Η Θεία Κοινωνία (Ι)

Σ’ αυτό το σημείο συνήθως κλείνει το καταπέτασμα της Ωραίας Πύλης και προετοιμάζεται η Θεία Κοινωνία των ιερέων και των πιστών. Κατά τη διάρκειά της ψάλλεται το Κοινωνικό, που περιλαμβάνει στίχους από κάποιους ψαλμούς, άλλους για τις Κυριακές και άλλους για κάθε εορτή.
Αμέσως μετά κοινωνεί πρώτα από τη μερίδα ΧΣ του Σώματος και έπειτα από το Αίμα τρεις φορές. Ο ιερέας κοινωνεί τον διάκονο. Αν υπάρχουν κι άλλοι ιερείς κοινωνούν με τον ίδιο τρόπο, αφού φορέσουν το επιτραχήλι τους.
Ύστερα ο ιερέας ρίχνει στο Άγιο Ποτήριο και τις υπόλοιπες μερίδες του Σώματος και περισυλλέγει τους μαργαρίτες (ψιχουλάκια) που έχουν πέσει στο ειλητό με ευλάβεια και πολλή προσοχή λέγοντας την προσευχή “Ἀνάστασιν Χριστού θεασάμενοι…”.
Τέλος με το Άγιο Ποτήριο σκεπασμένο και υψωμένο βγαίνει στην Ωραία Πύλη και καλεί τους πιστούς να προσέλθουν στη Θεία Κοινωνία “Μετά φόβου Θεοῦ, πίστεως καί ἀγάπης”.  Οι πιστοί κοινωνούν με τη λαβίδα, όπως λέγεται το κουταλάκι, συγχρόνως Σώμα και Αίμα.
Στη Θεία Κοινωνία προσερχόμαστε με κατάνυξη, χωρίς βιασύνη, με την πίστη ότι κοινωνούμε τον Χριστό, ότι η στιγμή εκείνη είναι μοναδική – το πλάσμα συναντά τον Πλάστη του, γινόμαστε ένα Σώμα με τον Χριστό μας. Κάνουμε με ευλάβεια τον σταυρό μας, λέμε δυνατά το όνομά μας, το οποίο ο ιερέας θα επαναλάβει λέγοντας “Μεταλαμβάνει ὁ δοῦλος τοῦ Θεοῦ…(όνομα) εἰς ἄφεσιν ἁμαρτιῶν καί εἰς ζωήν αἰώνιον”, ανοίγουμε το στόμα καλά, καταπίνουμε τη Θεία Κοινωνία, σκουπίζουμε τα χείλη μας με το μάκτρο, όπως λέγεται το κόκκινο μαντίλι, και ξανακάνουμε το σταυρό μας ευχαριστώντας τον Θεό που καταδέχτηκε να ‘ρθει σε μας. Δεν φεύγουμε από τον Ναό. Επιστρέφουμε στη θέση μας, για να ευχαριστήσουμε όλοι μαζί τον Χριστό μας.
Θεολογική βοήθεια και καθοδήγηση: (+) π. Κωνσταντίνος Παπαγιάννης
Φωτογραφίες: Ι.Ν. Τριών Ιεραρχών Θεσσαλονίκης
Παρακάτω μπορείς να διαβάσεις, αλλά και ν΄ ακούσεις, αυτά που λέγονται κατά την προετοιμασία και τη Θεία Κοινωνία από τους ψάλτες.

Άκουσε τι ψάλλουμε κατά τη Θεία Κοινωνία
%theiaKoinonia_1%

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Εντεκα Χρονια ΕΛΛΑΣ – ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ!!!

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Με τη βοήθεια του Θεού και τη στήριξη όλων εσάς των αναγνωστών, κλείνουμε σήμερα ΕΝΤΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΔΙΑΚΟΠΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ … [...]

Πνευματικά Αναγνώσματα • Re: Σήμερα είναι :Τη ΙΗ΄ (18η) Ιουνίου, μνήμη του Αγίου Μάρτυρος ΛΕΟΝΤΙΟΥ και των συν αυτώ ΥΠΑΤΙΟΥ και ΘΕΟΔΟΥΛΟΥ.

Λεόντιος ο Άγιος κατήγετο μεν από την Ελλάδα, έζησε δε κατά τους χρόνους του βασιλέως Ουεσπασιανού, εν έτει ο΄ (70). Και επειδή είχεν ανδρείαν και ρώμην φυσικήν, η οποία … [...]