ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΓΑΠΗΣ, ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΧΙΟΝΙΑΣ

Γιορτάζουμε σήμερα 16 Απριλίου, ημέρα μνήμης των Αγίων Αγάπης, Ειρήνης και Χιονίας, ας πούμε λίγα λόγια:
Οι Αγίες Αγάπη, Ειρήνη και Χιονία, ήταν και οι τρεις αδελφές και πνευματικά βλαστάρια της Εκκλησίας της Θεσσαλονίκης. Οι ψυχές και των τριών παρθένων ήταν στολισμένες με πολλά χριστιανικά χαρίσματα. Όταν έγινε ο διωγμός κατά των χριστιανών επί αυτοκρατορίας Μαξιμιανού, οι τρεις αδελφές κατέφυγαν σε κάποιο ψηλό βουνό. Ο τόπος αυτός, όμως, ανακαλύφθηκε. Το έτος 304 μ.Χ. συνελήφθησαν και τις έφεραν μπροστά στον άρχοντα Δουλσήτιο. Αυτός, με κάθε τρόπο προσπάθησε να τις κάνει να αρνηθούν το Χριστό. Οι Αγίες, όμως, με όπλα τις αρετές που είχαν, ομολογούσαν Χριστόν Εσταυρωμένον. Τότε, οι Αγίες Αγάπη και Χιονία πέθαναν, αφού τις έριξαν στη φωτιά. Η Αγία Ειρήνη αφού κλείσθηκε σε πορνείο (κανένας δεν τόλμησε όμως να την ενοχλήσει), βρήκε Μαρτυρικό θάνατο, από το βέλος που της έριξε ένας στρατιώτης.
Τα Ιερά Λείψανα που απέμειναν από την πυρά συνελέγησαν από ευλαβείς Χριστιανούς και ενταφιάσθηκαν δυτικά της πόλεως, σε μικρή απόσταση από τα τείχη. Εκεί ανεγέρθηκε ένας Ναΐσκος στην αρχή, που αργότερα έγινε μεγαλύτερος.
Απολυτίκιο:
Ἦχος πλ. α’. Τὸν συνάναρχον Λόγον.
Ὡς αὐτάδελφοι Κόραι καὶ οὐρανόφρονες, πρὸς εὐσέβειας ἀγῶνας ὁμονοούσαι καλῶς, τὸν ἀρχέκακον ἐχθρὸν κατεπαλαίσατε, Χιονὶα ἡ σεμνή, σὺν Ἀγάπη τὴ κλυτή, Εἰρήνη ἡ πανολβία. Καὶ νῦν Χριστὸν δυσωπεῖτε, ἐλεηθήναι τᾶς ψυχᾶς ἠμῶν.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Μυστικό δείπνο

Η Ελένη με τον άντρα της και τα πέντε παιδιά τους πήγανε μια μικρή εκδρομή, λίγες μέρες πριν την Μεγάλη Εβδομάδα. Είχανε υποσχεθεί στα παιδιά παιχνίδι, και φαγητό στην … [...]