Η Καβάλα τίμησε το Γενέσιο της Θεοτόκου (ΦΩΤΟ)

Σύσσωμος ο ιερός Κλήρος και ο φιλόχριστος Λαός της πόλεως Καβάλας προσήλθε και εφέτος στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Τιμίου Προδρόμου Καβάλας για να προσκυνήσει την πάνσεπτη και θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της «Σηλυβριανής», η οποία κατά παράδοση τιμάται την ημέραν της Εορτής της Γεννήσεως της Θεοτόκου.
Την ιερά Εικόνα, στην οποία προσευχόταν ο Άγιος Νεκτάριος, μετέφεραν οι διωκόμενοι πρόσφυγες προγονοί μας το 1922 από την Σηλυβρία της Ανατολικής Θράκης, οι οποίοι άφησαν τις εστίες, τις περιουσίες και τα υπάρχοντά τους, όχι όμως τα ιερά τους κειμήλια, τις εικόνες και τα ιερά σκεύη, τα οποία μετέφεραν με ιδιαίτερη ευλάβεια στις νέες τους πατρίδες.
Ιδιαιτέρως τίμησαν με την παρουσία τους την Εορτή εκπρόσωποι των Τοπικών και Στρατιωτικών Αρχών, των Σωμάτων Ασφαλείας, η Φιλαρμονική του Δήμου Καβάλας, ο Σύλλογος της Θρακικής Εστίας Καβάλας, ο Σύλλογος των Συληβρινών Θεσσαλονίκης, η Αδελφότητα των απανταχού Ηρακλειτσιανών, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πολυστύλου, ο Σύλλογος τωνΕβριτών Ν. Καβάλας και ο Πολιτιστικός – Προσφυγικός Σύλλογος Αγ. Βαρβάρας και Πεντακοσίων Καβάλας.
Στον Πανηγυρικό Εσπερινό της παραμονής χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων, Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως και εν συνεχεία προεξήρχε της Λιτανείας της ιεράς Εικόνος.
Στην σύντομη ομιλία του εξήρε το πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου και την συμβολή της στη σωτηρία του ανθρωπίνου γένους, θυμήθηκε τα χρόνια τα οποία υπηρέτησε ως Εφημέριος του ιερού Ναού, αναφέρθηκε στο ιστορικό γεγονός της ελεύσεως της ιεράς Εικόνος από τους προγόνους μας της Σηλύβριας της Ανατολικής Θράκης στην Καβάλα και ευχαρίστησε ολοκαρδίως όλους όσους κοπίασαν για την άρτια οργάνωση και τέλεση των ιερών Συνάξεων.
Στην Πανηγυρική Θεία Λειτουργία της κυριωνύμου ημέρας προεξήρχε, κατόπιν αδείας του Σεβ. Τοποτηρητού, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων, ο οποίος κατάγεται από την Καβάλα.
Στην ομιλία του ανέπτυξε το νόημα της Εορτής της Γεννήσεως της Θεοτόκου, υπερτόνισε την προσπάθεια των προγόνων μας να διαφυλάξουν τα ιερά και τα όσια του γένους μας και κάλεσε τους πιστούς να συνεχίσουν το έργο των προγόνων μας, μεταλαμπαδεύοντας στις νεώτερες γενιές αυτά που διδάχθηκαν και παρέλαβαν.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

9635 – Καισάριος Δαπόντες, Περί της ημετέρας σεβασμίας και βασιλικής μονής του Ξηροποτάμου, παρά τινων κτητόρων εκτίσθη, και μία σημείωση

Ζαχαρίας μοναχός Ξηροποταμηνός, Καισάριος Δαπόντες, Περί της ημετέρας σεβασμίας και βασιλικής μονής του Ξηροποτάμου, παρά τινων κτητόρων εκτίσθη, και μία σημείωση: Δύο … [...]

9634 – Αγαθές αναμνήσεις από τους Μικραγιαννανίτες πατέρες, Γέροντα Γεράσιμο τον Υμνογράφο και Γέροντα Σπυρίδωνα

Ο Γέροντας του Ιερού Καθίσματος Αγίου Ευσταθίου Μυλοποτάμου Μοναχός Επιφάνιος καταθέτει στο φακό της Πεμπτουσίας τις αναμνήσεις του από τους μακαριστούς Μικραγιαννανίτες … [...]

Εάν είμασταν απλοί σαν τα παιδιά…

Εάν είμασταν απλοί σαν τα παιδιά, ο Κύριος θα έδειχνε σε εμάς τον Παράδεισο, θα εβλέπαμεν Αυτόν εν τη δόξῃ των Χερουβείμ και των Σεραφείμ και πασών των Επουρανίων … [...]