Εορτασμός στην Ι.Μ. Ζωοδόχου Πηγής Διδυμοτείχου

Στην Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής Διδυμοτείχου ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός την Παρασκευή της Διακαινησίμου, 21 του μηνός Απριλίου ε.ε., πλαισιούμενος από πατέρες της Μονής, παρουσία του Διοικητού της 50ης Ταξιαρχίας Ταξίαρχου Ιωάν. Τσιόπλα και ικανού εκκλησιασιάσματος.
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος παρουσίασε τον υπεύθυνο της Μονής Αρχιμ. Απόστολο Πορτοκαλίδη.
Η Μονή της Ζωοδόχου Πηγής στο Διδυμότειχο ταυτίζεται, κατά τους ιστορικούς, με την βυζαντινή Μονή της Παναγίας της Οδηγήτριας, της παλαιολόγειας περιόδου, που ευρίσκετο εκτός των τειχών.
Ο Ιωάννης Κατακουζηνός και ο Νικηφόρος Γρηγοράς αναφέρονται στην βαριά ασθένεια του αυτοκράτορα Ανδρονίκου του Γ΄ του Παλαιολόγου, μετά από κολύμβηση στα νερά του Ερυθροπόταμου το χειμώνα του 1330.
Ο αυτοκράτορας είχε περιπέσει σε κώμα και οι ιατροί είχαν απολέσει κάθε ελπίδα. Σε μία στιγμή επαναφοράς των αισθήσεων του, ο Ανδρόνικος ζήτησε νερό από το αγίασμα της Ζωοδόχου Πηγής, το οποίο έφεραν αμέσως και με αυτό τον ράντισαν υ. Μετά από λίγες μέρες ο αυτοκράτορας συνήλθε.
Αυτό το γεγονός διασώζεται στην ιστορική μνήμη των σύγχρονων κατοίκων του Διδυμοτείχου που ευλαβούνται το Μονύδριο.
Αφ’ εσπέρας ο Σεβασμιώτατος προέστη του Πανηγυρικού Εσπερινού και ευλόγησε τους άρτους στον Ιερό Ενοριακό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Άρζου, του τέως Δήμου Τριγώνου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΤΟΥ ΑΡΤΙ ΜΕΤΑΝΟΟΥΝΤΟΣ

 Περί τῆς ἐσωτερικῆς καταστάσεως τοῦ ἁμαρτωλοῦ, ὅστις ἀρχίζει νά ἀποφεύγῃ τήν ἁμαρτίαν διά τοῦ Μυστηρίου τῆς μετανοίας καί ἐξομολογήσεως. Ὅταν ὁ ἁμαρτωλός … [...]

Παύλος: Ο Μέγας Απόστολος των Εθνών

Του Λάμπρου Κ. Σκόντζου, Θεολόγου - Καθηγητού | Romfea.gr  Ο μέγας Απόστολος των Εθνών Παύλος δεν ανήκε στη χορεία των δώδεκα Αποστόλων. Δε γνώρισε τον Κύριο όσο … [...]

Θεμελίωση νέου Ι. Ναού και Πανηγυρικός Εσπερινός εορτής των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου (ΦΩΤΟ)

Με την πρέπουσα λαμπρότητα ξεκίνησαν οι εόρτιες λατρευτικές εκδηλώσεις που διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, επί τη ευκαιρία της εορτής των Αγίων … [...]