Είδα πώς βγαίνει το Άγιον Φως!

Μαρτυρία του Αγιοταφίτη Μοναχού Μητροφάνη ο οποίος το Μ. Σάββατο του 1926 κρύφτηκε μέσα στον Πανάγιο Τάφο και είδε όλα όσα θαυματουργικώς συμβαίνουν κατά την αφή του Αγίου Φωτός. Τα μεταφέρουμε όπως δημοσιεύονται στο βιβλίο του Χάρη Σκαρλακίδη “Το Άγιον Φως, Το Θαύμα του Μεγάλου Σαββάτου στον Τάφο του Χριστού”.

Επί 12 ώρες παρέμεινε ακίνητος και σιωπηλός [ο π. Μητροφάνης]. Μαζί του είχε μόνο λίγο νερό έναν μικρό φακό, τον οποίο χρησιμοποίησε στις 11 το πρωί, όταν ο Τάφος σφραγίστηκε με μελισσοκέρι και έμεινε μόνος του στο σκοτάδι.
Μία ώρα αργότερα, σύμφωνα με το Τυπικό, τη δωδεκάτη μεσημβρινή, η πόρτα του Τάφου αποσφραγίστηκε και αργότερα εισήλθε ο Έλληνας πατριάρχης.
Το απόσπασμα που ακολουθεί έχει αποδοθεί στη δημοτική και περιγράφει όσα λαμβάνουν χώρα μετά την είσοδο του πατριάρχη, όπως ακριβώς τα διηγείται ο π. Μητροφάνης:
«Τότε διέκρινα τη μορφή του πατριάρχη, που έσκυψε για να εισέλθει μέσα στο ζωοδόχο μνήμα. Εκείνη ακριβώς τη στιγμή, που η αγωνία μου βρισκόταν σε φοβερή υπερένταση μέσα στη νεκρική σιγή, που μόλις άκουγα την αναπνοή μου, ξαφνικά άκουσα έναν ελαφρύ συριγμό. Έμοιαζε με λεπτή πνοή ανέμου. Και αμέσως είδα ένα αλησμόνητο θέαμα, ένα γαλάζιο Φως να γεμίζει ολόκληρο τον ιερό χώρο του ζωοδόχου Τάφου… Πόση ανησυχία είχε εκείνο το γαλάζιο Φως, μέσα από το οποίο έβλεπα καθαρά τον πατριάρχη, από το πρόσωπο του οποίου κυλούσε ο ιδρώτας… Και σαν να φωτιζόταν από το Φως εκείνο, άρχισε να αναγιγνώσκει τις ευχές… Και αμέσως το γαλάζιο Φως άρχισε να μεταμορφώνεται σε ένα ολόλευκο Φως, όπως εκείνο της Μεταμορφώσεως του Χριστού.
Εν συνεχεία το ολόλευκο εκείνο Φως μεταμορφώθηκε σε μια ολοφώτεινη σφαίρα σαν τον ήλιο, που έμεινε ακίνητη πάνω από την κεφαλή του πατριάρχη. Κατόπιν είδα τον πατριάρχη να κρατάει τις δεσμίδες των 33 κεριών. Και όπως ανύψωνε αργά τα χέρια του, άναψε αυτομάτως η αγία κανδήλα και οι τέσσερις δεσμίδες των κεριών του. Εκείνη τη στιγμή εξαφανίστηκε η ολοφώτεινη σφαίρα. Τα μάτια μου γέμισαν με δάκρυα και το σώμα μου καιγόταν ολόκληρο»!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Η Κανονική αποτροπή της Ιεροσυλίας

Ελένη Γρ. Κατσαρά, Η Κανονική αποτροπή της Ιεροσυλίας, (σειρά: Νομοκανονικά Ανάλεκτα, αρ. 8), εκδ. Γρηγόρη , Αθήνα 2018. Το παρόν πόνημα αναφέρεται στην κανονική αποτροπή … [...]