Η Εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ι.Μ. Σιδηροκάστρου (ΦΩΤΟ)

Τον πανηγυρικό Εσπερινό για την Εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου Μακάριος σε δύο πλησιόχωρες ενορίες.
Πρώτα μετέβη στον εορτάζοντα Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου της μικρής ενορίας της Μακρυνίτσας και κατόπιν στον Ομώνυμο Ιερό Ναό της μεγάλης ενορίας των Άνω Ποροΐων.
Η συμμετοχή των χριστιανών στις ως άνω λατρευτικές ευκαιρίες ήταν αξιόλογη, διότι κατέκλυσαν τους Ιερούς Ναούς, δείχνοντας έτσι την αγάπη τους και την ευλάβειά τους για το πρόσωπο της Παναγίας, αλλά και την Εκκλησία γενικότερα.
Ανήμερα της εορτής, ο Σεβασμιώτατος λειτούργησε και κήρυξε τον Θείο Λόγο στην επίσης εορτάζουσα ενορία της Κοιμήσεως, ενός χωριού που αντλεί την ονομασία του από τη μεγάλη εορτή του Δεκαπενταυγούστου.
Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο πρόσωπο της Παναγίας τονίζοντας ότι ολόκληρη η ζωή της ήταν μία θεία δοξολογία και ότι δεν αξιώθηκε μόνο να γεννήσει τον Σωτήρα του κόσμου, αλλά και να παραμείνει αθάνατη, όπως δείχνει και η πάνσεπτη Κοίμησή της.
Το απόγευμα της ίδιας μέρας ο Σεβασμιώτατος παραβρέθηκε στην Ιερά μονή Αγίου Γεωργίου Τριμόρφου στο Μοναστηράκι Σιντικής, όπου αναβίωσε το έθιμο της λιτάνευσης της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας μας από την Ιερά Μονή στο Ναό του Αγίου Βασιλείου της ενορίας του Μοναστηρακίου.
Μετά τον Εσπερινό ακολούθησε εν πομπή η Ιερά λιτάνευση της Εικόνος, την οποία μεταφέρουν με άλογα έως την πλατεία του χωριού όπου τελείται Αρτοκλασία, και έπειτα φθάνοντας στον Ναό εναποθέτουν την Ιερά Εικόνα όπου θα παραμείνει εκεί για λίγες ημέρες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Απλές ερωτήσεις κατανόησης κειμένου Β'

Γράφει ο Πρωτοπρεσβύτερος Αναστάσιος Κ. ΓκοτσόπουλοςΚληρικός Ι.Μ. Πατρών Κείμενο Α' Πατριαρχικὸ Γράμμα τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου Βαρθολομαίου πρὸς τὸν Πατριάρχη … [...]

12410 – Περί νοεράς προσευχής

Προς νέον ερωτήσαντα περί προσευχής(Οσίου Ιωσήφ του Ησυχαστού)Η πράξη της νοεράς προσευχής είναι να βιάσεις τον εαυτό σου να λες συνεχώς την ευχή με το στόμα αδιαλείπτως. … [...]

Συναξάρι Γέροντος Ιωσήφ του Ησυχαστού

Διαβαίνουν κάποιοι άνθρωποι από την γήν με τον ουρανόν εις τα μάτια των και με τον Ποιητήν του ουρανού και της γής εις την καρδίαν των. Και με το διάβα των αφήνουν κάτι … [...]