Επιστημονική Ημερίδα στην Ιερά Μητρόπολη Κίτρους (ΦΩΤΟ)

Επιστημονική ημερίδα πραγματοποίησε η Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων «Αικατερίνεια 2018», με γενικό και πολύ περιεκτικό θέμα: «Ο Ιερός Καθεδρικός Ναός Θείας Αναλήψεως Κατερίνης στην εκκλησιαστική και εθνική ιστορία 1858 – 1912 και στο πνευματικό παρόν 1912 – 2018 της Κατερίνης».
Την εποπτεία και οργανωτική πρωτοβουλία της Ημερίδος είχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Γεώργιος και ο Πρωτοσύγκελλός του Αρχιμ. Βαρνάβας Λεοντιάδης, Προϊστάμενος του Ιερού Καθεδρικού Ναού Θείας Αναλήψεως, ενώ η επιστημονική ευθύνη ήταν του Ιδρύματος Εθνικού και Θρησκευτικού Προβληματισμού και Καθηγητών του Α.Π.Θ. και της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης.
Οι εργασίες έλαβαν χώρα στην Αστική Σχολή Κατερίνης του 1905, ένα αρχιτεκτονικό συνεδριακό κόσμημα στο ιστορικό κέντρο της Κατερίνης, στον αύλειο χώρο του Ι.Ν. Θείας Αναλήψεως, ιδιοκτησίας του ως άνω Ναού.
Έγιναν δέκα επιστημονικές ανακοινώσεις εις βάθος, για την ιστορία, την εθνική και κοινωνική δράση του Ναού επί οθωμανοκρατίας 1858 – 1912 και τη ζώσα μαρτυρία του στο πνευματικό παρόν 1912 – έως σήμερα.
Ειδική αναφορά έγινε στη θεμελίωση – ανέγερση και διακόσμηση του νέου Ναού, εντός του παλαιού, από τον διαπρεπή Μητροπολίτη Κίτρους κυρό Βαρνάβα (1954 – 1985) και την ποιμαντική φυσιογνωμία της Κατερίνης, πρ. Μητροπολίτη Κίτρους κ. Αγαθόνικο (1985 – 2013).
Επίσης, έγινε λόγος για το περιεχόμενο του θησαυροφυλακίου – σκευοφυλακίου του Ιερού Ναού.
Την ημερίδα πλαισίωσε φωτογραφική έκθεση, στον ίδιο χώρο της Αστικής Σχολής, με θέμα: «Ο Καθεδρικός Ναός της πόλεως χθες και σήμερα», όπου εκτέθηκαν φωτογραφίες, αντικείμενα και χειρόγραφα.
Να σημειώσουμε ότι ένα από αυτά τα σπάνια έγγραφα, που εντοπίστηκε από τον Πρωτοσύγκελλο π. Βαρνάβα, ήταν και αντικείμενο ανακοινώσεως.
Είναι συμβόλαιο πωλήσεως οικοπέδου αφιερωθέντος από την οικογένεια Μπατάλα στην Εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης, που όμως επιβεβαιώνει με περίτεχνη υπογραφή το 1815 ο Κίτρους Μελέτιος, Εθνομάρτυρας και Νεομάρτυρας του Απριλίου 1821, όταν αντικαθιστούσε στη Θεσσαλονίκη, ως Πρωτόθρονος της Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, τον Μητροπολίτη Ιωσήφ, που ήταν τότε μέλος της Ιεράς Συνόδου στην Κωνσταντινούπολη, για να απαγχονιστεί κι αυτός με τον Πατριάρχη Γρηγόριο Ε’ και όλα τα μέλη της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου, τον ίδιο μήνα.
Ανακοινώσεις έκαναν με τη σειρά: Ο Σεβ. Μητροπολίτης Κίτρους κ. Γεώργιος, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας κα Σοφία Μαυρίδου, ο Δήμαρχος Κατερίνης κ. Σάββας Χιονίδης, ο Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως Αρχιμ. Βαρνάβας Λεοντιάδης, ο Πρωτ. Γεώργιος Μπιλιάγκας, πρ. Προϊστάμενος του Καθεδρικού Ναού Κατερίνης και οι Πανεπιστημιακοί Καθηγητές και Ερευνητές του Ι.Ε.Θ.Π., Παναγιώτης Τζουμέρκας, Μιχάλης Φαργκάνης, Αθανάσιος Αγγελόπουλος, Αθανάσιος Μπλάτζας, Αθηνά Τσιγκαροπούλου και ο Αρχιμ. Ιγνάτιος Σωτηριάδης.
Των Συνεδριών δε προήδρευσαν οι Καθηγητές Μιχάλης Τρίτος, Γρηγόριος Λιάντας και Γεώργιος Κωνσταντόπουλος.
Τέλος, ο Δήμαρχος Κατερίνης κ. Σάββας Χιονίδης ανακοίνωσε την πρόθεσή του να προβεί στην ανάπλαση του αυλείου χώρου μεταξύ του Ι. Ναού και της Αστικής Σχολής, εις ένδειξη σεβασμού του διδύμου θεσμού Εκκλησία και Σχολείο.
Ο Σεβασμιώτατος κ. Γεώργιος ανακοίνωσε την πρόθεση ανεγέρσεως προτομής του Εθνομάρτυρος και Νεομάρτυρος Μητροπολίτου Κίτρους Μελετίου, ενώ ο Πρωτοσύγκελλος της Κατερίνης Αρχιμ. Βαρνάβας Λεοντιάδης εισηγήθηκε τη διοργάνωση μιας παρόμοιας ημερίδας για τον ιστορικό Ιερό Ναό της Αγίας Αικατερίνης, Μετοχίου της Ιεράς Μονής Σινά.
Αξίζει να τονίσουμε τη συμμετοχή και παρακολούθηση της Ημερίδος, της οποίας τα πρακτικά θα δημοσιευθούν εν καιρώ, από πολυπληθές ακροατήριο διανοουμένων της Κατερίνης και των πέριξ. Απονομές και βεβαιώσεις δόθηκαν σε όλους τους συμμετέχοντες ακροατές και συντελεστές.
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ