Εορτασμός του Αγίου Οσιομάρτυρος Ιακώβου του εκ Καστορίας

Ακολουθώντας την παράδοση των μακαριστών Μητροπολιτών Καστορίας, Γρηγορίου Μαΐστρου και Γρηγορίου Παπουτσοπούλου, η βυζαντινή Καστοριά εόρτασε την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου την μνήμη του Αγίου Οσιομάρτυρος Ιακώβου του εκ Καστορίας καταγομένου και εν Ανδριανουπόλη το 1519 μαρτυρήσαντος, μετά των δυο μαθητών του, Διονυσίου και Ιακώβου.
Την παραμονή της εορτής, Σάββατο 3 Οκτωβρίου, τελέσθηκε Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό, όπου και φυλάσσεται απότμημα του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Οσιομάρτυρος Ιακώβου, καθώς και την επόμενη ημέρα, Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ευχήθηκε ο Άγιος Ιάκωβος να πρεσβεύει για όλον τον κόσμο και ιδιαίτερα για την πολύπαθη πατρίδα μας που διέρχεται δύσκολες ώρες.
Πρέπει να σημειωθεί ότι, συν Θεώ Αγίω, το έτος 2019 είναι αφιερωμένο στον Άγιο Οσιομάρτυρα Ιάκωβο με την ευκαιρία της συμπληρώσεως πεντακοσίων ετών από τον μαρτυρικό του θάνατο.
Ο Άγιος Ιάκωβος, όπως ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, προσέφερε πολλά στο υπόδουλο γένος μας. Οφείλουμε λοιπόν να τον θυμόμαστε και να μνημονεύουμε την πολύτιμη προσφορά του.
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Και ιδών με, ουκ αντιπαρήλθεν!..

Είναι γνωστή σε όλους μας η έξοχη παραβολή του Καλού Σαμαρείτου. Διδακτική και πάντα επίκαιρη. Ο νομικός που πλησίασε τον Ιησού για να τον ρωτήσει πως θα μπορέσει να … [...]