Η εορτή των Εισοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου στην Καστοριά (ΦΩΤΟ)

Η Παράδοση της Εκκλησίας, όπως εκφράζεται στο «Πρωτευαγγέλιο του Ιακώβου», στο συναξάρι και στα τροπάρια, μας διασώζει ότι η Παναγία εισήλθε στα Άγια των Αγίων και τρεφόταν από τροφή που της έφερνε Άγγελος Κυρίου.
Αυτήν ακριβώς τη μεγάλη εορτή, την εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου, πανηγύρισε και η Μητρόπολη Καστορίας στις 20 και 21 Νοεμβρίου 2018.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με τον Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας και ο οποίος έλαβε χώρα στο ιστορικό χωριό Βασιλειάδα, όπου εορτάζει ο ομώνυμος Ναός.
Στη συνέχεια ο Μητροπολίτης Καστορίας βρέθηκε στην καθέδρα του, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό, όπου προεξήρχε της Ιεράς Αγρυπνίας προς τιμήν της μεγάλης θεομητορικής εορτής. Κλήρος και λαός ανέπεμψαν ύμνους δοξολογικούς στην Υπεραγία Θεοτόκο και με συγκίνηση έψαλλαν τον παιάνα των Χριστουγέννων: «Χριστός γεννάται δοξάσατε»!
Στο κήρυγμά του, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην ουράνια τροφή με την οποία τρεφόταν η Παναγία από τον Άγγελο. Αυτή, κατά τον Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά, ήταν ανώτερη από το μάννα που έστειλε ο Θεός στους Ισραηλίτες στην έρημο, αλλά και από αυτήν που έφερνε ο κόρακας στον Προφήτη Ηλία.
Αυτή η μη κοινή τροφή ήταν η καθαρτική, δυναμοποιός και ενισχυτική Χάρη του Θεού που προετοίμαζε την Παναγία για το γεγονός του Ευαγγελισμού. Αυτήν την τροφή τέλος δεχόμαστε και οι Χριστιανοί, όταν, κατάλληλα προετοιμασμένοι, δεχόμαστε το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου.
Την επομένη, 21 Νοεμβρίου 2018, ο Σεβασμιώτατος τέλεσε την καθιερωμένη Δοξολογία επί τη εορτή των Ενόπλων Δυνάμεων στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό, ενώ ακολούθησε επιμνημόσυνη Δέηση στο Μνημείο των Πεσόντων Ηρώων στην πλατεία Μακεδονομάχων καθώς και κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους πολιτικών και στρατιωτικών αρχών της Καστοριάς.
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Θεατρικό δρώμενο για τη ζωή του Άγιου Μαξίμου του Γραικού με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 500 ετών από τη μετάβασή του στη Ρωσία.

Η Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως διοργάνωσαν σήμερα, Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου έ.έ., Διεθνή Επιστημονική … [...]

ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΥ

Ο Άγιος Σεβαστιανός γεννήθηκε στα Μεδιόλανα της Ιταλίας, το 250 με 256 μ.Χ. Οι γονείς του τον ανέθρεψαν με μεγάλη χριστιανική επιμέλεια. Καθώς ήταν και από γένος … [...]