Εσπερινός στα χαλάσματα Ναού της Παναγίας ερειπωμένου χωριού (ΦΩΤΟ)

Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος στην Romfea.gr

Μέσα στο μυστικό ψιθύρισμα του παρελθόντος, στο «νεκρό» χωριό Μελισόβα, 17 χλ. από το Βεράτι, στις παρυφές του βουνού Τομόρ, στον κατεστραμμένο ναό, που ήταν αφιερωμένος στο Γενέσιο της Θεοτόκου, εψάλη, από έναν ιερέα και τρεις λαϊκούς, εσπερινός της αποδόσεως της εορτής του Γενεθλίου της Θεοτόκου.
Ο κληρικός και οι πιστοί μπροστά στα χαλάσματα της εκκλησίας ξαναζωντάνεψαν την ύπαρξή της και δεν την άφησαν κρυμμένη στη λησμονιά. Ανάμεσα στις σωριασμένες πέτρες, ανάμεσα σε πυκνή βλάστηση, ανάμεσα σε ερείπια, υμνολογήθηκε η Μητέρα του Θεού και κυριάρχησε το φως.
Ο νους σε τέτοιες περιπτώσεις νικάει το χρόνο και φτερουγίζει στην παλαιά αίγλη. Και σκύβει με πραγματικό ενδιαφέρον πάνω από το φορτωμένο με ιερότητα τόπο, φιλοδοξώντας κάποτε να αναστηθεί το περασμένο μεγαλείο… Πριν εξαφανιστούν τα αχνάρια… Πριν σβήσουν ολότελα… Πριν βουλιάξουν στο διάβα της ζωής…Κάποτε γέμιζε ο χώρος αυτός από ανθρώπους.
Τώρα σιωπή… Από εκείνα τα χρόνια πλησιάζουν οι ήχοι των ύμνων και ξυπνούν τις καρδιές, αλλά είναι ένα όνειρο. Η πραγματικότητα είναι οδυνηρή. Η ερημιά κυριαρχεί. Αλλά για τους τέσσερις ανθρώπους, που έφτασαν στην γκρεμισμένη εκκλησία, η παρουσία της Παναγίας είναι ισχυρότερη από την παρουσία του θανάτου.
Ζουν με την ηχώ της ανάσα τους, στη μοναχικότητα του περιβάλλοντος και των στιγμών, όχι την απουσία, αλλά την παρουσία της Παναγίας. Στην ατέλειωτη εγκατάλειψη, δεσπόζει η Παρθένος. Γεύτηκαν την ευωδιά της και την κράτησαν εντός τους σε μια θέση ξεχωριστή.
Περιφέρθηκαν στα σημερινά κατάλοιπα με μια γαλήνια ωριμότητα, που τους έκανε να εκτιμήσουν σωστά τα περασμένα. Το ανέβασμά τους στα χαλάσματα ήταν ένας ανεπανάληπτης ομορφιάς προορισμός.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

12520 – Μονή Ζυγού

Ταβλάκης Ιωάννης – Παπάγγελος Ιωακείμ, Μονή Ζυγού. Ημερολόγιο 2004Σχετικά: 4011 - Ιερά Μονή Ζυγού (φωτογραφίες)Παπάγγελος Ιωακείμ, Η αγιορειτική μονή του Ζυγού … [...]

Το μικρό σεντούκι

Ο Σεπτέμβριος είναι ο πιο παράξενος, ο πιο αντιφατικός μήνας. Στέλνει τον τελευταίο αποχαιρετισμό στο καλοκαίρι και στην ουτοπία μιας ατέλειωτης εκδρομής. Και συνάμα, … [...]