Η Ακολουθία των Γ' Χαιρετισμών στην Εκκλησία της Αλβανίας (ΦΩΤΟ)

Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος

Με τη λατρευτική συμμετοχή πολλών πιστών, τελέστηκαν τόσο στην Αρχιεπισκοπή Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας, όσο και στις ενορίες των Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Αλβανίας οι Γ΄ Χαιρετισμοί προς την Υπεραγία Θεοτόκο.
Στη Μητρόπολη Βερατίου, στη Μητρόπολη Αργυροκάστρου, στη Μητρόπολη Κορυτσάς, στη Μητρόπολη Απολλωνίας και Φίερι, στη Μητρόπολη Ελμπασάν, οι Ορθόδοξοι προσήλθαν στους ανακαινισμένους και στους κατασκευασμένους εκ θεμελίων από τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο Ναούς και προσκύνησαν τη σεπτή εικόνα της Θεοτόκου, υψώνοντας ικετευτικά τα χέρια τους προς αυτή και νιώθοντας στενή και άμεση σχέση μαζί Της.
Και της έδωσαν την υπόσχεση της συμμόρφωσης της ζωής τους, σύμφωνα με το θέλημα του Θεού. Αυτές τις στιγμές άκουσαν μυστικές φωνές να αναπηδούν μέσα από τα βάθη της συνειδησής τους και να τους προτρέπουν σε αυτοεξέταση, αυτοέλεγχο και αυτοκριτική.
Στα κηρύγματα αναφέρθηκε πως ο άνθρωπος εκτός από τον πατέρα Θεό, έχει και τη μητέρα Παναγία. Κάτι, που το βίωσαν οι Οθρόδοξοι στα χρόνια του διωγμού, όπου έζησαν θαύματα της Παναγίας. Η Θεοτόκος βοηθάει τον άνθρωπο να αυξάνει την αγάπη του προς το Θεό.
Να μεταθέτει την αγάπη του από την επιθυμία των ανθρώπινων πραγμάτων στο θείο πόθο. Ελευθερώνει πνευματικά όποιον το επιθυμεί και τον ασφαλίζει από τις ευτελείς επιθυμίες.
Γι’ αυτό ήταν κοινή η προσευχή των πιστών: Κάνε, Παναγία μου, να ανυψωθεί προς Εσένα η καρδιά μας, και τότε, τίποτε δεν θα με ελκύει από τα τερπνά του κόσμου, ώστε να ζηλεύω τα χαμηλά και χωματένια, που κρατούν την ψυχή μου χαμηλά.
Να σημειωθεί ότι ο Μητροπολίτης Αργυροκάστρου Δημήτριος, που είναι ιδιαίτερα αγαπητός μεταξύ των πιστών της Μητροπόλεώς του, στους Χαιρετισμούς χοροστατεί σε διάφορες ενορίες, προκειμένου να έλθει σε όσο το δυνατόν συχνότερη επαφή με το ποίμνιό του.
Και δεν παραλείπει να τονίζει τόσο το φωτεινό έργο του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου, αλλά και την ανάγκη νέοι να προσέλθουν στην ιερωσύνη, γιατί οι ελλείψεις είναι πολλές.
Όπως επισημαίνει, οι υπάρχοντες ιερείς καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να εξυπηρετήσουν τις πνευματικές και λειτουργικές ανάγκες, αλλά το πρόβλημα δεν λύνεται, γιατί κάθε χωριό θέλει την παρουσία κληρικού στις χαρές και στις λύπες του.
Τέλος κατά τους Γ΄ Χαιρετισμούς ο Μητροπολίτης Ελμπασάν Αντώνιος χοροστάτησε στο Ναό του Αγίου Νικολάου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Μυστικό δείπνο

Η Ελένη με τον άντρα της και τα πέντε παιδιά τους πήγανε μια μικρή εκδρομή, λίγες μέρες πριν την Μεγάλη Εβδομάδα. Είχανε υποσχεθεί στα παιδιά παιχνίδι, και φαγητό στην … [...]