ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ, ΤΟΥ ΟΜΟΛΟΓΗΤΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ

Γιορτάζουμε σήμερα 21 Μαρτίου, ημέρα μνήμης του Αγίου Ιακώβου, του Ομολογητού και Επισκόπου.
Ασκητής από νεαρή ηλικία ο Όσιος Ιάκωβος, διακρίθηκε για την καθαρή ζωή και την ολόψυχη προσήλωση του στα διδάγματα και τις εντολές της πίστης. Αναδείχθηκε επίσκοπος στα χρόνια των εικονομάχων και διώχθηκε σκληρά, μέχρι του σημείου να στερηθεί ακόμα και αυτό το ψωμί.
Αλλά όλη η στέρηση και η κακοπάθεια που υπέστη, δε λύγισε καθόλου το φρόνημα του. Έμεινε σταθερός μέχρι την τελευταία του πνοή, ενθυμούμενος τα λόγια του Αποστόλου των Εθνών:
«Συ ούν κακοπάθησον ως καλός στρατιώτης Ιησού Χριστού» ( Β” προς Τιμόθεον, β” 3.).
Συ, λοιπόν, κακοπάθησε σαν καλός στρατιώτης του Ιησού Χριστού.
Απολυτίκιο:
Ήχος πλ. α”. Τον συνάναρχον Λόγον.
Εγκράτειας εκλάμψας Πάτερ Ιάκωβε, ως Ιεράρχης του Λόγου και αληθής λειτουργός, ωρθοτόμησας πιστώς λόγον τον ένθεον ούπερ την χάριν βέβαιων, δι” αγώνων ευαγών, εδίδαξας προσκυνείσθε, την του Σωτήρος Εικόνα, ω και πρεσβεύεις υπέρ πάντων ημών.
 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

O ήρωας της Μεσσηνίας

Πολλά χρόνια υπέφεραν οι Μεσσήνιοι, κάτω από το ζυγό των Σπαρτιατών. Για πολλά χρόνια ανέχονταν τη βαριά φορολογία που τους είχαν επιβάλει. Για πολλά χρόνια αναπολούσαν … [...]

Η καντιανή Ιστοριογραφία

Το πρόγραμμα μίας καντιανής ιστορίας της φιλοσοφίας ολοκληρώθηκε, άν και με κάποιο πολύπλοκο τρόπο πολύ μετά τον θάνατο του κορυφαίου γερμανού φιλοσόφου. Η εξέλιξη του … [...]