Εκπαιδευτική ημερίδα στην Ι.Μ. Αργυροκάστρου (ΦΩΤΟ)

Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος

Πολλά, χρήσιμα και επίκαιρα ήταν τα συμπεράσματα της εκπαιδευτικής ημερίδας, που οργανώθηκε το Σάββατο 30 Μαρτίου, από το ίδρυμα «Πνοή Αγάπης» (περιλαμβάνει εκπαιδευτήρια), που δημιούργησε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Αναστάσιος με όραμα την ανύψωση του μορφωτικού επιπέδου των νέων.
Κεντρικό θέμα της ημερίδας, που σημείωσες εξαιρετική επιτυχία και η οποία τελούσε υπό την αιγίδα του Σεβ. Μητροπολίτου Αργυροκάστρου κ. Δημητρίου (αντιπροέδρου του ιδρύματος «Πνοή Αγάπης») ήταν: «Σχολείο και Οικογένεια: Διαπροσωπικές σχέσεις».
Συμμετείχαν εκπαιδευτικοί των σχολείων της Ελληνικής Μειονότητας, καθώς και των σχολείων της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας.
Οι τρεις ομιλητές, ο καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Μιχάλης Τρίτος (πρώην κοσμήτορας), ο ομότιμος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ Σταύρος Μπαλογιάννης (τ. διευθυντής νευρολογικής κλινικής ΑΧΕΠΑ) και η μοναχή Παϊσία (θεολόγος), με σαφήνεια, τεκμηρίωση και μεθοδικότητα ανέπτυξαν σχετικά θέματα, με αποτέλεσμα να ωφελήσουν το ακροατήριο, να δώσουν κατευθυντήριες γραμμές και να «ξυπνήσουν» προβληματισμούς.
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟΥ
Στον χαιρετισμό του ο Σεβ. Μητροπολίτης Αργυροκάστρου κ. Δημήτριος, τόνισε το μεγάλο και ανύσταχτο ενδιαφέρον του Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστασίου σε όλους τους τομείς και ειδικά σ’ αυτούς της παιδείας και της οικογένειας.
Και το απέδειξε με έργα, που συνετέλεσαν στην αναμόρφωση τόσο της εκπαιδευτικής δομής στην Αλβανία, όσο και στη βελτίωση της οικογενειακής ζωής.
Μέριμνά του είναι η διαπαιδαγώγηση και ολοκλήρωση της προσωπικότητας του αναπτυσσόμενου ατόμου με πρότυπο τον Χριστό, μέσα στο πλαίσιο της χωρίς διακρίσεις και μεροληψία αγάπης προς το συνάνθρωπο.
Ακόμη τόνισε ότι η προσφορά του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου έχει στηρίξει και βοηθήσει εκατοντάδες χιλιάδες πρόσωπα, όλα αυτά τα χρόνια της διακονίας του στην Εκκλησία της Αλβανίας.
Να σημειωθεί ότι ο Μητροπολίτης κ. Δημήτριος, που συντελεί με τις δυνάμεις του στη υλοποίηση των δράσεων του Μακαριωτάτου, έχει ως αφετηριακή πεποίθηση ότι η ζωή μας εξαρτάται από το βαθμό της αποδοχής των ηθικών αξιών.
Ακόμη χαιρετισμούς απηύθυναν ο αναπληρωτής πρόξενος Κων/νος Μιχελής και ο εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου «Λόγος» της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας Ναούμ Μίλερ, οι οποίοι επεσήμαναν τις ευεργετικές συνέπειες των πρωτοβουλιών στον τομέα της εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου.
Συντονιστής της ημερίδας ήταν ο καθηγητής Ιωάννης Καραμήτσος.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΤΗΣ Ο ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ
Μιλώντας για τις «παιδαγωγικές και κοινωνικές αντιλήψεις του αγίου Κοσμά του Αιτωλού» ο κ. Τρίτος υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι άγιος Κοσμάς, σε μια δύσκολη περίοδο για το Γένος εμφανίζεται πρωτοπόρος στον ορίζοντα των κοινωνικών αναγεννητών.
Οι διδαχές του αναφέρονται στη δικαιοσύνη, στην ισότητα των δύο φύλων, στην κατάργηση της πολυτέλειας, στην ολιγάρκεια, στην ίδρυση κοινωφελών έργων.
Μέσα στο σκοτάδι της Τουρκοκρατίας με απλότητα και ρωμαλεότητα ύψωσε τη φωνή του για να υπερασπισθεί τα δικαιώματα της γυναίκας.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι διδαχές του αγίου Κοσμά σε θέματα γάμου, διαζυγίου και ανατροφής των παιδιών, για τα οποία αφιερώνει ένα πολύ μεγάλο μέρος της διδασκαλίας του.
Ο πατρο-Κοσμάς εντάσσει το γάμο στο δημιουργικό σχέδιο του Θεού και τον αναγνωρίζει ως «μυστήριον μέγα».
Ο Άγιος Κοσμάς με τις διδαχές και το παράδειγμά του μας δείχνει το δρόμο της σωστής κοινωνικοποιήσεως, που στηρίζεται στη χριστοποίηση και εκκλησιοποίηση του κόσμου.
Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΘΑ ΕΠΙΖΗΣΕΙ
Παρά τις δραματικές αλλαγές, η οικογένεια θα επιζήσει, ανέφερε ο κ. Μπαλτογιάννης στην ομιλία του: «Η οικογένεια εις την περίοδον της κρίσεως των αξιών».
Μπορεί η οικογένεια να άλλαξε μορφή, σίγουρα, όμως, θα επιβιώσει ως θεσμός. Και αυτό γιατί είναι αναντικατάστατη στον τομέα της αγωγής, στη συναισθηματική κάλυψη και την ηθική επένδυση των παιδιών.
Άνθρωπος μεγαλωμένος σ’ ένα υγιές οικογενειακό περιβάλλον, σημαίνει άνθρωπος δίχως ανασφάλειες, επιθετικότητες, συμπλέγματα και απωθημένα. Εγγύηση για αυριανές υγιείς κοινωνίες.
Η κρίση των αξιών είχε σαν αποτέλεσμα την αύξηση των διαζυγίων και την εμφάνιση διαλυμένων οικογενειών.
Την έλλειψη ελεύθερου χρόνου- στην ανατροφή των παιδιών με ό,τι κενά σσυνεπάγεται αυτό, την αδυναμία ελέγχου των παιδιών και την εκδήλωση ψυχολογικών προβλημάτων και παραβατικής συμπεριφοράς.
ΤΟΠΟΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
Η οικογένεια ως κατ’ οίκον Εκκλησία αντιστοιχεί σε τόπο πνευματικής θεραπείας των παθών, όπως ακριβώς λειτουργεί μέσα στην Ορθοδοξία ένα αληθινό κοινόβιο μοναστήρι, είπε η μοναχή Παϊσία, που μίλησε για την «οικογένεια ως κατ’ οίκον Εκκλησία, τόπος πνευματικής θεραπείας των παθών και η παιδεία απέναντι στην εκπαίδευση».
Η συμβίωση, η συγκατοίκηση, η συζυγία και η εν γένει κοινωνία της κατ’ οίκον Εκκλησίας λυαίνει τις προεξοχές του χαρακτήρα, πλαταίνει το στενό της καρδίας και διδάσκει ότι χωρίς την εν Χριστώ αγάπη και προκοπή η οικογενειακή ζωή βασίζεται σε σαθρά και αίολα θεμέλια και εύκολα κινδυνεύει να χαθεί από στιγμή σε στιγμή.
Τέλος να διευκρινιστεί ότι η εκπαίδευση προϋποθέτει την παιδεία, ώστε ένας άνθρωπος να γίνει ένας ολοκληρωμένα ελεύθερος και αληθινός άνθρωπος. Η απόκτηση τίτλων κάθε είδους δεν οδηγεί αυτόματα στη γνώση.
Η παιδευτική διαδικασία φέρνει τη σοφία, δηλαδή όχι την απλή εξειδίκευση, αλλά την ανώτερη αντίληψη του ανθρώπου για τη ζωή και τα πράγματα ως αποτέλεσμα της ώριμης σκέψης.
***
Της ημερίδας προηγήθηκε κατανυκτική θεία λειτουργία στο παρεκκλήσι της Αναστάσεως, ενώ οι εργασίες της, που διεξήχθησαν στην αίθουσα εκδηλώσεων του Λυκείου «Πνοή Αγάπης», ολοκληρώθηκαν με εποικοδομητική συζήτηση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Προετοιμασία για την Μ. Εβδομάδα

Ο μακαριστός ιεροκήρυκας Δημήτριος Παναγόπουλος, μιλώντας για τη σημασία των Παθών και της Αναστάσεως του Κυρίου, εξηγεί πώς μπορούμε να ζήσουμε τα μεγάλα γεγονότα της … [...]

ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ!

Μεγάλη Εβδομάδα (2019). Μ.Δ. Ιωσήφ ο Πάγκαλος. Μ.Τ. 10 Παρθένες. Μ.Τ. Της αλειψάσης τον Κύριον μύρω. Μ.Π. Ο Μυστικός Δείπνος. Μ.Π. Αγία Πάθη. Μ.Σ. Η εις Άδου Κάθοδος. Η … [...]