Εορτή της Αγίας Παρασκευής στο Μέτσοβο (ΦΩΤΟ)

 

Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια και μέσα στα τοπικά παραδοσιακά πλαίσια γιορτάστηκε στο Μέτσοβο η εορτή της Αγίας Παρασκευής, κατά την οποία πανηγυρίζει ο ιστορικός Καθεδρικός Ναός της πόλεως.
Την παραμονή της γιορτής ψάλθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός. Ακολούθησε λιτάνευση της Ιεράς εικόνας της Αγίας και αρτοκλασία στον έμπροσθεν του Ναού χώρο.
Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο καθηγητής του Α.Π.Θ. κ. Μιχαήλ Τρίτος, που αναφέρθηκε στα γνωρίσματα της Αγίας Παρασκευής.
Το πρωί της εορτής τελέστηκε πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Ιωαννίνων κ. Μαξίμου.
Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος μίλησε για τη ζωή και το μαρτύριο της Αγίας Παρασκευής, κάνοντας χρήσιμες πνευματικές επίκαιρες προσεγγίσεις.
Στην συνέχεια στον αύλειο χώρο της Αγίας Παρασκευής έγινε το παραδοσιακό μετσοβίτικο γλέντι με τον χορό των γυναικών και την κλήρωση της ζώνης της Αγίας Παρασκευής.
Την όλη οργάνωση της εορτής είχαν οι ιερείς του Ναού Αρχιμ. Σεραφείμ Καχριμάνης και Αρχιμ. Σπυρίδων Τόδης.
Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Καχριμάνης, ο Δήμαρχος Μετσόβου κ. Τζαφέας, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Καψάλης και οι λοιπές αρχές της πόλεως.
Τις παρακολούθησαν πλήθος κόσμου, ντόπιων και ξένων, που θαύμασαν τη λαμπρή μετσοβίτικη παράδοση, η οποία δεν είναι αντικείμενο μουσειακής χρήσης, αλλά τρόπος ζωής.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ο Αρχιεπισκοπος Κρητης Ειρηναιος μιλα στην “Π”: “Η θεση του Αρχιεπισκοπου εχει μονο μια εννοια: Αυτη της προσφορας στον ανθρωπο”

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); “Είτε με τιμήσουν είτε όχι δεν έχει κανένα νόημα για εμένα. Είναι περιττοί οι εορτασμοί. Η θέση του Αρχιεπισκόπου έχει … [...]