Διδακτορική Διατριβή για τη Σμύρνη στη Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης

Ο Θεοχάρης Αναγνωστόπουλος υποστήριξε τη διδακτορική του διατριβή με θέμα «Η ελληνόφωνη ορθόδοξη Κοινότητα της Σμύρνης στην ύστερη Οθωμανική Αυτοκρατορία».
Σύμβουλος της διατριβής ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου και Καθηγητής κ. Ανδρέας Νανάκης και μέλη της τριμελούς ο Καθηγητής κ. Δημήτριος Σταματόπουλος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και ο Αναπλ. Καθηγητής κ. Διονύσιος Βαλαής.
Μέλη της επταμελούς ο Καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Χρήστου, ο Καθηγητής κ. Βασίλειος Κουκουσάς, ο Αναπλ. Καθηγητής κ. Ηλίας Ευαγγέλου και η Επίκ. Καθηγήτρια κ. Αντωνία Κυριατζή.
Στη διατριβή μελετήθηκε η Κοινότητα της Σμύρνης από τα τέλη του 19ου αιώνα έως τη Μικρασιατική Καταστροφή (1922), τα ζητήματα που ανέκυψαν μέχρι την εκλογή του ιερομάρτυρα Σμύρνης Χρυσοστόμου, οι συνέπειες στη Σμύρνη λόγω των Βαλκανικών Πολέμων και του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου, η διαπάλη εθναρχίας και έθνους, η σχέση δηλ. μεταξύ του οθωμανισμού που στόχευε στη διάσωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και του έθνους που εργαζόταν για την επέκταση του εθνικού μας κέντρου της Αθήνας και του εθνικού μας κράτους στο χώρο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Την πολύ ενδιαφέρουσα διδακτορική διατριβή με γνωστικό αντικείμενο την Εκκλησιαστική Ιστορία ολοκλήρωσε ο νέος διδάκτορας με την κατάρρευση του ελληνικού στρατιωτικού μετώπου, την σφαγή και τον ξεριζωμό του ελληνισμού από τη Σμύρνη, την πρωτεύουσα της Μ. Ασίας, καθώς και από ολόκληρη τη Μ. Ασία.
Η διδακτορική διατριβή του κ. Αναγνωστόπουλου, όπως χαρακτηρίσθηκε από τον Καθηγητή κ. Χρήστου «είναι πολύ υψηλού επιπέδου» και κρίθηκε ομοφώνως και παμψηφεί Άριστα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Πνευματικά Αναγνώσματα • Re: Σήμερα είναι :Τη ΙΖ΄ (17η) Ιουλίου, μνήμη της Αγίας και καλλινίκου Μάρτυρος ΜΑΡΙΝΗΣ.

Μαρίνα η μακαρία κόρη και καλλιπάρθενος Μάρτυς ήτο από την Αντιόχειαν της Πισιδίας, τον καιρόν Διοκλητιανού ή Κλαυδίου Καίσαρος εν έτει σο΄ (270), από γονείς περιφανείς. … [...]

Δεν εχουμε αλλο δρομο απο την αγαπη! Μολις κυκλοφορησε το νεο βιβλιο του Μακαριστου Μητροπολιτη Σισανιου και Σιατιστης Παυλου

ΜΟΛΙΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕΗ αγάπη είναι, η ζωή και η ζωή έχει αξία όταν βιώνεται σαν αγάπη. Οι εγωισμοί, ο φθόνος, οι ιδιοτροπίες, που διώχνουν την αγάπη απ' την καρδιά μας, είναι … [...]