Εδέσσης Ιωήλ: ''Με την διάλυση του γάμου, περιφρονείται ο Θεός''

Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος | Romfea.gr

«Η διάλυση του γάμου είναι περιφρόνηση της χάρης του Θεού. Δεν επιτρέπεται για τις αδυναμίες μας να διαλύουμε την «κατ’ οίκον εκκλησίαν» που μας έκτισε ο Θεός», τόνισε σε ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ.
Ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος χαρακτηρίζεται για τον ουσιώδη και μετρημένο λόγο του, στα πλαίσια των εσπερινών ομιλιών στον Ιερό Ναό της Αγίας Μαρίνας Ιωαννίνων πραγματοποίησε ομιλία με θέμα: «Η κρίση του Μυστηρίου του Γάμου», που στηριζόταν τόσο στην πατερική σκέψη, όσο και στα βιώματά του ως πνευματικού.
Ο επιχώριος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, προλογίζοντας το Μητροπολίτη Εδέσσης, αναφέρθηκε στα χαρίσματα και τις αρετές του, ενώ από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Ιωήλ, αναφέρθηκε στις ικανότητες και τον ποιμαντικό αγώνα του Μητροπολίτη Μάξιμου.
Με μεστή και ρέουσα σκέψη ο Μητροπολίτης Εδέσσης κ. Ιωήλ επεσήμανε ότι τόσο περισπούδαστο αγαθό είναι η συζυγία, ώστε ο Θεός επέτρεψε χάριν αυτού να εγκαταλείπουν και τους γονείς τους οι σύζυγοι, για να συνδεθούν μεταξύ τους.
Η διάλυση του γάμου είναι περιφρόνηση της χάρης του Θεού. Δεν επιτρέπεται από αδυναμίες μας να διαλύεται «κατ’ οίκον εκκλησίαν», που θεμελίωσε ο Θεός.
Μέσα στον γάμο σφυρηλατείται ο ψυχοσωματικός δεσμός του ανδρόγυνου, η ορθή αγωγή των παιδιών, περιορίζεται το εγωιστικό φρόνημα, αναπτύσσεται η αμοιβαία αγάπη, oι σύζυγοι αλληλοσώζονται.
Αυτός ο ιερότατος θεσμός σήμερα διέρχεται μια σοβαρή κρίση. Δυστυχώς μέσα στην κοινωνία μας η συνείδηση, πως μόνο για την περίπτωση της πορνείας μπορεί να διαλυθεί ένας γάμος, έχει χαθεί.
Αντί να μάθουν οι άνθρωποι να συζούν, έχουν αποδυθεί στη θέσπιση ελαστικών νόμων (διαζυγίων) που καταστρέφουν την οικογένειά τους.
Όταν η διάλυση ενός γάμου δεν στηρίζεται στον ευαγγελικό λόγο, οι συναπτόμενοι νέοι γάμοι είναι το ίδιο σαθροί, όπως ο πρώτος, και καταλήγουν συνήθως σε νέα διάλυση.
Από μια μικρή ερευνά στα αρχεία της Μητροπόλεως Πέλλης, όπου εξετάστηκαν 71 διαζύγια, διαπιστώθηκε ότι επί 71 διαζυγίων τα 17 εκδόθηκαν σε βάρος της γυναίκας, τα 26 σε βάρος του άνδρα και τα 28 «κοινή υπαιτιότητι».
Αρκετοί γάμοι διαλύθηκαν εντός μιας πενταετίας (22), άλλοι μετά από επτά-οκτώ χρόνια (21), μερικοί είχαν διάρκεια ενός έως δύο ετών.
Δεκατρία διαζύγια (13) προέκυψαν μετά από κοινή συζυγική ζωή 15-18 ετών. Με το συναινετικό διαζύγιο, η διάλυση του γάμου είναι ακόμα πιο εύκολη. Ως προς τα αίτια των διαζυγίων οι αιτίες είναι πολλές.
Οι πιο συνηθισμένες έχουν να κάνουν με ζητήματα ηθικής φύσης. Κυριαρχούν και δηλητηριάζουν το γάμο οι ερωτικοί δεσμοί με τρίτο πρόσωπο οι καχυποψίες και η ζήλια, η ανάμειξη συγγενικών προσώπων στην καθημερινή ζωή των συζύγων κ. ά.
Για να αντιληφθεί κάποιος τη σπουδαιότητα του γάμου, είναι ανάγκη να νιώσει ότι δεν αποτελεί οικονομική σύμβαση, ικανοποίηση των ενστίκτων, ούτε βέβαια καταναγκαστική συμβίωση.
Ελεύθερα κάποιος αποφασίζει να έλθει «εις γάμου κοινωνίαν», όπου πρέπει να υπάρχει ομόνοια ψυχών και σωμάτων, τέλεια αγάπη, ειρηνική ζωή.
Να σημειωθεί συμπληρωματικά στα όσα εύστοχα ανέλυσε ο Μητροπολίτης Εδέσσης Ιωήλ, εστιάζοντας στην πηγή της κρίσης του γάμου, πως δεν είναι δυνατόν να θέλουμε ο Θεός να είναι στη ζωή μας και να μην εμφανίζει αυτή προβλήματα, όταν έχουμε βγάλει τον Θεόν έξω από αυτήν.
Αντί, όταν ο γάμος περνάει κρίση, να γίνεται προσπάθεια, με την αλλαγή πλεύσης, να διασωθεί, αγνοείται ο Θεός με τη φράση: «Ο γάμος σκοτώνει τον έρωτα», που είναι ενδεικτική και δηλωτική μιας νοοτροπίας, όπου εκτροχιαζόμαστε από τις ράγες της πίστης.
Το αποτέλεσμα: Δεν χάνεται μόνο η επαφή με το σύζυγο ή τη σύζυγο, αλλά και με τον εαυτό μας. Δείχνει καθαρά την αποξένωσή μας από εμάς τους ίδιους, την αλλοτρίωσή μας, το διχασμό μας.
Άμα «πεθάνουμε» το Θεό μέσα μας, θα «πεθάνουμε» και το γάμο μας. Και πρωτίστως τον ανθρωπισμό μας.
Καταργώντας ο άνθρωπος το Θεό, καταργεί και τον εαυτό του. Καταργεί όλες τις αξίες, που εκπροσωπεί το θείο.
Δεν έχει πια, που να σταθεί. Ξεθεμελιώνει ο ίδιος τα θεμέλια της ζωής του και μένει μετέωρος.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ουαί υμίν……!

  Άλλη μια χρονιά, που θα ζήσουμε την μέγιστη υποκρισία των δήθεν άθεων, οι οποίοι κατηγορούν τον Χριστιανισμό για οπισθοδρομισμό και μεσαιωνισμό (ανάθεμα και αν … [...]

Κερκύρας: ''Αν κανείς σήμερα είναι Χριστιανός Ορθόδοξος και αγαπά την πατρίδα του, είναι δακτυλοδεικτούμενος''

Το απόγευμα της Δευτέρας 18 Φεβρουαρίου 2019 πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο εκδήλωση για τον ποιητή Γιώργο Σαραντάρη, υπό την αιγίδα της Ι.Μ. Κερκύρας και της … [...]