Εντυπωσιακά Θεοφάνεια μέσα στο χιόνι σε χωριό της Κορυτσάς

Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος

Πραγματικά ήταν πολύ εντυπωσιακά τα Θεοφάνεια στο Mbroje της Κορυτσάς, όπου ο ιερέας, μετά τη Θεία Λειτουργία και τον Μεγάλο Αγιασμό στο ναό, διέσχισε με το σταυρό στα χέρια μια χιονισμένη διαδρομή, ακολουθούμενος από Ορθόδοξους κατοίκους, κυρίως νέους, προκειμένου να γίνει η κατάδυση σε μια πηγή, η οποία ήταν παγωμένη, στην άκρη του χωριού.
Δύο νέοι έβαλαν τα χέρια τους στην πηγή, διασπώντας τους πάγους, και ο ένας από αυτούς “έπιασε” το σταυρό. Οι εικόνες αναμφίβολα εντυπωσιακές.
Παραμερίζοντας τα εμπόδια από την κακοκαιρία οι πιστοί με τη λευκή καρδιά τους μέσα στο λευκό τοπίο ομολόγησαν το Χριστό. Έτσι βίωσαν Θεοφάνεια-Χριστοφάνεια.
Γιατί δεν τους άγγιξε συναισθηματικό μόνο το υπέρλογο μυστήριο της Αγίας Τριάδας, αλλά ένιωσαν, μέσα στο χιονιά και στο τσουχτερό κρύο, τον Ιησού ως Θεό-Μεσσία και Λυτρωτή.
Έτσι συνειδητοποίησαν τη βαθύτερη σημασία της Βάπτισης του Ιησού. Ο Υιός του Θεού, που καταδέχτηκε να γίνει δούλος και διάκονος της σωτηρίας μας, δεν αρνείται το βάπτισμα, που αρμόζει σε αμαρτωλούς.
Με τη Βάπτισή Του, δέχεται όλες τις συνέπειες της ανθρώπινης αμαρτίας, παρ’ όλο, που έμενε ολότελα ξένος προς αυτή. Η Βάπτισή Του εκφράζει συμβολικά και πραγματικά την “κάθοδό” Του στον κόσμο, στην ιστορία.
Δέχεται το ανθρώπινο σε όλο το τραγικό του βάθος και πλάτος, από τη γέννηση μέχρι το θάνατο. Για να μπορεί να σώσει το ανθρώπινο στοιχείο, να το μεταμορφώσει με τη θεϊκή Του δύναμη, να το θεώσει.
Όσο και αν φαίνεται παράξενο και παράδοξο, μια ομάδα πιστών σε περιοχή της Κορυτσάς, έκανε αυτές τις σκέψεις, λατρεύοντας στην ύπαιθρο τον Κύριο, μη λογαριάζοντας το χιονιά, αφού οι ψυχές τους ήταν ολόθερμες και πανελεύθερες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Πατριάρχης Βουλγαρίας: Το ζήτημα της Eκκλησίας της «Μακεδονίας» θα τεθεί μετά την επίλυση του ονοματολογικού

Για την Romfea.gr | Θάνος Χρυσανθόπουλος Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Βουλγαρίας θα εξετάσει το ζήτημα της λεγόμενης «Εκκλησίας της Μακεδονίας» μετά την ολοκλήρωση της … [...]

Τι μέλλει γενέσθαι…;

Τι μέλλει γενέσθαι...;   Η ραδιοφωνική εκπομπή του ΔΙΟΝΥΣΗ ΜΑΚΡΗ "ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ ΧΤΥΠΑΕΙ Η ΚΑΜΠΑΝΑ" από το κανάλι του ΣΤΥΛΟΥ … [...]

Η ανατροπή του Ευαγγελίου

Του Καθηγουμένου Πορφυρίου της Ι.Μ. Τιμίου Προδρόμου Βεροίας Τα παλιά τα χρόνια, και τα πιό παλιά, ο πλούτος ήταν η ευλογία του Θεού. τα πολλά παιδιά ήταν η ευλογία … [...]