Η εορτή της Υ.Θ. Βλαχερνών στην Ι.Μ. Κερκύρας (ΦΩΤΟ)

Την Τρίτη 2 Ιουλίου 2019 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος ιερούργησε στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Θεοτόκου Βλαχερνών στο χωριό Σκριπερό.
Στον λόγο του ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε ότι η Εκκλησία μας εορτάζει την κατάθεση της Τιμίας Εσθήτος της Υπεραγίας Θεοτόκου στον ναό των Βλαχερνών στην Κωνσταντινούπολη.
Την μακραίωνη εποχή της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας οι αυτοκράτορες ήταν ευλαβείς και θεοσεβούμενοι. Πολλοί εξ αυτών όχι μόνο αντάλλαξαν τον βασιλικό τους θρόνο με το μοναχικό τριβώνιο, αλλά μετέφεραν στην Βασιλεύουσα εκτός της Τιμίας Εσθήτος της Παναγίας, το Τίμιο Ξύλο και πολλά λείψανα Αγίων.
Η Ορθόδοξη Εκκλησία μας διατηρεί ζωντανή την πνευματική παράδοση του κράτους της Ρωμανίας.
Όλες οι εορτές και οι λιτανείες που πραγματοποιούμε προήλθαν από την Ορθόδοξη Ανατολή, την κοιτίδα των πνευματικών αγώνων και της εν Χριστώ τελείωσης. Είναι λοιπόν μέγα λάθος να υποστηρίζουν μερικοί ότι η πατρίδα μας ανήκει στην Δύση.
Η Εσπερία σε αντίθεση με την Ανατολή προτάσσει την νοησιαρχία και τον ουμανισμό, τοποθετώντας στο κέντρο το άτομο. Στην καθ’ημάς Ανατολή κέντρο είναι ο Θεάνθρωπος Ιησούς Χριστός.
Ο αγωνιζόμενος πιστός κοινωνεί μετ’Αυτού καρδιακά, μέσα από την προσευχή και κυρίως διά της μετοχής στο Μυστήριο των Μυστηρίων, την Θεία Κοινωνία.
Επιπροσθέτως ο Μητροπολίτης Κερκύρας – με την ευκαιρία της τελέσεως της Θείας Λειτουργίας στην ιστορική Ιερά Μονή Θεοτόκου Βλαχερνών, οι οποία ανακαινίστηκε από τους Αρχιμανδρίτες π. Σεβαστιανό και π. Αρσένιο, αλλά και αναμιμνησκόμενος το έργο αναστηλώσεως που ο ίδιος επιτέλεσε ως Ηγούμενος μαζί με τους πατέρες στην επίσης ιστορική Ιερά Μονή Παναγίας Ξενιάς – επεσήμανε την σπουδαιότητα που έχουν τα Μοναστήρια, οι πνευματικές αυτές οάσεις στην ζωή του Ορθοδόξου Χριστιανού.
Ευχή κάθε Επισκόπου είναι ο Κύριος να δίδει κλήσεις σε ανθρώπους που Τον αγαπούν και λαχταρούν να Τον διακονήσουν, προκειμένου όλο και περισσότερα Μοναστήρια να αναστηλώνονται και να επανδρώνονται. Οι πατέρες ή οι αδελφές σε μια Μονή είναι η μικρή αδελφότητα, ενώ μαζί με τους ευλαβείς πιστούς αποτελούν την μεγάλη αδελφότητα.
Κλείνοντας ο κ. Νεκτάριος ευχήθηκε η Παναγία μας να σκεπάζει και να φρουρεί την πατρίδα μας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Η θεάρεστη νηστεία

Ο Αρχιμανδρίτης Επιφάνιος Χατζηγιάγκου, Προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού της Ιεράς Μητροπόλεως Φλωρίνης, μιλάει για την θεάρεστη νηστεία και τη σημασία της στην … [...]

«Δεν µπορούσε να το πιστέψει!»

27-1-2018 «Με την παρούσα μαρτυρία μας είθε κάθε αμφιβολία και η παραμικρή απιστία να διαλυθεί από τις καρδιές των άτεκνων ζευγαριών που αναζητούν αλλού την λύση και … [...]

Για να δούμε πόσοι θα το διαβάσουν …

Το πνευματικό νόημα του σεισμού και των φυσικών καταστροφών συνοψίζεται στα εξής: Όλα τα φαινόμενα φυσικά,γεωλογικά κλπ συναφή είναι ταγμένα, προνοημένα και ακόμα … [...]