Εργαστήριο «Ελληνικής Γλώσσας της Χριστιανικής Γραμματείας» και Εξ αποστάσεως Μαθήματα Λειτουργικής Γλώσσας στο Α.Π.Θ.

Άννα Κόλτσιου-ΝικήταΚαθηγήτρια Τμήματος Θεολογίας Α.Π.Θ.

Το Εργαστήριο «Ελληνικής Γλώσσας της Χριστιανικής Γραμματείας» του Τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ. ιδρύθηκε πριν από δύο χρόνια (ΦΕΚ 3060/26-09-2016).
Στεγάζεται στο χώρο του Βιβλικού Μουσείου της Θεολογικής Σχολής και δραστηριοποιείται με σκοπό την υποστήριξη της έρευνας και μελέτης της ελληνικής γλώσσας των κειμένων της χριστιανικής γραμματείας, σε συνεργασία με διδακτικό προσωπικό και εκπαιδευτικές δομές άλλων Τμημάτων και Πανεπιστημίων.
Βασικός στόχος του Εργαστηρίου είναι η διεπιστημονική έρευνα και προσέγγιση των βιβλικών, πατερικών και λειτουργικών κειμένων, τα οποία αφενός αποτελούν πηγές για την θεολογική έρευνα και την ιστορία και εξέλιξη της ελληνικής γλώσσας και αφετέρου συνιστούν τη γλωσσική μορφή της Ορθοδόξου λατρείας σήμερα.
Στα πλαίσια αυτά πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2018 το 1ο Σεμινάριο Μελέτης της Λειτουργικής Γλώσσας και Παράδοσης της Ορθοδόξου Εκκλησίας σε συνεργασία με το «Εργαστήριο Λειτουργικών Μελετών» του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας, και την «Ομάδα Παλαιογραφίας Βυζαντινής Μουσικής» του Τμήματος Μουσικών Σπουδών Α.Π.Θ.
Επίσης, στο Δεύτερο Διεθνές Συνέδριο για τα Ψηφιακά Μέσα και την Ορθόδοξη Ποιμαντική, που έγινε στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης στο Κολυμπάρι , τον Ιούνιο του 2018, παρουσιάστηκαν τα δεδομένα και οι προοπτικές για τη διδασκαλία των λειτουργικών κειμένων με ψηφιακά μέσα.
Επιπλέον, μέσω του Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) του Α.Π.Θ., το οποίο παρέχει πιστοποιημένα προγράμματα επιμόρφωσης, επαναπροκηρύσσονται και θα υλοποιηθούν και αυτό το εξάμηνο τα δύο εξ αποστάσεως επιμορφωτικά προγράμματα για τη γλώσσα της χριστιανικής γραμματείας.
Το πρώτο, με τον τίτλο «Η γλώσσα των ελληνικών λειτουργικών κειμένων της Ορθοδόξου Εκκλησίας» θα υλοποιηθεί  για όγδοη φορά. Επίκεντρο είναι η γλωσσική ανάλυση και επεξεργασία των κειμένων και η παράλληλη μελέτη σχετικών μεταφραστικών, λειτουργικών και ποιμαντικών ζητημάτων.
Το δεύτερο πρόγραμμα έχει τον τίτλο «Υμνογραφικά κείμενα της Μ. Εβδομάδος: Γλωσσική προσέγγιση» και θα υλοποιηθεί  για έκτη φορά. Σκοπός του Προγράμματος είναι η ανάπτυξη ενός θεωρητικού και πρακτικού οδηγού, που θα λειτουργήσει ως μέσον για την προσέγγιση και κατανόηση των υμνογραφικών κειμένων της Μ. Εβδομάδος.
Ειδικότερα, στοχεύει να βοηθήσει στην κατανόηση της γλωσσικής ταυτότητας και δομής των υμνογραφικών κειμένων της Μ. Εβδομάδος και, με τη βοήθεια της διεπιστημονικής προσέγγισης, να αναδείξει τη θεολογία και το μέλος των κειμένων, τα πρόσωπα και τα γεγονότα της Μ. Εβδομάδος. Στο τέλος οι επιμορφούμενοι λαμβάνουν και το e book με ανάλυση της υμνολογίας της Μ. Εβδομάδος.
Τα προγράμματα απευθύνονται σε πτυχιούχους, μεταπτυχιακούς φοιτητές, υποψήφιους διδάκτορες και μεταδιδακτορικούς ερευνητές, εκπαιδευτικούς, κληρικούς και ιεροψάλτες και όσους ενδιαφέρονται για τη μελέτη της ελληνικής γλώσσας και την ουσιαστική εννοιολογική κατανόηση των λειτουργικών κειμένων.
Η προκήρυξη των Προγραμμάτων βρίσκεται στη σελίδα του Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης του Α.Π.Θ., όπου υπάρχουν και περισσότερες πληροφορίες.
Οι αιτήσεις συμμετοχής γίνονται μόνο ηλεκτρονικά από 7/9/2018 μέχρι 7/10/2018 στη διεύθυνση 
http://diaviou.auth.gr/koltsiou_gelk_e-learning_h για τη γλώσσα των λειτουργικών κειμένων και στη διεύθυνση http://diaviou.auth.gr/koltsiou_ykme_e-learning_f για τα υμνογραφικά κείμενα της Μ. Εβδομάδος.

Επίσης οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα των επιμορφωτικών Προγραμμάτων hymnologica.com

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΕΡΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΦΩΚΑ

Πατρίδα του Αγίου Φωκά ήταν η Σινώπη του Ευξείνου Πόντου. Οι γονείς του Πάμφυλος (ναυπηγός στο επάγγελμα) και Μαρία μεταλαμπάδευσαν στο Φωκά από την παιδική του ηλικία τη … [...]

Ευλογία του Θεού και οικονομία

Είναι επιβεβλημένη και αδιαμφισβήτητη η θεώρηση ότι σήμερα η οικονομία, ως ισχυρό στοιχείο της καθημερινότητάς μας, είναι πεδίο απόλυτης κυριαρχίας της ψυχρής λογικής, … [...]

Η αποδημία, μια εποχιακή μετακίνηση

Όλοι σας ξέρετε ότι τα χελιδόνια και κάποια άλλα πουλιά τα συναντούμε στη χώρα μας μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες. Πού βρίσκονται το φθινόπωρο και τον χειμώνα, πριν τα … [...]