Εργασίες αναστήλωσης Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Ταξιαρχών Αιγιαλείας

Την άμεση εκτέλεση στερεωτικών και αναστηλωτικών εργασιών στον σεισμόπληκτο και ετοιμόρροπο βυζαντινό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Ταξιαρχών Αιγιαλείας αποφάσισε πρόσφατα η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας.
Μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται να υπογραφεί η σχετική σύμβαση με τον ανάδοχο, ώστε να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες, οι οποίες προβλέπεται να ολοκληρωθούν τον προσεχή Οκτώβριο.
Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία τής Αιγιαλείας που δεσπόζει στη δυτική πλευρά του ποταμού Σελινούντα σε υψόμετρο 432 μέτρων, απέναντι από τον βράχο της σκήτης του Οσίου Λεοντίου και τη νέα Ιερά Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών.
Η ίδρυσή του πρέπει να έχει γίνει πολύ πριν από την άφιξη του Οσίου Λεοντίου στην περιοχή το 1357μ. Χ., με την πρώτη οικοδομική φάση του να ανάγεται στη μεσοβυζαντινή περίοδο και περί τον 11ο αιώνα.
Ο Ναός είναι κτισμένος σε επικλινές έδαφος ενώ η δυτική του πλευρά έχει επιχωματωθεί από υλικά που έχουν μεταφέρει τα στοιχεία της φύσης με το πέρασμα των αιώνων, λόγω της κλίσης του εδάφους.
 Το μνημείο, μετά από διάφορες καταστροφές και αλλοιώσεις, αποτελείται από τον κυρίως Ναό και τον κατεστραμμένο Νάρθηκα. Ο Ναός στη σημερινή του μορφή είναι τρίκλιτος και σταυρεπίστεγος.
Τα υλικά δομής πού έχουν χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή του είναι ασβεστόλιθοι, πωρόλιθοι και πλίνθοι. Το μνημείο έχει υποστεί γενικά πολλές μετασκευές, οι περισσότερες από τις οποίες εντοπίζονται στη δυτική και τη νότια πλευρά του.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Καρκίνος του μαστού

Πρόκειται για τη συχνότερη μορφή καρκίνου στις γυναίκες. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με παγκόσμιες έρευνες, 1 σε κάθε 9-12 γυναίκες, ανάλογα με τη χώρα που ζει, θα εμφανίσει … [...]

«Γέννησα ένα υγιέστατο αγοράκι»

30-9-2016, Κύπρος «Νοιώθω την ανάγκη να σας ευχαριστήσω για τη μεγάλη τιμή που κάνατε και φέρατε την Αγία Ζώνη στο σπίτι μας. Μέσα σε αυτό το χαρτί της επιστολής μου, … [...]