών αλλαγών, οι οποίες θα έχουν αντίκτυπο στο μέλλον της Ε.Ε. και στην ζωή των εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν εντός αυτής.
Η αντιπροσωπεία βρήκε θερμή ανταπόκριση από την Ρουμανική Προεδρία, με αποτέλεσμα να συζητηθούν θέματα όπως η σπουδαιότητα της τοποθέτησης του ανθρωπίνου προσώπου στο επίκεντρο μίας κοινωνίας που ψηφιοποιείται με ραγδαίους ρυθμούς.
Ακόμη, ο διάλογος εστίασε στην σημασία που θα πρέπει να δίδεται σε μία ολοκληρωμένη αντίληψη περί ασφάλειας, στις περιβαλλοντικές ανησυχίες, καθώς και στην αξία του μαθήματος των θρησκευτικών στην εκπαίδευση.
Ο ανοικτός, κανονικός και διαφανής διάλογος μεταξύ των εκκλησιών και της εκάστοτε Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ διασφαλίζεται από το Άρθρο 17(3) της Συνθήκης της Λισαβώνας, έχοντας βέβαια πολυετή προϊστορία.
Η αντιπροσωπεία, στα πλαίσια της επισκέψεώς της στην Ρουμανία, συναντήθηκε με τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Ρουμανίας κ. Δανιήλ, καθώς και με τον Γενικό Γραμματέα Θρησκευτικών Υποθέσεων κ. Victor Opaschi, με τον οποίον αντάλλαξε απόψεις για τον ρόλο των εκκλησιών στην ΕΕ.
Αντιπροσωπεία της COMECE:
• Επίσκοπος Βουκουρεστίου κ. Cornel Damian,• π. Olivier Poquillon, O.P., Γενικός Γραμματέας της COMECE
Αντιπροσωπεία της CEC:
• Επίσκοπος Reihandt Guib, Εκκλησίας του Augsburg Confession στην Ρουμανία,• π. Heikki Huttunen, Γενικός Γραμματέας της CEC
Αντιπροσωπεία της CROCEU:
• Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου κ. Αθηναγόρας, • Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Târgoviște κ. Νήφων,• Πρωτ. π. Sorin Selaru, Διευθυντής της Αντιπροσωπείας του Πατριαρχείου Ρουμανίας στους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς.
{youtube}FI-Aps4rT4c{/youtube}

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Κρίση στην Οικουμενική Ορθοδοξία

Γράφει ο Λουκάς Α. Παναγιώτου Το Τμήμα Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, εκτός του κεντρικού Τμήματός του, στην πρωτεύουσα της Κύπρου, περιλαμβάνει τέσσερα Κέντρα … [...]