Εκδήλωση Μνήμης Αρχιεπισκόπου Μακαρίου του Γ' στη Λευκωσία (ΦΩΤΟ)

Αρχιμ. Τριφυλλίου Ονησιφόρου | Ι.Α. Κύπρου

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης, αναμνήσεων και πατριωτισμού, με την ευκαιρία της μνήμης του οσίου Μακαρίου του Αιγυπτίου, έλαβε χώρα εκδήλωση προς τιμήν του αειμνήστου Εθνάρχου και Αρχιεπισκόπου Κύπρου Μακαρίου του Γ’ στην αίθουσα εκδηλώσεων του ομωνύμου Ιδρύματος της Αρχιεπισκοπής Κύπρου.
Στην εκδήλωση, ανάμεσα στο πολυπληθές κοινό, ήταν κι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου και πολλοί πολιτικοί, πολιτειακοί και κοινωνικοί φορείς του τόπου.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με σύντομη εναρκτήρια ομιλία από τον Γενικό Διευθυντή του Ιδρύματος κ. Χρίστο Κουκλιώτη και ευθύς αμέσως ακολούθησε μία από στήθους πύρινη ομιλία του Μακαριωτάτου, με την οποία συγκινημένος εξήρε την προσωπικότητα του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ μέσα από τους οραματισμούς του, τόσο για την Εκκλησία όσο και για την Πατρίδα.
«Αυτοί όλοι οι στόχοι, ανέφερε ο Μακαριώτατος, με επηρέασαν πολύ, και αυτούς τους στόχους προσπαθώ κι εγώ να υλοποιήσω. Ο Μακάριος προγραμμάτιζε την ίδρυση Θεολογικής Σχολής της Κύπρου, και εμείς την πραγματοποιήσαμε. Επιθυμούσε την ίδρυση ενός κεντρικού φορέα μισθοδοσίας του κλήρου, κι εμείς τον υλοποιήσαμε. Ήθελε να προσφέρει στη μάνα και το παιδί με την ίδρυση νοσοκομείου. Συνέλεξε τα χρήματα, αλλά δεν πρόλαβε να ανεγείρει το Νοσοκομείο. Το υλοποίησε όμως ο διάδοχός του μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Α΄. Έφυγε πολύ νωρίς, στα 64 του χρόνια, ηλικία που δεν είναι φυσικό να πεθαίνει ο άνθρωπος. Είχε πολλά ακόμη να προσφέρει στον τόπο».
Με χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, τόνισε εμφαντικά ότι η ηγετική μορφή του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου μάς κληροδότησε μία πλούσια εμπειρία για την αποφυγή των όσων λαθών έγιναν στο παρελθόν.
Ένας άνθρωπος οραματιστής, που αγαπούσε και υπηρετούσε ειλικρινά την πατρίδα μας, ήταν κάποιοι από τους χαρακτηρισμούς του Προέδρου προς το πρόσωπο του μακαριστού Αρχιεπισκόπου και Εθνάρχου.
Την κεντρική ομιλία στην εκδήλωση ανέλαβε να εκφωνήσει ο Καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου «Νεάπολις» και πρώην Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα κ. Γεώργιος Γιωργής, ο οποίος παρουσίασε την μορφή του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ μέσα από τον φακό τού μεγάλου ποιητή και διπλωμάτη Γεωργίου Σεφέρη.
Η εκδήλωση διανθίστηκε με ύμνους και πατριωτικά άσματα από την χορωδία της ΠΑΣΥΔΥ υπό τη διεύθυνση της κ. Μάρως Μήτσα. Τέλος, ψάληκε ο Εθνικός Ύμνος.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ποιός είναι χριστιανός;

Πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι χριστιανοί είναι χριστιανοί, όταν σκέπτονται, καθένας μόνος του αλλά και μεταξύ τους, ως σύνολο, ό,τι είναι «εν Χριστώ Ιησού», διότι αυτό … [...]

Ιερεεας στην Φλωρινα ελεγχει δημοσιως βουλευτη του Συριζα, ζητωντας του να μετανοησει για την προδοσια της Μακεδονιας! (ΒΙΝΤΕΟ)

Συγχαρητήρια στον Ιερέα της Φλώρινας που ευγενικά και τεκμηριωμένα έβαλε στη θέση του τον θρασύτατο προδότη της Μακεδονίας! Ο τραμπούκος είναι εκείνος, αφού αγενώς … [...]

Πνευματικά Αναγνώσματα • Re: Σήμερα είναι :Τη ΙΗ΄ (18η) Φεβρουαρίου, μνήμη του εν Αγίοις Πατρός ημών ΛΕΟΝΤΟΣ Πάπα Ρώμης.

Λέων ο εν Αγίοις Πατήρ ημών ήτο κατά τους χρόνους του βασιλέως Θεοδοσίου Β΄ του Μικρού και των διαδόχων αυτού Μαρκιανού και Λέοντος, δια δε την υπερβολικήν αυτού … [...]