Η έντονη διαμαρτυρία της Ιεράς Κοινότητας στο ΥΠΕΞ για Ουκρανό Ιεράρχη

Του Αιμίλιου Πολυγένη

Επιστολή προς τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος κ. Γεώργιο Κατρούγκαλο, έχει αποστείλει η Ιερά Κοινότητα με την οποία εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία σχετικά με επίσκεψη Ιεράρχη της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας.
Συγκεκριμένα η Ιερά Κοινότητα κοινοποιεί στον Υπουργό Εξωτερικών δημοσιεύμα της Romfea.gr, που αφορούσε επίσκεψη του Μητροπολίτη Λούτσκ και Βόλιν κ. Μιχαήλ στο Άγιον Όρος.
Η Ιερά Κοινότητα χαρακτηρίζει προκλητική ενέργεια του εν λόγω Μητροπολίτη και της συνοδείας του, οι οποίοι κρατώντας σημαίες της Ουκρανίας έψαλλαν εντός του Αγίου Όρους τον εθνικό ύμνο της χώρας τους.
“Η τοιαύτη ενέργεια του εν λόγω Μητροπολίτου, μετά την επίσκεψή του εις την Ιερά Επιστασία, συνιστά παραβιάση του άρθρου 184 του Καταστατικού Χάρτου Αγίου Όρους, δι ου «πάσα προσηλυτιστική και προπαγανδιστική ενέργεια ηθική, θρησκευτική, εκκλησιαστική, κοινωνική, εθνικιστική και οιασδήποτε άλλης φύσεως τοιαύτη εν Αγίω Όρει», απαγορεύεται απολύτως επί ποινής απελάσεως” – ανέφερει στην επιστολή η Ιερά Κοινότητα.
Επίσης οι Αγιορείτες τονίζουν: “η ενέργεια αυτή είναι ασυμβίβαστος προς το ησυχαστικό, πνευματικό και ιερό χαρακτήρα του Αγιωνύμου ημών Τόπου και την υπερχιλιετή παράδοση αυτού, δημιουργεί επικίνδυνο προηγούμενο δια την επανάληψη τοιούτων ενεργειών εξ οιαδήποτε πλευράς προερχομένων και την μεταφορά εθνικιστικών διενέξεων εν αυτώ, και αντίκειται παντελώς εις τον Καταστατικό Χάρτη του Αγίου Όρους.”
Τέλος η Ιερά Κοινότητα ζητά από τον Έλληνα ΥΠΕΞ να λάβει τα αναγκαία μέτρα για την πρόληψη τέτοιων ενεργειών στο μέλλον, ώστε να παραμείνει αλώβητος ο χαρακτήρας του Ιερού Τόπου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Η θεάρεστη νηστεία

Ο Αρχιμανδρίτης Επιφάνιος Χατζηγιάγκου, Προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού της Ιεράς Μητροπόλεως Φλωρίνης, μιλάει για την θεάρεστη νηστεία και τη σημασία της στην … [...]

«Δεν µπορούσε να το πιστέψει!»

27-1-2018 «Με την παρούσα μαρτυρία μας είθε κάθε αμφιβολία και η παραμικρή απιστία να διαλυθεί από τις καρδιές των άτεκνων ζευγαριών που αναζητούν αλλού την λύση και … [...]

Για να δούμε πόσοι θα το διαβάσουν …

Το πνευματικό νόημα του σεισμού και των φυσικών καταστροφών συνοψίζεται στα εξής: Όλα τα φαινόμενα φυσικά,γεωλογικά κλπ συναφή είναι ταγμένα, προνοημένα και ακόμα … [...]