Η Εκκλησία της Εσθονίας του Πατριαρχείου Μόσχας καταδικάζει τις ενέργειες του Οικ. Πατριαρχείου

Γράφει η Κορίνα Σαντοριναίου

Την έντονη ανησυχία της εκφράζει με ανακοίνωσή της Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Εσθονίας του Πατριαρχείου Μόσχας, σχετικά με εξέλιξη της κατάστασης στην Εκκλησία της Ουκρανίας.
Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Εσθονίας τονίζει ότι «οι μονομερείς ενέργειες του Οικουμενικού Πατριαρχείου με το να στείλει δύο Έξαρχους Επισκόπους στο Κίεβο για την δημιουργία μιας ενιαίας αυτοκέφαλης εκκλησίας, έχει προκαλέσει τριγμούς στα θεμέλια της Ορθοδοξίας».
«Εδώ στην Εσθονίας έχουμε εμπειρία από αυτές τις ενέργειες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, όπως τώρα προσπαθεί να κάνει και στην Ουκρανία, όμως αυτό θα οδηγήσει σε σοβαρές συνέπειες που θα πλήξουν την ενότητα της οικουμενικής Ορθοδοξίας» προσθέτει η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Εσθονίας.
Σε άλλο σημείο η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Εσθονίας, υπογραμμίζει ότι «εκπρόσωποι των σχισματικών ομάδων ανακοινώνουν σχέδια, με τα οποία θα στερήσουν από την Κανονική Ορθόδοξη Εκκλησία μέχρι και το επίσημο όνομά της.»
«Αν εφαρμοστούν τα αναφερόμενα σχέδια θα υπάρξουν σοβαρές ζημιές στην ορθοδοξία της Ουκρανίας, ενώ εκατομμύρια ορθόδοξοι Ουκρανοί θα υφίστανται διακρίσεις και θα βρεθούν χωρίς εκκλησίες και μοναστήρια» – προσθέτει στην ανακοίνωσή της η Εκκλησία της Εσθονίας του Πατριαρχείου Μόσχας.
Επίσης υπογραμμίζει: «Καταδικάζουμε έντονα τις αντικανονικές ενέργειες του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ουκρανία, και υποστηρίζουμε πλήρως την θέση της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρωσία, που εκδόθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 2018 και εκφράζει την αμέριστη υποστήριξη στον Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Ονούφριο και το σύνολο της Εκκλησίας.»
«Καλούμε τον κλήρο και τον πιστό λαό της Εσθονίας του Πατριαρχείου Μόσχας, να προσφέρουν στον Θεό ειδικές προσευχές για την ενότητα και την δίκαιη επίλυση της κατάστασης».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ενοριακές δράσεις στη ψυχική υγεία

Η Εκκλησία ως μητέρα του ποιμνίου της, φροντίζει να θεραπεύει πάντοτε τις ανάγκες του, αυτή είναι η βασική αποστολή της με τελικό σκοπό την εισαγωγή του πληρώματος στην … [...]

Κόλαση και Παράδεισος

Θέση της Ορθόδοξης Δογματικής διδασκαλίας είναι πως ο παράδεισος και η κόλαση δεν είναι δύο περιορισμένοι τόποι όπου οι μεν δίκαιοι αμείβονται και οι δε άδικοι … [...]

Εγω Ειμαι Αθεος, Και Αθεος Θα Πεθανω

Στις δώδεκα τα μεσάνυκτα χτύπησαν την πόρτα. Ήταν μια γριούλα και ζητούσε να πάει να κοινωνήσει έναν άρρωστο.Ό Ιερέας ετοιμάστηκε και βγήκε αμέσως μαζί της. Πλησιάζουν σε … [...]