Εορτή της Αγίας Βαρβάρας στο Ναύπλιο (ΦΩΤΟ)

Με κάθε λαμπρότητα τιμήθηκε η μνήμη της Αγίας Βαρβάρας στην πόλη του Ναυπλίου.
Την παραμονή της εορτής Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2017 τελέσθηκε πανηγυρικός εσπερινός που τέλεσε ο αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Ευστρατίου από το πατριαρχείο Αλεξανδρείας ,παρόντων αρκετών Ιερέων από την πόλη του Ναυπλίου. Μετά το πέρας του εσπερινού ακολούθησε η λιτάνευση της ιερής εικόνας σε όλη την παλιά πόλη προς ευλογία των κατοίκων της ,παιανιζούσης της δημοτικής Φιλαρμονικής του Δήμου Ναυπλιέων.
Ανήμερα της εορτής Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2107 τελέσθηκε Αρχιερατική θεία λειτουργία στον ιστορικό ναό του Αγίου Σπυρίδωνα, χοροστατούντος και λειτουργούντος του Μητροπολίτη Αργολίδος Νεκταρίου.
Ο ναός του Αγίου Σπυρίδωνα επαναλειτούργησε και πάλι μετά από την πρόσφατη ανακαίνιση του.
Καθόλη την διάρκεια του εσπερινού και της θείας λειτουργίας είχε τεθεί προς προσκύνηση τεμάχιο λειψάνου της Αγίας Βαρβάρας.
Ο εφημέριος του ναού πρωτοπρεσβύτερος Ελευθέριος Μίχος ευχαρίστησε όσους παραβρέθηκαν για να τιμήσουν την Αγία Βαρβάρα.
Το παρών τους έδωσαν ο βουλευτής Αργολίδος Γ.Ανδριανός ,ο δήμαρχος Ναυπλιέων Δ.Κωστούρος ,ο οποίος δέχθηκε από τους πολίτες συγχαρητήρια για την υλοποίηση του μεγάλου έργου της συντήρησης του ιστορικού Ναού του Αγίου Σπυρίδωνα από τον δήμο Ναυπλιέων.
Όλως ιδιαίτερος τιμάτε η μνήμη της μεγαλομάρτυρας Αγίας Βαρβάρας στον ιστορικό ιερό ναό του Αγίου Σπυρίδωνος στην πόλη του Ναυπλίου, εκεί που στις 9 Οκτωβρίου 1831 δολοφονήθηκε ο πρώτος κυβερνήτης της Ελεύθερης Ελλάδος Ιωάννης Καποδίστριας.
Στο ναό φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Αγίας Βαρβάρας ,έργο του Αντ. Μπαρού από τις συνδρομές ευλαβών γυναικών της ενορίας που κατά την ιστορία το 1928 έπληξε τη πόλη η θανατηφόρα ασθένεια της πανώλης (πανούκλα), με αποτέλεσμα να πεθάνει πολύς κόσμος , οι κάτοικοι αποφάσισαν να παρακαλέσουν την Αγία Βαρβάρα λιτανεύοντας την εικόνα της σε όλη την πόλη κάνοντας δεήσεις υπέρ υγείας των κατοίκων.
Πράγματι μετά από μερικές ημέρες η επιδημία πέρασε και οι κάτοικοι της πόλης σώθηκαν ,σε ανάμνηση αυτού του μεγάλου θαύματος από τότε μέχρι και σήμερα οι κάτοικοι εορτάζουν πανηγυρικά την εορτή της Αγίας Βαρβάρας ,που φιλοξενείτε στον ιερό ναό του Αγίου Σπυρίδωνα.
Ο ιερός ναός του Αγίου Σπυρίδωνος είναι χτισμένος κατά την περίοδο της πρώτης ενετοκρατίας στο Ναύπλιο.
Μετά από τον βομβαρδισμό της πόλης από τους Ενετούς το 1686 κατά την πρώτη τουρκοκρατία της πόλης ο ναός έπαθε μεγάλες ζημιές μαζί με άλλους σαράντα ναούς, έτσι το 1702 ο ναός κτίσθηκε πάλι από την αρχή ,με έξοδα της αδελφότητας των ορθοδόξων Ελλήνων του Ναυπλίου, το μαρτυρά αυτό και επιγραφή που βρίσκεται έξω από τον ναό και γράφει ”ανιδρύθη εκ θεμελίων”.
Η Αγία Βαρβάρα είναι προστάτιδα του Πυροβολικού σε πολλές χριστιανικές χώρες του κόσμου, στην Ελλάδα εορτάζετε επισήμως ως προστάτης του πυροβολικού από το 1828 και σύμφωνα με τον αρχιμανδρίτη Χρυσόστομο Ευστρατίου, από το Ναύπλιο ξεκίνησε να εορτάζετε με απόφαση του τότε κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια και μάλιστα η πρώτη εορτή έγινε στον Ιστορικό ναό του Αγίου Σπυρίδωνα στο Ναύπλιο.
{youtube}sgC0vTCOOHg{/youtube}

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ο Πειραιάς τίμησε τον Πολιούχο του (ΦΩΤΟ)

Χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ.Σεραφείμ πραγματοποιήθηκαν οι φετινές Λατρευτικές εκδηλώσεις για τον Πολιούχο και Προστάτη Άγιο της πόλεως του … [...]

H Μεγάλη Νίκη της Ζωής

Η Ζωή είναι μια τόση δα μικρή ζαχαρίτσα. Ζει ανέμελα στην αγαπημένη της Ζαχαροχώρα, παρέα με τους ξεχωριστούς της φίλους. Όμως ένα τρομερό γεγονός θα συμβεί και θα … [...]