Εσπερινός της προστάτιδος και συμπολιούχου της Κέρκυρας (ΦΩΤΟ)

Διήμερη πανήγυρη εορτάζει η Κέρκυρα, με την ευκαιρία της μνήμης της Αγίας Θεοδώρας της Αυγούστας, προστάτιδος και συμπολιούχου του τόπου, το λείψανο της οποίας φυλάσσεται άφθαρτο στον Μητροπολιτικό Ναό Υπεραγίας Θεοτόκου Σπηλαιωτίσσης, καθώς και του αγίου Βλασίου, λείψανο του οποίου βρίσκεται τεθησαυρισμένο στον ίδιο ιερό ναό.
Η πανήγυρις ξεκίνησε το απόγευμα της Δευτέρας 10 Φεβρουαρίου 2020, με Αρχιερατικό Εσπερινό, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ και συνευχομένων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Φιλαδελφείας κ. Μελίτωνος, Ναζαρέτ κ Κυριακού και του οικείου ποιμενάρχου Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου.
Τον δεξιό χορό κράτησε η χορωδία της σχολής Εκκλησιαστικής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας Ο ΑΓΙΟΣ ΑΡΣΕΝΙΟΣ, υπό την διεύθυνση του χοράρχου κ. Νικολάου Μακρόπουλου.
Προσφωνώντας τους προσκεκλημένους Αρχιερείς ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος εξέφρασε την χαρά και την συγκίνηση για την παρουσία και τον συνεορτασμό τους.
Ζήτησε από τον Μητροπολίτη Φιλαδελφείας κ. Μελίτωνα να μεταφέρει τα σεβάσματα και την αγάπη τόσο του ιδίου όσο και του κερκυραϊκού λαού προς τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, ο οποίος πριν από 6 χρόνια είχε ευλογήσει με την παρουσία του τόσο την Κέρκυρα, όσο και τον Μητροπολιτικό Ναό.
Παράλληλα, ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Εδέσσης για την σύνθεση της παρακλήσεως της Αγίας Θεοδώρας, όσο και των εγκωμίων προς τιμήν της, ενώ εξέφρασε και την χαρά του για την παρουσία του Κερκυραίου στην καταγωγή Μητροπολίτου του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων Ναζαρέτ κ. Κυριακού.
Στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης Εδέσσης, αφού αναφέρθηκε στο συναξάρι της Αγίας, τόνισε ότι οι άγιοι ζούνε εις τον αιώνα.
Χρησιμοποίησε βιβλικές αναφορές από τον διάλογο του Χριστού με τους γραμματείς και Φαρισαίους από το κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο και την ζώσα μαρτυρία του κεκοιμημένου γενάρχη των Ιουδαίων Αβραάμ, την μαρτυρία των προφητών Μωυσέως και Ηλιού στην Μεταμόρφωση, καθώς και μαρτυρίες των Αγίων Βασιλείου και του Ιωάννου του Χρυσοστόμου.
Προέτρεψε τους πιστούς να μιμηθούν την αγία με την ζωή της μετανοίας και της καθάρσεως και να επικαλούνται τις πρεσβείες της.
Το πρωί της Τρίτης 11 Φεβρουαρίου, αγιωνύμου ημέρας, θα τελεσθεί Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Φιλαδελφείας κ. Μελίτωνος, ο οποίος θα κηρύξει και τον θείο λόγο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

MONASTERIES OF GREECE – Μοναστήρια της Ελλάδας

Ένα μοναδικό οδοιπορικό στα ελληνικά Ορθόδοξα Μοναστήρια από τον Συγγραφέα, Φωτογράφο και Εκδότη Δημήτρη Σωτηρόπουλο. Το βιβλίο περιέχει πάνω από 600 φωτογραφίες υψηλής … [...]

Μέχρι πότε μας συγχωρεί ο Θεός;

Κάποιος αδελφός ρώτησε τον αββά Ποιμένα: Αν ένας άνθρωπος πέσει σε κάποιο αμάρτημα και μετανοήσει, τον συγχωρεί ο Θεός; Ο γέροντας του αποκρίθηκε: Ο Θεός που έδωσε … [...]

Παραδείγματα πειρασμών

Ομιλία του Ιερομονάχου Μύρωνος Σιμωνοπετρίτη στο Μετόχι της Αναλήψεως της Ι.Μ. Σίμωνος Πέτρας στο Βύρωνα Αττικής. %audio% … [...]

Ο Νώε και ο κατακλυσμός

Καθώς η ιστορία της Δημιουργίας συνεχίζεται στη «Γένεση», διαβάζουμε τη γνωστή ιστορία του Νώε και του κατακλυσμού, ενός γεγονότος που υπάρχει στη συλλογική μνήμη και … [...]