Εκκλησία της Πολωνίας: ''Αντικανονική η εκχώρηση αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία''

Γράφει ο Αιμίλιος Πολυγένης

Την αντίθεσή της με την κατάσταση στην Ουκρανία, εξέφρασε σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Romfea.gr η Ορθόδοξη Εκκλησία της Πολωνίας.
Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Πολωνίας ασχολήθηκε στις εργασίες της, με το γράμμα του Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Ονουφρίου, ο οποίος περιέγραφε την κατάσταση στην χώρα και την στάση της Εκκλησίας σχετικά με το αυτοκέφαλο.
Ασφαλείς πληροφορίες της Romfea.gr αναφέρουν ότι η Εκκλησία της Πολωνίας, απέστειλε γράμμα στον Μητροπολίτη Κιέβου κ. Ονούφριο όπου εκφράζει την συμπαράστασή της.
«Σχετικά με το γράμμα του Μακαριωτάτου Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Ονουφρίου, ο οποίος μας πληροφορεί για την τρέχουσα κατάσταση της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ουκρανία, εκφράζουμε την σαφή στάση της Πολωνικής Αυτοκεφάλου Ορθοδόξου Εκκλησίας, ότι η εκκλησιαστική ζωή της κανονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας πρέπει να βασίζεται στις αρχές δογματικής επιστήμης – δηλαδή των Ιερών Κανόνων της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Η παραβίαση αυτής της αρχής φέρνει χάος στην ζωή της Εκκλησίας» – αναφέρει σε απόφασή της η Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Πολωνίας.
Οι πληροφορίες της Romfea.gr αναφέρουν ότι η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Πολωνίας, απέστειλε απαντητικό γράμμα προς τον Μητροπολίτη Ονούφριο, όπου εκεί περιγράφει την στάση της Πολωνίας λεπτομερώς.
“Το Αυτοκέφαλο μπορεί να δοθεί μόνο σε μια υπάρχουσα Εκκλησία στην χώρα! Στην Ουκρανία υπάρχουν μερικές σχισματικές εκκλησιαστικές ομάδες, οι οποίοι πρώτα απ΄όλα πρέπει να μετανοήσουν και να επιστρέψουν στους κόλπους της Κανονικής Εκκλησίας. Μόνο τότε μπορούμε να κάνουμε συζήτηση για εκχώρηση αυτοκεφάλου” – αναφέρει η Ιερά Σύνοδος της Πολωνίας προς τον Ουκρανίας Ονούφριο.
Επίσης οι Ιεράρχες της Εκκλησίας της Πολωνίας τονίζουν ότι “Η Ιερά Σύνοδος των Επισκόπων της Πολωνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, δηλώνει για την κατ’ αρχήν τήρηση κανονικής τάξεως στην ζωή της Εκκλησίας. Σύμφωνα με την γνώμη των Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών το αυτοκέφαλο μπορεί να παραχωρεί η Μητέρα- Εκκλησία και μόνο μετά από την έγκριση εκ μέρους όλων των Προκαθημένων των Τοπικών Εκκλησιών.”
Σε άλλο σημείο η Ιερά Σύνοδος στην επιστολή της, της οποίας αποσπάσματα φέρνει αποκλειστικά στην δημοσιότητα η Romfea.gr, αναφέρει: ”Ασυλλόγιστες και προ καιρού λύσεις για το αυτοκέφαλο στην Ουκρανία, μπορούν να προκαλέσουν περαιτέρω διαιρέσεις. Στα δογμάτικο – κανονικά ζητήματα δεν πρέπει κανείς να οδηγήται με πολιτικές σκοπιμότητες.”
Τέλος να αναφερθεί ότι η στάση της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Πολωνίας, φαίνεται να είναι σαφής ως προς το θέμα της εκχώρησης αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ