Ζαπορόζιε Λουκάς: ''Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα προκαλέσει το νέο ''Μεγάλο Σχίσμα'' όπως το 1054''

Ρεπορτάζ: Romfea.gr

“Οι δηλώσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου απειλούν με επανάληψη του “Μεγάλου Σχίσματος” της Χριστιανικής Εκκλησίας το 1054, και οι συνέπειες σημερα του νέου σχίσματος μπορεί να είναι ακόμη χειρότερες”, τονίζει σε ανάλυσή του ο Μητροπολίτης Ζαπορόζιε και Μελιτουπόλεως Λουκάς της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας.
Ο Μητροπολίτης Λουκάς στην ανάλυσή του, υπογραμμίζει ότι “τα τελευταία χρόνια βλέπουμε έναν Οικουμενικό Πατριάρχη που προσπαθεί να γίνει όχι μόνο πρώτος μεταξύ ίσων, αλλά ο πρώτος του συνόλου της Εκκλησίας, κάτι που το κάνει να μοιάζει με τον Πάπα της Ρώμης”.
“Είναι πολύ εύκολο να αντιληφθούμε ότι προσπαθεί να γίνει ο Πάπας της Ανατολής, προκαλώντας διαταραχές και αποδιοργάνωση στο εσωτερικό της Ορθοδοξίας. Αντί να ενώσει όλες τις ορθόδοξες τοπικές Εκκλησίες κάτω από το ωμοφόριο, τις κρατά σαν τον άραφο χιτώνα του Χριστού” – πρόσθεσε ο Μητροπολίτης Λουκάς.
Σχολιάζοντας την ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχη, που δημοσιεύθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της Εκκλησίας της Ουκρανίας στις Ηνωμένες Πολιτείες (υπό τη δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου), ο Μητροπολίτης Λουκάς σημείωσε ότι ήταν “γεμάτη εχθρική ρητορική σε σχέση με το Πατριαρχείο Μόσχας.”
“Το γεγονός ότι η Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως για περισσότερο από 300 χρόνια, αναγνωρίζει τη νομιμότητα της Ιεραρχίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας, αποτελεί επαρκή βάση ότι η πράξη του 1686 παραμένει σε ισχύ μέχρι σήμερα” – συμπλήρωσε ο Μητροπολίτης Ζαπορόζιε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, σήμερα “ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ενεπλάκη σε πολιτικά παιχνίδια και προσπαθεί να αποκαταστήσει την πρώην πνευματική εξουσία της Κωνσταντινούπολης, χρησιμοποιώντας τις διασυνδέσεις και πόρους ελλήνων μεταναστών”.
Ακόμη ο Μητροπολίτης Λουκάς επανέλαβε ότι “ο μόνος τρόπος να λυθεί η οδυνηρή κατάσταση στην Ουκρανία είναι η μετάνοια”, διότι οι αντιφρωνούντες έχουν φύγει μακριά από την αλήθεια της Ορθοδόξου Εκκλησίας.
Κλείνοντας ο Μητροπολίτης Λουκάς τόνισε: “Μπορεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο να αναλάβει την ευθύνη ενώπιον του Θεού για την αιματοχυσία, που θα δημιουργηθεί λόγω των θρησκευτικών συγκρούσεων στην Ουκρανία;”

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στα Εγκαίνια της Έκθεσης: «Το Ημέτερον Κάλλος: Βυζαντινές Εικόνες από την Θεσσαλονίκη»

Την Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2018, ώρα 9.30 π.μ. θα πραγματοποιηθούν τα Εγκαίνια της Εκθέσεως «ΤΟ ΗΜΕΤΕΡΟΝ ΚΑΛΛΟΣ: Βυζαντινές Εικόνες από την Θεσσαλονίκη» από την ΑΘΠ … [...]

Συμβουλές για ένα σωστό γάμο

Ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος μιλάει για τις προϋποθέσεις του σωστού γάμου και αναλύει την πίστη και την διδασκαλία της Εκκλησίας για το μέγα μυστήριο της … [...]

«Από τα Ουράλια στα Ουράνια»

Σκίρτησε το πνεύμα μου, ευφράνθηκε η καρδία μου, ευφρόσυνη ευτυχία, θαύμασα την πίστη των ανθρώπων στον Θεό μας, βίωσα μαζί τους το θαύμα. Κι ακόμη, συγκλονίστηκα. … [...]

Θέλεις να συναντήσεις το Θεό;

Ο αββάς Ολύμπιος διηγήθηκε: «Κάποτε κατέβηκε στη Σκήτη ένας ιερέας των ειδωλολατρών και ήρθε και κοιμήθηκε στο κελλί μου. Όταν είδε τον τρόπο ζωής των μοναχών με … [...]

ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΟΣΙΑΣ ΕΥΦΡΟΣΥΝΗΣ

Θυγάτηρ Παφνουτίου του Αιγυπτίου Η Οσία Ευφροσύνη έζησε στα χρόνια του Θεοδοσίου του μικρού [περί το 410 μ.Χ.), ήταν μοναχοκόρη και πολύ πλούσια. Ο πατέρας της Παφνούτιος … [...]